Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z pręgi i szpondra wołowego
Rosół z pręgi wołowej ma głęboki smak i piękny kolor. Do przygotowania tego rosołu potrzebujesz kawałek pręgi wołowej oraz szpondra, czyli żeber wołowych, a także włoszczyznę i przyprawy.
1. Umyte i pokrojone kawałki mięsa włożyć do garnka i gotować przez około jedną godzinę. Podczas gotowania zebrać łyżką cedzakową szumowiny.
2. Umyć i obrać warzywa. Połówkę cebuli opalić nad ogniem lub położyć na suchej patelni, i opiec.
2. Dodać włoszczyznę, cebulę, czosnek, przyprawy i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa, przez około dwie godziny. Pod koniec gotowania doprawić solą i zdjąć z gazu. Wyjąć kawałki mięsa, a warzywa przełożyć do miseczki.
3. Na talerz nałożyć makaron, plasterki marchewki, mięso, posypać natką pietruszki i zalać gorącym rosołem.