Co na obiad: Ramen wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Ramen wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ramen to japońskie danie o chińskich korzeniach, zwykle podawane w formie rosołu z dość konkretną "wkładką". Przepisów na ramen jest tyle, ilu kucharzy go przyrządzających. Najczęściej możemy w nim znaleźć: warzywa, ryby i owoce morza, mięso jasne lub ciemne i makaron.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bulion:

  • kości wołowe

    500 g
  • korpus z kury

    1 szt.
  • surowy boczek

    300 g
  • por

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • imbir

    5 g
  • grzyby shiitake

    8 - 10 szt.
  • woda

    3 l
  • sól himalajska

    2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

Baza:

  • sos sojowy

    200 ml
  • mirin

    175 ml
  • sake

    175 ml
  • imbir

    5 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • glony kombu

    4 - 5 szt.

Jajko:

  • jajko

    1 szt.
  • baza do ramenu

    100 ml

Dodatki:

  • jajko

  • kapusta pak choi

    4 liście
  • boczek

  • świeży makaron ramen

    150 g
  • cebula dymka

    1 szt.
  • grzyby shiitake

    3 - 4 szt.
  • baza do ramenu

    50 ml
  • bulion

    175 ml
  • kiełki soi

    20 g
  • grzybki enoki

    20 g
  • chili pieprz cayenne

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kości, korpus oraz boczek wkładamy do zimnej wody, zagotowujemy, a gdy całość się zagotuje wylewamy wodę, mięso dokładnie myjemy i ponownie wkładamy do czystej, zimnej wody. Dodajemy por, czosnek, imbir, cebulę, grzyby shitake i gotujemy na małym ogniu ok. 3 godziny. W międzyczasie do rondelka wlewamy mirin, sos sojowy oraz sake, dodajemy czosnek z imbirem i całość zagotowujemy. Gdy baza się zagotuje, lekko ją studzimy i dodajemy glony kombu.

Jajko gotujemy 6 minut, zalewamy bazą i marynujemy ok. 12 godzin. Ugotowany bulion doprawiamy solą oraz pieprzem. Boczek wyjmujemy z bulionu, zalewamy ok. 40 ml bazy i smażymy 3-4 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni. Pak choi kroimy wzdłuż na ok. 4-5 części, jajko dzielimy na pół, dymkę drobno kroimy, makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miski wlewamy bazę, układamy makaron wraz z resztą składników, zalewamy gorącym bulionem i posypujemy chili.

 

Zainspirowani do poznawania azjatyckich smaków? Zobaczcie jak zrobić prawdziwą tajską zupę Tom Yum.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

3 tygodnie temu
Bardzo smakowite danie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat