Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Makaron domowy do rosołu

4.9
(678)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Kto z nas pamięta jak babcia serwowała w rosole makaron własnej roboty? Najpyszniejszy jest swojski makaron własnej roboty. Zobacz jak należy zrobić ciasto na makaron i jak je przechowywać, po pokrojeniu.

Składniki:

Przepis na domowy makaron do rosołu:

mąka pszenna
2 szklanki
jaja
4 sztuki
woda ciepła
2-4 łyżki
olej
1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Porada

Zamiast 4 jajek można dodać 2 jajka + z kolejnych dwóch jajek same żółtka. Ilość mąki zależy od wielkości jajek. Jeżeli ciasto jest za rzadkie to należy dodać więcej mąki.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron domowy do rosołu

Dzięki temu przepisowi poznasz:

- tradycyjny przepis na makaron
- najlepszy makaron do rosołu
- sposoby przechowywania pokrojonego ciasta na makaron

Przepis na makaron - kroki postępowania:

1

1. Mąkę (2 szklanki, czyli około 320 gramów) przesiać na stolnicę i wbić jajka. Dodać sól, wodę oraz olej.

Krok 1 - Makaron domowy do rosołu foto
2

2. Wyrobić ciasto na gładko, aż przestanie się kleić do rąk. Przykryć ściereczką i odłożyć na pół godziny.

Krok 2 - Makaron domowy do rosołu foto
3

3. Podzielić ciasto na cztery części i rozwałkować na grubość 1-2 mm, podsypując mąką.

Krok 3 - Makaron domowy do rosołu foto
4

4. Płat pokroić na paski szerokości 5-6 cm.

Krok 4 - Makaron domowy do rosołu foto
5

5. Podzielić każdy na połowę i kłaść jeden na drugi. Pociąć w cienkie paski.

Krok 5 - Makaron domowy do rosołu foto
6

6. Taki makaron można gotować, zamrozić lub wysuszyć i przechowywać w papierowych torebkach przez okres 2-3 tygodni.

Krok 6 - Makaron domowy do rosołu foto
7

7. Do osolonej, wrzącej wody wrzucić makaron i od wypłynięcia gotować dwie minuty.

Krok 7 - Makaron domowy do rosołu foto
8

8. Odcedzić i przelać zimną wodą.

Krok 8 - Makaron domowy do rosołu foto
9

9. To najlepszy przepis na makaron własnej roboty. Najlepszy jest na świeżo z rosołem domowym.

Smacznego!

