Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pho z wołowiną i kolendrą

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na aromatyczną zupę pho z warzywami, kiełkami fasoli mung, polędwicą wołową, makaronem ryżowym oraz kolendrą.

Składniki:

kości wołowe 1 kilogram
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
cebula 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
imbir 6 plastrów
sos rybny 3-4 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
sambal oelek 1-2 łyżki
polędwica wołowa 200 gramów
kiełki fasoli mung 1 szklanka
cebula dymka 1 sztuka
limonka 1 sztuka
kolendra 1 pęczek
bazylia tajska 1 (opcjonalnie) pęczek
woda 3 litry
anyż 1/2 łyżeczki
Cynamon cały Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pho z wołowiną i kolendrą

Zupa pho ugotowana na kościach wołowych, z imbirem, sosem sojowym i rybnym z dodatkiem aromatycznych przypraw - anyżu, cynamonu. Zupę pho podaj z makaronem ryżowym, warzywami oraz mięsem wołowym.

1. Umyj, obierz i pokrój warzywa. Połówkę cebuli opal nad ogniem lub połóż na suchej patelni, i opiecz.

2. Pocięte na kawałki kości wołowe, czosnek, cebulę i warzywa ułożyć na blaszce do pieczenia i piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. 

3. Następnie przełożyć całość do garnka, dodać przyprawy, imbir, zalać wodą i gotować 3 godziny na wolnym ogniu.

4. Pokroić mięso na cienkie plastry. Polędwicę wołową włożyć do miski, wlać sos rybny, sos sojowy, dodać łyżeczkę pasty sambal oelek (po łyżce każdego sosu), i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane mięso smażyć na rozgrzanej patelni przez minutę, mieszając cały czas (polędwicę można dodać na surowo, ale można też dodać szybko smażoną).

5. Wywar przecedzić przez sito, podgrzać, doprawiając do smaku pozostałymi sosami rybnym i sojowym.

5. Do miseczek włożyć makaron, posiekaną kolendrę,  posiekaną bazylię, kiełki, pokrojoną dymkę, kawałki polędwicy wołowej, zalać gorącym wywarem i podawać dla smaku z cząstkami limonki.

PS. Bazylię tajską można pominąć.

Zupa pho to rodzaj aromatycznego rosołu z datkiem warzyw i przypraw kuchni azjatyckiej. Zupa pho rozgrzewa, wzmacnia i smakuje wyśmienicie podana z makaronem ryżowym oraz cząstkami limonki. Możesz pominąć polędwicę wołową lub zastąpić ją mięsem drobiowym (np. smażonymi kawałkami filetu z piersi kurczaka).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak