Przepis i sposób przygotowania na: Rosół drobiowo-wołowy
Jak przygotować aromatyczny rosół drobiowo-wołowy? Poniżej, krok po kroku macie opisane jak ugotować tą pyszną zupę.
- podawaj z ulubionym makaronem,
- idealna zupa na uroczysty i świąteczny obiad,
- posyp świeżą natką pietruszki.
Mięso drobiowe oraz wołowe myjemy i zalewamy ok 5 litrami wody.
Stawiamy na średnim ogniu, w trakcie zbieramy szumowiny.
Gdy rosół pogotuje się ok 15 minut dodajemy liście laurowe, selera, ziela angielskie, marchewkę i pietruszkę.
Cebulę przekrawamy na pół i smażymy na intensywny, ciemny kolor bez dodatku tłuszczu - najlepiej na płycie żeliwnej lub małej patelce i dodajemy do rosołu.
Gotujemy ok godzinę, doprawiamy i pozostawiamy jeszcze na małym ogniu na ok 5 minut.
Przecedzamy i dodajemy natkę pietruszki, ewentualnie posypujemy nią makaron, a rosół nabieramy bezpośrednio z garnka.