Makaron domowy do rosołu

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jaja

    4 sztuki
  • woda ciepła

    2-4 łyżki
  • olej

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Makaron domowy do rosołu foto

1. Mąkę przesiać na stolnicę i wbić jajka. Dodać sól, wodę oraz olej.

Krok 2 - Makaron domowy do rosołu foto

2. Wyrobić ciasto na gładko, aż przestanie się kleić do rąk. Przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny.

Krok 3 - Makaron domowy do rosołu foto

3. Podzielić ciasto na cztery części i rozwałkować na grubość 1-2 mm, podsypując mąką.

Krok 4 - Makaron domowy do rosołu foto

4. Płat pokroić na paski szerokości 5-6 cm.

Krok 5 - Makaron domowy do rosołu foto

5. Podzielić każdy na połowę i kłaść jeden na drugi. Pociąć w cienkie paski.

Krok 6 - Makaron domowy do rosołu foto

6. Taki makaron można gotować, zamrozić lub wysuszyć i przechowywać w papierowych torebkach przez okres 2-3 tygodni.

Krok 7 - Makaron domowy do rosołu foto

7. Do osolonej, wrzącej wody wrzucić makaron i od wypłynięcia gotować dwie minuty.

Krok 8 - Makaron domowy do rosołu foto

8. Odcedzić i przelać zimną wodą.

Krok 9 - Makaron domowy do rosołu foto

9. Najlepszy jest na świeżo z rosołem domowym.

Smacznego!

fotoviderek
Zamiast 4 jajek można dodać 2 jajka + z kolejnych dwóch jajek same żółtka. Ilość mąki zależy od wielkości jajek. Jeżeli ciasto jest za rzadkie to należy dodać więcej mąki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Runo 25.10.2020 16:32
Jakim cudem z takich proporcji może wam wyjść makaron? 4 jajka na 2 szklanki mąki i jeszcze woda.... ciasto wyszlo lepkie mokre i kompletnie nie takie jak na zdjęciu. może nie 2x250ml a chodzi o 2x250g=500g
Doradca Smaku 26.10.2020 17:08
Witaj, hmmm... nie wiem co mogło pójść nie tak. Przepis jest poprawny. Jeśli chodzi o przelicznik mąki to 1 szklanka ma około 150-160 gramów mąki. Więc na przygotowanie tego makaronu należy użyć około 320 gramów mąki. Nie wiem, czy wiesz ale nie bez znaczenia jest sposób zagniatania ciasta, aby uzyskać sprężyste i jednolite. Aby uzyskać pożądany efekt ciast należy zagniatać około 15 minut lub do uzyskania zwartego ciasta. Pozdrawiam, Doradca Smaku.
pestka 24.03.2015 15:41
przepyszny jest taki makaron
gosia56 16.03.2015 22:38
taki najlepszy ale już dawno nie robiłam z lenistwa
gosiag 15.03.2015 20:39
nie ma jak makaron domowy
Alex_M 15.03.2015 19:15
przydałby mi się teraz taki talerz rosołu z pysznym makaronikiem :)
Adamorek 15.03.2015 18:01
nie ma jak domowy
Renata9 15.03.2015 17:55
Domowy makaron jest najlepszy na świecie :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat