Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół szkocki z jagnięciny

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Rosół szkocki czyli Scotch Broth, to inaczej mówią rosół jagnięciny wzbogacony warzywami, który jest świetnym rozwiązaniem obiadowym jesienią i zimą. Jest prosty w przygotowaniu i do tego bardzo sycący.

Składniki:

Składniki:

Żebra jagnięce 1/2 kg
łopatka jagnięca 1/2 kg
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
brukiew 1/4 sztuki
biała część pora 1 sztuka
Łodyga selera naciowego 1 sztuka
cebula 2 sztuki
ząbki czosnku 4 sztuki
kasza perłowa 100 g
pietruszka zielona 1 pęczek
olej rzepakowy 4 łyżki
rosół warzywny 3 litry

Przyprawy do smaku:

Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Porada

Rosół szkocki to przysmak, który przypomina nasz rodzimy swojski krupnik. Ogrzeje w chłodniejsze dni, a na pewno nasyci. Jagnięcinę możemy zastąpić mięsem wołowym: szpondrem lub pręgą wołową, polecam również tłustszy drób, jak kaczka lub gęś.

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół szkocki z jagnięciny

Scotch broth to tradycyjny szkocki rosół, którego bazą - w odróżnieniu od naszego polskiego jest mięso jagnięce. Przygotowując niedzielny rosół najczęściej sięgamy po mięso drobiowe lub mieszamy np. z kawałkami wołowiny. By wydobyć głębię smaku i uzyskać niepowtarzalny aromat rosołu, konieczne jest wcześniejsze podsmażenie kawałków mięsa, a następnie cebuli, czosnku i warzyw. Jesteśmy przyzwyczajeni do wrzucania do wywaru wszystkich surowych warzyw, tuż po zebraniu "szumowin" z rosołu. Jednak coraz częstszą praktyką jest wcześniejsze pieczenie warzyw, a następnie zalanie ich rosołem. Wcześniej podpieczone warzywa nabierają słodyczy, a same w sobie są wyrazistsze w smaku. Rosół z jagnięciny, czyli rosół szkocki wyróżnia się dodatkiem kaszy, przypominając tym samym doskonale znany nam krupnik.

Sposób przygotowania:

Przed przygotowywaniem wywaru, pamiętaj o pokrojeniu warzyw :) 

1. Umyte kawałki mięsa pokroić na kawałki.

2. W dużym rondlu na oleju obsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor. Mięso przełożyć do miski, a w rondlu podsmażyć cebulę, czosnek i warzywa.

3. Do tak przygotowanych warzyw dodać mięso, przyprawy, zalać rosołem warzywnym (przepis znajdziecie TUTAJ) i dusić na wolnym ogniu przez około godzinę. Następnie dodać kaszę i gotować kolejną godzinę, aż mięso będzie miękkie.  

4. Tak przygotowaną aromatyczną i treściwą zupę podawać z natką pietruszki.

Uwielbiasz zupy, a z nich wszystkich najbardziej rosół? Koniecznie sprawdź przepisy na rozgrzewające rosoły, które znajdziesz w serwisie Doradca Smaku - > PRZEPISY

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak