Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pho z wołowiną i kolendrą
Zupa pho ugotowana na kościach wołowych, z imbirem, sosem sojowym i rybnym z dodatkiem aromatycznych przypraw - anyżu, cynamonu. Zupę pho podaj z makaronem ryżowym, warzywami oraz mięsem wołowym.
1. Umyj, obierz i pokrój warzywa. Połówkę cebuli opal nad ogniem lub połóż na suchej patelni, i opiecz.
2. Pocięte na kawałki kości wołowe, czosnek, cebulę i warzywa ułożyć na blaszce do pieczenia i piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C.
3. Następnie przełożyć całość do garnka, dodać przyprawy, imbir, zalać wodą i gotować 3 godziny na wolnym ogniu.
4. Pokroić mięso na cienkie plastry. Polędwicę wołową włożyć do miski, wlać sos rybny, sos sojowy, dodać łyżeczkę pasty sambal oelek (po łyżce każdego sosu), i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane mięso smażyć na rozgrzanej patelni przez minutę, mieszając cały czas (polędwicę można dodać na surowo, ale można też dodać szybko smażoną).
5. Wywar przecedzić przez sito, podgrzać, doprawiając do smaku pozostałymi sosami rybnym i sojowym.
5. Do miseczek włożyć makaron, posiekaną kolendrę, posiekaną bazylię, kiełki, pokrojoną dymkę, kawałki polędwicy wołowej, zalać gorącym wywarem i podawać dla smaku z cząstkami limonki.
PS. Bazylię tajską można pominąć.