Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z indyka z lubczykiem
Rosół z indyka to:
- pożywna zupa;
- działa rozgrzewająco;
- pyszna, delikatna wersja tradycyjnego rosołu;
- zupa idealna dla dzieci.
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Oczyszczone części indyka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i ściągamy powstającą na powierzchni piankę.
KROK 2. Cebulkę podpiekamy nad ogniem, a następnie dodajemy ją do gotującego się indyka wraz z obraną włoszczyzną, gałązką lubczyku, zielem angielskim i listkiem laurowym. Wszystko gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie, a rosół nabierze intensywności.
KROK 3. Gotowy rosół doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie przecedzamy. Podajemy z makaronem, warzywami z gotowania* i świeżą natką pietruszki.
* Najbardziej klasyczna jest marchewka, ale są osoby lubiące dodatki innych warzyw. Ja uwielbiam gotowaną pietruszkę oraz delikatne liście kapusty ;D
Życzę smacznego! :)