Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polski ramen z jajkiem i grzankami, DS XVI, odc. 32

5.0
(51)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Japoński ramen w Twoim domu? Dlaczego nie! Z tym przepisem przygotujesz najlepszy ramen wypełniony po brzegi pysznymi dodatkami. Miska aromatycznego bulionu z dodatkiem makaronu ryżowego, pieczonych mięs, warzyw i sosu- koniecznie spróbuj!

Składniki:

wołowina krzyżowa 800 gramów
udka kurczaka 3 sztuki
golonka indycza 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
korzeń selera 1 sztuka
korzeń pietruszki 2 sztuki
cebula 2 sztuki
ząbki czosnku 6 sztuk
kapusta włoska 1/4 sztuki
Goździki całe Prymat kilka sztuk
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Anyż nasiona Prymat 1 łyżeczka
woda 2 litry
Cynamon cały Prymat 1 opakowanie

dodatki:

makaron ryżowy 200 gramów
jajka duże 4 sztuki
grzyby shitake 3 sztuki
marchewka 1 sztuka
imbir świeży 2 cm
szczypiorek 1 pęczek
por 1 sztuka
sezam 1 łyżka
papryczka chili 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
limonka 1 sztuka
świeża kolendra kilka liści

sos:

sos sojowy 100 mililitrów
sos rybny 100 mililitrów
olej sezamowy 1 łyżeczka
sok z limonki z 1 owocu
papryczka chili 1 sztuka
kolendra kilka liści

grzanki:

chleb razowy 8 kromek
Musztarda czosnkowa Prymat 3 łyżki

Porada

Dzięki wcześniejszemu upieczenia mięs i warzyw wydobędziemy z nich pełnię smaku, a nasz ramen będzie bardziej esencjonalny.

Przepis i sposób przygotowania na: Polski ramen z jajkiem i grzankami, DS XVI, odc. 32

Przygotowanie:

1. Mięso (wołowinę, udka z kurczaka i golonkę z indyka) myjemy, osuszamy i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Marchewkę i pietruszkę przekrawamy na trzy części, cebule i główkę czosnku na połówki. Na blaszce obok mięs rozkładamy warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, kapustę oraz czosnek. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 30-40 minut.

2. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy goździki, pieprz kolorowy, kolendrę i anyż. Podprażamy chwilę i zdejmujemy z palnika.

3. Makaron ryżowy namaczamy w gorącej wodzie do czasu, aż zmięknie.

4. W głębokim garnku zagotowujemy wodę.

5. Pieczone mięsa wraz z warzywami przekładamy do garnka z gotująca się wodą. Dodajemy podprażone przyprawy oraz sól i laski cynamonu. Ramen gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny pod przykryciem. 

5. Przygotowujemy sos do ramenu. W misce łączymy sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy i sok z limonki oraz drobno posiekaną papryczkę chilli i kolendrę.

6. Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy na półtwardo – 4 minuty od chwili, kiedy woda zacznie wrzeć. Gdy się ugotują, studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy na połówki.

7. Grzyby shitake kroimy w paski. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki (julienne). Drobno siekamy korzeń imbiru i szczypiorek. Pora przekrawamy na pół. Jedną część kroimy w cienkie paski, drugą w talarki. Chilli i czosnek siekamy drobno.

8. Przygotowujemy grzanki z musztardą. Na rozgrzanej patelni grillowej układamy kromki chleba
i rumienimy z obu stron. Następnie smarujemy grzanki musztardą czosnkową, dodajemy słupki marchewki oraz pora i posypujemy sezamem. 

Sposób podania:

Makaron ryżowy przekładamy do miski i zalewamy go ramenem. Danie podajemy z mięsem i wcześniej przygotowanymi dodatkami, sosem oraz musztardową grzanką.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak