Co na obiad: Ramen wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Ramen wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ramen to japońskie danie o chińskich korzeniach, zwykle podawane w formie rosołu z dość konkretną "wkładką". Przepisów na ramen jest tyle, ilu kucharzy go przyrządzających. Najczęściej możemy w nim znaleźć: warzywa, ryby i owoce morza, mięso jasne lub ciemne i makaron.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bulion:

  • kości wołowe

    500 g
  • korpus z kury

    1 szt.
  • surowy boczek

    300 g
  • por

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    4 ząbki
  • imbir

    5 g
  • grzyby shiitake

    8 - 10 szt.
  • woda

    3 l
  • sól himalajska

    2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

Baza:

  • sos sojowy

    200 ml
  • mirin

    175 ml
  • sake

    175 ml
  • imbir

    5 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • glony kombu

    4 - 5 szt.

Jajko:

  • jajko

    1 szt.
  • baza do ramenu

    100 ml

Dodatki:

  • jajko

  • kapusta pak choi

    4 liście
  • boczek

  • świeży makaron ramen

    150 g
  • cebula dymka

    1 szt.
  • grzyby shiitake

    3 - 4 szt.
  • baza do ramenu

    50 ml
  • bulion

    175 ml
  • kiełki soi

    20 g
  • grzybki enoki

    20 g
  • chili pieprz cayenne

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kości, korpus oraz boczek wkładamy do zimnej wody, zagotowujemy, a gdy całość się zagotuje wylewamy wodę, mięso dokładnie myjemy i ponownie wkładamy do czystej, zimnej wody. Dodajemy por, czosnek, imbir, cebulę, grzyby shitake i gotujemy na małym ogniu ok. 3 godziny. W międzyczasie do rondelka wlewamy mirin, sos sojowy oraz sake, dodajemy czosnek z imbirem i całość zagotowujemy. Gdy baza się zagotuje, lekko ją studzimy i dodajemy glony kombu.

Jajko gotujemy 6 minut, zalewamy bazą i marynujemy ok. 12 godzin. Ugotowany bulion doprawiamy solą oraz pieprzem. Boczek wyjmujemy z bulionu, zalewamy ok. 40 ml bazy i smażymy 3-4 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni. Pak choi kroimy wzdłuż na ok. 4-5 części, jajko dzielimy na pół, dymkę drobno kroimy, makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miski wlewamy bazę, układamy makaron wraz z resztą składników, zalewamy gorącym bulionem i posypujemy chili.

 

Zainspirowani do poznawania azjatyckich smaków? Zobaczcie jak zrobić prawdziwą tajską zupę Tom Yum.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

06.05.2019 11:21
Bardzo smakowite danie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat