Przepis i sposób przygotowania na: Rosół zabielany czyli typowy comfort food
Klasyka w nowym wydaniu. Rosół zabielany to pyszna, alternatywna wersja uwielbianej w Polsce zupy. Przygotuj ją z tym przepisem i zaskocz swoich domowników!
Dowiesz się m.in.
- jak ugotować rosół oraz mięso z kurczaka?
- jak zabielić rosół śmietaną?
- jak najlepiej podawać rosół zabielany?
1. Umyte i pokrojone kawałki kury włożyć do garnka i gotować około godzinę.
2. Podczas gotowania zebrać łyżką cedzakową szumowiny, dodać umytą i pokrojoną włoszczyznę, prażoną cebulę, czosnek i przyprawy. Gotować do miękkości mięsa przez około dwie godziny. Pod koniec gotowania doprawić solą i zdjąć z ognia.
3. Wyjąć kawałki mięsa, rozdrobnić na mniejsze kawałki, a warzywa wyjąć i ostudzić.
4. W misce połączyć śmietanę z żółtkami, dokładnie wymieszać, stopniowo dodając gorący rosół. Następnie dodać do pozostałego rosołu i zagotować.
5. Na talerz nałożyć poszarpane mięso, plasterki marchewki, szczypiorek lub natkę pietruszki i zalać gorącym zabielonym rosołem.