Przepis i sposób przygotowania na: Rosół szkocki z jagnięciny
Scotch broth to tradycyjny szkocki rosół, którego bazą - w odróżnieniu od naszego polskiego jest mięso jagnięce. Przygotowując niedzielny rosół najczęściej sięgamy po mięso drobiowe lub mieszamy np. z kawałkami wołowiny. By wydobyć głębię smaku i uzyskać niepowtarzalny aromat rosołu, konieczne jest wcześniejsze podsmażenie kawałków mięsa, a następnie cebuli, czosnku i warzyw. Jesteśmy przyzwyczajeni do wrzucania do wywaru wszystkich surowych warzyw, tuż po zebraniu "szumowin" z rosołu. Jednak coraz częstszą praktyką jest wcześniejsze pieczenie warzyw, a następnie zalanie ich rosołem. Wcześniej podpieczone warzywa nabierają słodyczy, a same w sobie są wyrazistsze w smaku. Rosół z jagnięciny, czyli rosół szkocki wyróżnia się dodatkiem kaszy, przypominając tym samym doskonale znany nam krupnik.
Sposób przygotowania:
Przed przygotowywaniem wywaru, pamiętaj o pokrojeniu warzyw :)
1. Umyte kawałki mięsa pokroić na kawałki.
2. W dużym rondlu na oleju obsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor. Mięso przełożyć do miski, a w rondlu podsmażyć cebulę, czosnek i warzywa.
3. Do tak przygotowanych warzyw dodać mięso, przyprawy, zalać rosołem warzywnym (przepis znajdziecie TUTAJ) i dusić na wolnym ogniu przez około godzinę. Następnie dodać kaszę i gotować kolejną godzinę, aż mięso będzie miękkie.
4. Tak przygotowaną aromatyczną i treściwą zupę podawać z natką pietruszki.