Polski ramen z jajkiem i grzankami, DS XVI, odc. 32

odc. 32 Doradca Smaku

Polski ramen z jajkiem i grzankami, DS XVI, odc. 32

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Japoński ramen w Twoim domu? Dlaczego nie! Z tym przepisem przygotujesz najlepszy ramen wypełniony po brzegi pysznymi dodatkami. Miska aromatycznego bulionu z dodatkiem makaronu ryżowego, pieczonych mięs, warzyw i sosu- koniecznie spróbuj!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina krzyżowa

    800 gramów
  • udka kurczaka

    3 sztuki
  • golonka indycza

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • korzeń selera

    1 sztuka
  • korzeń pietruszki

    2 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    6 sztuk
  • kapusta włoska

    1/4 sztuki
  • Goździki całe Prymat

    kilka sztuk
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • Anyż nasiona Prymat

    1 łyżeczka
  • woda

    2 litry
  • Cynamon cały Prymat

    1 opakowanie

dodatki:

  • makaron ryżowy

    200 gramów
  • jajka duże

    4 sztuki
  • grzyby shitake

    3 sztuki
  • marchewka

    1 sztuka
  • imbir świeży

    2 cm
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • por

    1 sztuka
  • sezam

    1 łyżka
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • limonka

    1 sztuka
  • świeża kolendra

    kilka liści

sos:

  • sos sojowy

    100 mililitrów
  • sos rybny

    100 mililitrów
  • olej sezamowy

    1 łyżeczka
  • sok z limonki

    z 1 owocu
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • kolendra

    kilka liści

grzanki:

  • chleb razowy

    8 kromek
  • Musztarda czosnkowa Prymat

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Polski ramen z jajkiem i grzankami, DS XVI, odc. 32

Przygotowanie:

1. Mięso (wołowinę, udka z kurczaka i golonkę z indyka) myjemy, osuszamy i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy. Marchewkę i pietruszkę przekrawamy na trzy części, cebule i główkę czosnku na połówki. Na blaszce obok mięs rozkładamy warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, kapustę oraz czosnek. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 30-40 minut.

2. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy goździki, pieprz kolorowy, kolendrę i anyż. Podprażamy chwilę i zdejmujemy z palnika.

3. Makaron ryżowy namaczamy w gorącej wodzie do czasu, aż zmięknie.

4. W głębokim garnku zagotowujemy wodę.

5. Pieczone mięsa wraz z warzywami przekładamy do garnka z gotująca się wodą. Dodajemy podprażone przyprawy oraz sól i laski cynamonu. Ramen gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny pod przykryciem. 

5. Przygotowujemy sos do ramenu. W misce łączymy sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy i sok z limonki oraz drobno posiekaną papryczkę chilli i kolendrę.

6. Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy na półtwardo – 4 minuty od chwili, kiedy woda zacznie wrzeć. Gdy się ugotują, studzimy, obieramy ze skorupki i kroimy na połówki.

7. Grzyby shitake kroimy w paski. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki (julienne). Drobno siekamy korzeń imbiru i szczypiorek. Pora przekrawamy na pół. Jedną część kroimy w cienkie paski, drugą w talarki. Chilli i czosnek siekamy drobno.

8. Przygotowujemy grzanki z musztardą. Na rozgrzanej patelni grillowej układamy kromki chleba
i rumienimy z obu stron. Następnie smarujemy grzanki musztardą czosnkową, dodajemy słupki marchewki oraz pora i posypujemy sezamem. 

Sposób podania:

Makaron ryżowy przekładamy do miski i zalewamy go ramenem. Danie podajemy z mięsem i wcześniej przygotowanymi dodatkami, sosem oraz musztardową grzanką.

 

 

Doradca Smaku
Dzięki wcześniejszemu upieczenia mięs i warzyw wydobędziemy z nich pełnię smaku, a nasz ramen będzie bardziej esencjonalny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat