Przepis i sposób przygotowania na: Bulion z suszonych grzybów leśnych
1. Umyć i obrać warzywa. Połówkę cebuli opalić nad ogniem lub położyć na suchej patelni, i opiec.
2. Suszone grzyby (podgrzybki lub podgrzybki i borowiki), warto parę godzin przed przygotowaniem bulionu zalać ciepłą wodą.
3. Po kilku godzinach wyjąć grzyby, pokroić w paseczki, a wodę z moczenia pozostawić.
4. Do garnka wodę, dodać włoszczyznę, cebulę, przyprawy, masło i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
5. Tak przygotowany bulion przecedzić i ponownie wlać do garnka, dodać grzyby, wywar z moczenia grzybów i gotować około ½ godziny.
Propozycja podania:
Taki bulion możemy podać z grzybami i kwaśną śmietaną lub przecedzić i podać czysty ze śmietaną, a grzyby wykorzystać do pierogów, uszek lub pasztecików.
Przepis na aromatyczny bulion grzybowy zawsze się przyda. Bulion grzybowy to idealna baza zupy grzybowej, żurku czy sosu do mięs.