Krok 9 - Makaron domowy do rosołu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zabulka 2 tygodnie temu
Dziękuję ,dodałam odrobinkę więcej wody i wyszedł makaronik troszkę grubszy niż na zdjęciu w przepisie,ale pycha do rosołu z wołowinki
Doradca Smaku 2 tygodnie temu
Super ❤️
Dusia 10.01.2025 16:53
Czy można dodać do ciasta oleju lnianego? Robiłam ten makaron z rzepakowym. Przepis idealny. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Doradca Smaku 13.01.2025 09:10
Możesz spróbować użyć oleju lnianego, ale dla zachowania jego wartości odżywczych oraz w celu uniknięcia zmiany smaku, lepiej dodać go w mniejszej ilości lub zastąpić innym neutralnym olejem, np. oliwą z oliwek. Jeśli zdecydujesz się na olej lniany, zwróć uwagę na to, aby był świeży i przechowywany w odpowiednich warunkach (w chłodnym, ciemnym miejscu).
Magda 13.11.2024 20:03
Dzień dobry Czy da się zrobić taki pyszny makaron ale z kaczych jajek? Pozdrawiam serdecznie
Doradca Smaku 15.11.2024 08:55
Nie próbowałem, można przetestować, ale trzeba wziąć pod uwagę, że różni się ono od jaj kurzych pod kilkoma względami.
Jana 22.09.2024 11:55
Super przepis. Najlepszy z dotychczas wypróbowanych.
Doradca Smaku 23.09.2024 10:28
Dziękuję! To faktycznie sprawdzony i dobry przepis na makaron domowy do rosołu.
Ktoś 16.06.2024 12:44
Przepis super , dziękuję, ja robię że świeżych wiejskich jaj. Dodatkowo dodaję troszkę kurkumy dla koloru. Dziękuję
Tatum 16.06.2024 12:30
Ile taki makaron może leżeć na stolnicy ,zanim ugotuję? Tzn rano zrobię ciasto i makaron ,a wieczorem ugotuję . Czy tak może być , czy za długo leżakuje? Po za tym ok, przepis super
Doradca Smaku 17.06.2024 05:46
Tak, może tyle czekać :) Wtedy makaron będzie się suszył i po ugotowaniu należy pamiętać, że będzie się gotował nieco dłużej niż świeżo ugotowany po zrobieniu.
Zoe 16.06.2024 11:34
Makaron idealny, robię z tego przepisu i super , robię na wiejskich jajkach prosto z kurnika. Pycha. Dziękuję
Asia 02.05.2024 11:23
Makaron wyszedł idealny. Dziękuję
Barbara 23.01.2024 19:48
Ile tego makaron wyjdzie?
Doradca Smaku 25.01.2024 07:50
Ok. 600-700 gramów ugotowanego makaronu.
Małgosia 20.01.2024 21:13
Makaron rewelacyjny dziękuję za przepis od dziś tylko taki sposób wykonania Pozdrawiam serdecznie ❤️
B. T. J. 27.11.2023 10:12
Przepis wypróbowałam, makaron wyszedł idealny. Na 2 szklanki mąki dałam 3 jaja +1 żółtko, reszta jak w przepisie. Polecam
Runo 25.10.2020 16:32
Jakim cudem z takich proporcji może wam wyjść makaron? 4 jajka na 2 szklanki mąki i jeszcze woda.... ciasto wyszlo lepkie mokre i kompletnie nie takie jak na zdjęciu. może nie 2x250ml a chodzi o 2x250g=500g
Doradca Smaku 26.10.2020 17:08
Witaj, hmmm... nie wiem co mogło pójść nie tak. Przepis jest poprawny. Jeśli chodzi o przelicznik mąki to 1 szklanka ma około 150-160 gramów mąki. Więc na przygotowanie tego makaronu należy użyć około 320 gramów mąki. Nie wiem, czy wiesz ale nie bez znaczenia jest sposób zagniatania ciasta, aby uzyskać sprężyste i jednolite. Aby uzyskać pożądany efekt ciast należy zagniatać około 15 minut lub do uzyskania zwartego ciasta. Pozdrawiam, Doradca Smaku.
Nik 19.09.2022 10:58
Ja dałam jedno całe jajko,i 3żółtka.Szybko trzeba wyrobić.Makaro się udał.
Agnes 02.10.2022 09:30
Zrobiłam z przepisu i dałam jajka 4 całe później doczytalam ze można dać 2 jajka i 2 żółtka, musiałam dodać wiecej mąki bo moje jajka były dość duże, przepis dla mnie idealny, nic sie nie kleiło wyszlo piekne :)
Zoe 10.01.2025 16:49
Jak są bardzo duże jajka to ja nie daję wody. Ciasto i makaron idealny
pestka 24.03.2015 15:41
przepyszny jest taki makaron
gosia56 16.03.2015 22:38
taki najlepszy ale już dawno nie robiłam z lenistwa
gosiag 15.03.2015 20:39
nie ma jak makaron domowy
Alex_M 15.03.2015 19:15
przydałby mi się teraz taki talerz rosołu z pysznym makaronikiem :)
Adamorek 15.03.2015 18:01
nie ma jak domowy
Renata9 15.03.2015 17:55
Domowy makaron jest najlepszy na świecie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak