Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z gęsi, kaczki i indyka z kluskami lanymi

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Rosół drobiowy gości na naszych niedzielnych stołach niemal co tydzień. Sprawdźcie przepis na rosół z gęsi, kaczki i indyka, który podacie z lanymi kluskami.

Składniki:

Składniki:

udka z kaczki 2 sztuki
gęsie udka 2 sztuki
golonka indycza 1 sztuka
indycza szyjka 1 sztuka
włoszczyzna 1 pęczek
cebula opalona 1 sztuka
czosnek w łupinach 3 ząbki
kluski lane 200 g
szczypior 1 pęczek
woda 3 litry

Przyprawy do smaku:

Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
Przyprawa do rosołu Prymat 1 łyżka
Sól różowa himalajska w tubie do smaku

Przepis na lane kluski:

jajka duże 2 sztuki
mąka pszenna 4-5 łyżki
woda 1 łyżka
Sól różowa himalajska w tubie do smaku

Porada

Z pozostałego mięsa i warzyw możemy zrobić galaretkę drobiową, dodając do rosołu żelatynę.

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z gęsi, kaczki i indyka z kluskami lanymi

Uwielbiamy rosół drobiowy! Jest on delikatny w smaku, a do tego bardzo aromatyczny - szczególnie gdy przygotujemy go na bazie kawałków gęsiny, kaczki i indyka. Najczęściej rosół drobiowy przygotowujemy na bazie porcji rosołowej z kurczaka. Jest on pyszny, jednak kiedy wzbogacimy go dodatkiem innych drobiowych mięs, nabierze on wyjątkowego smaku. Przygotowując rosół pamiętajcie również o przypieczeniu cebuli, która dzięki temu zabiegowi zyska wspaniały aromat i wzbogaci nim smak rosołu. 

Jak opalić cebulę bez posiadania kuchenki gazowej?

Wystarczy przełożyć cebulę do formy lub brytfanki i zapiec w niej cebulę - 220 stopni Celcjusza do momentu spieczenia skórki.

Koniecznie sprawdźcie przepis na rosół z kaczki z dodatkiem gęsiny i mięsa z indyka. Taki rosół możecie przygotować na obiad z rodziną lub kiedy tylko najdzie Was na niego ochota! 

Sposób przygotowania:

1. Umyte kawałki drobiu włożyć do garnka i gotować przez około godzinę.

2. Podczas gotowania zebrać łyżką cedzakową szumowiny, dodać włoszczyznę, cebulę, czosnek, przyprawy i gotować do miękkości mięsa około dwie godziny.   

3. Pod koniec gotowania doprawić solą i zdjąć z ognia. Wyjąć kawałki mięsa i rozdrobnić na mniejsze części, a warzywa wystudzić.

4. Na talerz nałożyć kluseczki, plasterki marchewki, mięso, szczypiorek i zalać gorącym rosołem.

Jak przygotować lane kluski? 

1. Jajka wbić do miski i rozkłócić, po czym wlać wodę. Nie przestając miksować, dosypywać po szczypcie mąki. Ucierać około 4-5 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie, puszyste gęste, jednak o lejącej konsystencji.

2. W dużym garnku doprowadzić wodę do wrzenia i posolić do smaku. Do gotującej się wody cienką strużką wlewać ciasto, przesuwając powoli miskę z ciastem nad garnkiem. Kiedy całe ciasto będzie w wodzie, lekko wymieszać kluski w garnku i poczekać, aż wypłyną na powierzchnię. Gdy woda z kluskami ponownie zacznie wrzeć, odcedzić kluski na sitku.

Spodobał Wam się przepis na rosół z kaczki, gęsiny i indyka z lanymi kluskami? Koniecznie sprawdźcie propozycje Doradcy Smaku na najpyszniejsze rosoły - > PRZEPIS

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak