Co na obiad: Zupa pho wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Zupa pho wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wymaga czasu, ale warto go poświęcić na jej przygotowanie – zupa pho. Robicie? Aromatyczna i o można ją podać z dowolnymi dodatkami: wołowiną, kapustka pak choi i makaronem ryżowym. Jeśli zostanie Wam bulion możecie go wykorzystać jako bazę  do innej zupy, np. pysznej pomidorowej.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na bulion:

  • wołowy szpik kostny

    1 kilogram
  • marchew

    1,5 kilograma
  • cebula

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • laska cynamonu

    2 sztuki
  • goździki

    3 sztuki
  • anyż w ziarnach

    1 łyżeczka
  • woda

    3 litry
  • sól

    do smaku
  • sos rybny

    3 łyżki
  • makaron ryżowy

    120 gramów
  • polędwica wołowa

    60 gramów
  • kapusta pak choi

    3 liście

Dodatki:

  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • papryczka chili

    2 sztuki
  • imbir świeży

    20 gramów
  • limonka

    1,5 sztuki
  • kolendra

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kości wraz z warzywami pieczemy w temp. 180°C przez 1 godzinę. Upieczone kości oraz warzywa wrzucamy do zimnej wody, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 2 godziny. Ugotowany bulion doprawiamy sosem rybnym oraz solą.

Wszystkie dodatki drobno kroimy, układamy w miseczce, zalewamy bulionem i skrapiamy sokiem z cytryny. Zupę pho jemy za pomocą patyczków oraz łyżki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

01.03.2019 10:51
Ależ dużo składników, na zdjęciu bardzo apetycznie wygląda ta zupka :)

bietka

28.02.2019 09:45
Zupka wygląda bardzo smakowicie : )

Bożena Matuszczyk

27.02.2019 08:59
Jeszcze nigdy takiej zupy nie robiłam i nawet nie jadam, a zupa na pewno jest bardzo smaczna,kusi wyglądem no i smakiem.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat