Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Rosół:
-
wiejska kura rosołowa
1 sztuka -
szponder wołowy
500 gramów -
pręga wołowa
500 gramów -
olej
-
marchew
2 sztuki -
selery
1 sztuka -
por
1 sztuka -
cebula
2 sztuki -
lubczyk świeży
3 gałązki -
kapusta włoska
1/4 sztuki -
Przyprawa do potraw Kucharek
2 łyżki -
woda
6 litrów -
korzeń pietruszki
1 sztuka
Do smaku:
-
liście laurowe
3 sztuki -
Ziele angielskie całe Prymat
6 sztuki -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
8 sztuk
Lane kluseczki:
-
jajko
3 sztuki -
mąka
6 łyżek
Przepis i sposób przygotowania Rosół z kury z lanymi kluseczkami
SPRAWDŹ PRZEPIS NA AROMATYCZNY ROSÓŁ:
Rosół:
Nagrzać piekarnik do 180˚C. Mięso umyć i osuszyć. Kurczaka przekroić na pół, a następnie odciąć udka i skrzydełka. Trzy rodzaje mięsa ułożyć na blasze, pokropić olejem, a następnie obsypać Przypraw do potraw Kucharek. Piec w piekarniku 15 minut.
Mięso wyjąć i przełożyć do wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Po 3 h wrzucamy do wywaru marchew, pietruszkę, seler, por i kapustę, lubczyk. Cebulę w łupinie kroimy na pół, podpiekamy na suchej patelni, a następnie dodajemy do rosołu. Dodajemy do zupy Przyprawę do potraw Kucharek i gotujemy rosół do miękkości warzyw.
Lane kluski:
W miseczce roztrzepać jajka, dodać mąkę do uzyskania jednolitej masy i cienkim strumyczkiem wlać do gotującego się rosołu. Można też je ugotować osobno we wrzątku.
Gorący rosół poddajemy z lanymi kluskami.
Jak sprawić, by rosół był esencjonalny i aromatyczny? Sprawdźcie poradę!
Komentarze (0)