Przepis i sposób przygotowania na: Polski ramen z jajkiem i grzankami, DS XVI, odc. 32
Przygotowanie:
1. Mięso (wołowinę, udka z kurczaka i golonkę z indyka) myjemy, osuszamy i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Marchewkę i pietruszkę przekrawamy na trzy części, cebule i główkę czosnku na połówki. Na blaszce obok mięs rozkładamy warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, kapustę oraz czosnek. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 30-40 minut.
2. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy goździki, pieprz kolorowy, kolendrę i anyż. Podprażamy chwilę i zdejmujemy z palnika.
3. Makaron ryżowy namaczamy w gorącej wodzie do czasu, aż zmięknie.
4. W głębokim garnku zagotowujemy wodę.
5. Pieczone mięsa wraz z warzywami przekładamy do garnka z gotująca się wodą. Dodajemy podprażone przyprawy oraz sól i laski cynamonu. Ramen gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny pod przykryciem.
5. Przygotowujemy sos do ramenu. W misce łączymy sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy i sok z limonki oraz drobno posiekaną papryczkę chilli i kolendrę.
6. Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy na półtwardo – 4 minuty od chwili, kiedy woda zacznie wrzeć. Gdy się ugotują, studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy na połówki.
7. Grzyby shitake kroimy w paski. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki (julienne). Drobno siekamy korzeń imbiru i szczypiorek. Pora przekrawamy na pół. Jedną część kroimy w cienkie paski, drugą w talarki. Chilli i czosnek siekamy drobno.
8. Przygotowujemy grzanki z musztardą. Na rozgrzanej patelni grillowej układamy kromki chleba
i rumienimy z obu stron. Następnie smarujemy grzanki musztardą czosnkową, dodajemy słupki marchewki oraz pora i posypujemy sezamem.
Sposób podania:
Makaron ryżowy przekładamy do miski i zalewamy go ramenem. Danie podajemy z mięsem i wcześniej przygotowanymi dodatkami, sosem oraz musztardową grzanką.