Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wołowina krzyżowa
800 gramów -
udka kurczaka
3 sztuki -
golonka indycza
1 sztuka -
marchewka
1 sztuka -
korzeń selera
1 sztuka -
korzeń pietruszki
2 sztuki -
cebula
2 sztuki -
ząbki czosnku
6 sztuk -
kapusta włoska
1/4 sztuki -
Goździki całe Prymat
kilka sztuk -
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
1 łyżeczka -
Kolendra cała Prymat
1 łyżeczka -
Anyż nasiona Prymat
1 łyżeczka -
woda
2 litry -
Cynamon cały Prymat
1 opakowanie
dodatki:
-
makaron ryżowy
200 gramów -
jajka duże
4 sztuki -
grzyby shitake
3 sztuki -
marchewka
1 sztuka -
imbir świeży
2 cm -
szczypiorek
1 pęczek -
por
1 sztuka -
sezam
1 łyżka -
papryczka chili
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
limonka
1 sztuka -
świeża kolendra
kilka liści
sos:
-
sos sojowy
100 mililitrów -
sos rybny
100 mililitrów -
olej sezamowy
1 łyżeczka -
sok z limonki
z 1 owocu -
papryczka chili
1 sztuka -
kolendra
kilka liści
grzanki:
-
chleb razowy
8 kromek -
Musztarda czosnkowa Prymat
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Polski ramen z jajkiem i grzankami, DS XVI, odc. 32
Przygotowanie:
1. Mięso (wołowinę, udka z kurczaka i golonkę z indyka) myjemy, osuszamy i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Marchewkę i pietruszkę przekrawamy na trzy części, cebule i główkę czosnku na połówki. Na blaszce obok mięs rozkładamy warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, kapustę oraz czosnek. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 30-40 minut.
2. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy goździki, pieprz kolorowy, kolendrę i anyż. Podprażamy chwilę i zdejmujemy z palnika.
3. Makaron ryżowy namaczamy w gorącej wodzie do czasu, aż zmięknie.
4. W głębokim garnku zagotowujemy wodę.
5. Pieczone mięsa wraz z warzywami przekładamy do garnka z gotująca się wodą. Dodajemy podprażone przyprawy oraz sól i laski cynamonu. Ramen gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny pod przykryciem.
5. Przygotowujemy sos do ramenu. W misce łączymy sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy i sok z limonki oraz drobno posiekaną papryczkę chilli i kolendrę.
6. Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy na półtwardo – 4 minuty od chwili, kiedy woda zacznie wrzeć. Gdy się ugotują, studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy na połówki.
7. Grzyby shitake kroimy w paski. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki (julienne). Drobno siekamy korzeń imbiru i szczypiorek. Pora przekrawamy na pół. Jedną część kroimy w cienkie paski, drugą w talarki. Chilli i czosnek siekamy drobno.
8. Przygotowujemy grzanki z musztardą. Na rozgrzanej patelni grillowej układamy kromki chleba
i rumienimy z obu stron. Następnie smarujemy grzanki musztardą czosnkową, dodajemy słupki marchewki oraz pora i posypujemy sezamem.
Sposób podania:
Makaron ryżowy przekładamy do miski i zalewamy go ramenem. Danie podajemy z mięsem i wcześniej przygotowanymi dodatkami, sosem oraz musztardową grzanką.
Dzięki wcześniejszemu upieczenia mięs i warzyw wydobędziemy z nich pełnię smaku, a nasz ramen będzie bardziej esencjonalny.![]()
Komentarze (0)