Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Ramen wg Piotra Ogińskiego

5.0
(74)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ramen to japońskie danie o chińskich korzeniach, zwykle podawane w formie rosołu z dość konkretną "wkładką". Przepisów na ramen jest tyle, ilu kucharzy go przyrządzających. Najczęściej możemy w nim znaleźć: warzywa, ryby i owoce morza, mięso jasne lub ciemne i makaron.

Składniki:

Bulion:

kości wołowe 500 g
korpus z kury 1 szt.
surowy boczek 300 g
por 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 4 ząbki
imbir 5 g
grzyby shiitake 8 - 10 szt.
woda 3 l
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat

Baza:

sos sojowy 200 ml
mirin 175 ml
sake 175 ml
imbir 5 g
czosnek 2 ząbki
glony kombu 4 - 5 szt.

Jajko:

jajko 1 szt.
baza do ramenu 100 ml

Dodatki:

jajko
kapusta pak choi 4 liście
boczek
świeży makaron ramen 150 g
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 szt.
grzyby shiitake 3 - 4 szt.
baza do ramenu 50 ml
bulion 175 ml
kiełki soi 20 g
grzybki enoki 20 g
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Ramen wg Piotra Ogińskiego

Ramen przez wielu porównywany jest smakiem do rosołu - klasyka polskiej kuchni. Natomiast smakiem i aromatem obie te zupy zdecydowanie się różnią. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji próbować tradycyjnego ramenu to polecam wypróbować. Ocenicie sami. 

Kości, korpus oraz boczek wkładamy do zimnej wody, zagotowujemy, a gdy całość się zagotuje wylewamy wodę, mięso dokładnie myjemy i ponownie wkładamy do czystej, zimnej wody. Dodajemy por, czosnek, imbir, cebulę, grzyby shitake i gotujemy na małym ogniu ok. 3 godziny. W międzyczasie do rondelka wlewamy mirin, sos sojowy oraz sake, dodajemy czosnek z imbirem i całość zagotowujemy. Gdy baza się zagotuje, lekko ją studzimy i dodajemy glony kombu.

Jajko gotujemy 6 minut, zalewamy bazą i marynujemy ok. 12 godzin. Ugotowany bulion doprawiamy solą oraz pieprzem. Boczek wyjmujemy z bulionu, zalewamy ok. 40 ml bazy i smażymy 3-4 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni. Pak choi kroimy wzdłuż na ok. 4-5 części, jajko dzielimy na pół, dymkę drobno kroimy, makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miski wlewamy bazę, układamy makaron wraz z resztą składników, zalewamy gorącym bulionem i posypujemy chili.

 

Zainspirowani do poznawania azjatyckich smaków? Zobaczcie jak zrobić prawdziwą tajską zupę Tom Yum.

Polecam też przepis na ramen w wersji wegetariańskiej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 06.05.2019 11:21
Bardzo smakowite danie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak