Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bulion z suszonych grzybów leśnych

4.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na aromatyczny bulion grzybowy. Ten bulion to podstawa zupy grzybowej, żurku czy sosu.

Składniki:

grzyby suszone 300 gramów
włoszczyzna 1 pęczek
cebula 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżki
woda 2 litry
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Sól kamienna spożywcza jodowana 1/2 łyżki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bulion z suszonych grzybów leśnych

1. Umyć i obrać warzywa. Połówkę cebuli opalić nad ogniem lub położyć na suchej patelni, i opiec.

2. Suszone grzyby (podgrzybki lub podgrzybki i borowiki), warto parę godzin przed przygotowaniem bulionu zalać ciepłą wodą.

3. Po kilku godzinach wyjąć grzyby, pokroić w paseczki, a wodę z moczenia pozostawić.

4. Do garnka wodę, dodać włoszczyznę, cebulę, przyprawy, masło i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

5. Tak przygotowany bulion przecedzić i ponownie wlać do garnka, dodać grzyby, wywar z moczenia grzybów i gotować około ½ godziny.

 

Propozycja podania:

Taki bulion możemy podać z  grzybami i kwaśną śmietaną lub przecedzić i podać czysty ze śmietaną, a grzyby wykorzystać do pierogów, uszek lub pasztecików. 

Przepis na aromatyczny bulion grzybowy zawsze się przyda. Bulion grzybowy to idealna baza zupy grzybowej, żurku czy sosu do mięs. 

Bulion z suszonych grzybów leśnych ma intensywny grzybowy aromat i smak. Taki bulion wzbogaci smak zupy, sosu czy zapiekanek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak