Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z gęsi, kaczki i indyka z kluskami lanymi
Uwielbiamy rosół drobiowy! Jest on delikatny w smaku, a do tego bardzo aromatyczny - szczególnie gdy przygotujemy go na bazie kawałków gęsiny, kaczki i indyka. Najczęściej rosół drobiowy przygotowujemy na bazie porcji rosołowej z kurczaka. Jest on pyszny, jednak kiedy wzbogacimy go dodatkiem innych drobiowych mięs, nabierze on wyjątkowego smaku. Przygotowując rosół pamiętajcie również o przypieczeniu cebuli, która dzięki temu zabiegowi zyska wspaniały aromat i wzbogaci nim smak rosołu.
Jak opalić cebulę bez posiadania kuchenki gazowej?
Wystarczy przełożyć cebulę do formy lub brytfanki i zapiec w niej cebulę - 220 stopni Celcjusza do momentu spieczenia skórki.
Koniecznie sprawdźcie przepis na rosół z kaczki z dodatkiem gęsiny i mięsa z indyka. Taki rosół możecie przygotować na obiad z rodziną lub kiedy tylko najdzie Was na niego ochota!
Sposób przygotowania:
1. Umyte kawałki drobiu włożyć do garnka i gotować przez około godzinę.
2. Podczas gotowania zebrać łyżką cedzakową szumowiny, dodać włoszczyznę, cebulę, czosnek, przyprawy i gotować do miękkości mięsa około dwie godziny.
3. Pod koniec gotowania doprawić solą i zdjąć z ognia. Wyjąć kawałki mięsa i rozdrobnić na mniejsze części, a warzywa wystudzić.
4. Na talerz nałożyć kluseczki, plasterki marchewki, mięso, szczypiorek i zalać gorącym rosołem.
Jak przygotować lane kluski?
1. Jajka wbić do miski i rozkłócić, po czym wlać wodę. Nie przestając miksować, dosypywać po szczypcie mąki. Ucierać około 4-5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie, puszyste gęste, jednak o lejącej konsystencji.
2. W dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia i posolić do smaku. Do gotującej się wody cienką strużką wlewać ciasto, przesuwając powoli miskę z ciastem nad garnkiem. Kiedy całe ciasto będzie w wodzie, lekko wymieszać kluski w garnku i poczekać, aż wypłyną na powierzchnię. Gdy woda z kluskami ponownie zacznie wrzeć, odcedzić kluski na sitku.