Rosół z kury z lanymi kluseczkami

odc. 2 Sekrety Polskiej Kuchni

Rosół z kury z lanymi kluseczkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Rosół kojarzy się z domem i niedzielnym spotkaniem przy rodzinnym stole. Jest kilka sekretów, których poznanie pomoże przyrządzić tę smakowitą zupę.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rosół:

  • wiejska kura rosołowa

    1 sztuka
  • szponder wołowy

    500 gramów
  • pręga wołowa

    500 gramów
  • olej

  • marchew

    2 sztuki
  • selery

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • cebula

    2 sztuki
  • lubczyk świeży

    3 gałązki
  • kapusta włoska

    1/4 sztuki
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    2 łyżki
  • woda

    6 litrów
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka

Do smaku:

  • liście laurowe

    3 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6 sztuki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    8 sztuk

Lane kluseczki:

  • jajko

    3 sztuki
  • mąka

    6 łyżek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Rosół z kury z lanymi kluseczkami

SPRAWDŹ PRZEPIS NA AROMATYCZNY ROSÓŁ: 

 

Rosół:

Nagrzać piekarnik do 180˚C. Mięso umyć i osuszyć. Kurczaka przekroić na pół, a następnie odciąć udka i skrzydełka. Trzy rodzaje mięsa ułożyć na blasze, pokropić olejem, a następnie obsypać Przypraw do potraw Kucharek. Piec w piekarniku 15 minut.

Mięso wyjąć i przełożyć do wody. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Po 3 h wrzucamy do wywaru marchew, pietruszkę, seler, por i kapustę, lubczyk. Cebulę w łupinie kroimy na pół, podpiekamy na suchej patelni, a następnie dodajemy do rosołu. Dodajemy do zupy Przyprawę do potraw Kucharek i gotujemy rosół do miękkości warzyw.

Lane kluski:

W miseczce roztrzepać jajka, dodać mąkę do uzyskania jednolitej masy i cienkim strumyczkiem wlać do gotującego się rosołu. Można też je ugotować osobno we wrzątku.

Gorący rosół poddajemy z lanymi kluskami.

 

Jak sprawić, by rosół był esencjonalny i aromatyczny? Sprawdźcie poradę!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat