Makaron domowy do rosołu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jaja

    4 sztuki
  • woda ciepła

    2-4 łyżki
  • olej

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makaron domowy do rosołu foto

1. Mąkę przesiać na stolnicę i wbić jajka. Dodać sól, wodę oraz olej.

Krok 2 - Makaron domowy do rosołu foto

2. Wyrobić ciasto na gładko, aż przestanie się kleić do rąk. Przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny.

Krok 3 - Makaron domowy do rosołu foto

3. Podzielić ciasto na cztery części i rozwałkować na grubość 1-2 mm, podsypując mąką.

Krok 4 - Makaron domowy do rosołu foto

4. Płat pokroić na paski szerokości 5-6 cm.

Krok 5 - Makaron domowy do rosołu foto

5. Podzielić każdy na połowę i kłaść jeden na drugi. Pociąć w cienkie paski.

Krok 6 - Makaron domowy do rosołu foto

6. Taki makaron można gotować, zamrozić lub wysuszyć i przechowywać w papierowych torebkach przez okres 2-3 tygodni.

Krok 7 - Makaron domowy do rosołu foto

7. Do osolonej, wrzącej wody wrzucić makaron i od wypłynięcia gotować dwie minuty.

Krok 8 - Makaron domowy do rosołu foto

8. Odcedzić i przelać zimną wodą.

Krok 9 - Makaron domowy do rosołu foto

9. Najlepszy jest na świeżo z rosołem domowym.

Smacznego!

fotoviderek
Zamiast 4 jajek można dodać 2 jajka + z kolejnych dwóch jajek same żółtka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 24.03.2015 15:41
przepyszny jest taki makaron
gosia56 16.03.2015 22:38
taki najlepszy ale już dawno nie robiłam z lenistwa
gosiag 15.03.2015 20:39
nie ma jak makaron domowy
Alex_M 15.03.2015 19:15
przydałby mi się teraz taki talerz rosołu z pysznym makaronikiem :)
Adamorek 15.03.2015 18:01
nie ma jak domowy
Renata9 15.03.2015 17:55
Domowy makaron jest najlepszy na świecie :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat