Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Azjatycki rosół z pieczonej kaczki

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na azjatycki rosół z kaczki to propozycja dania, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zup - szczególnie ramenu i polskiego rosołu.

Składniki:

Składniki:

kaczka 1,8 kg
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
biała część pora 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek w łupinach 5 ząbków
seler 1/2 sztuki
imbir świeży 1/2 szklanki
pomarańcza ćwiartki
papryczka chilli 1 sztuka
sos rybny 4 łyżki
sos sojowy 4 łyżki
cukier trzcinowy 1 łyżka
trawa cytrynowa 3 łodygi
kolendra posiekana 1 pęczek
cebula dymka 1 sztuka
kiełki fasoli mung 1 garść
grzyby shitake 4 sztuki
woda 4 litry

Przyprawy do smaku:

Sól jodowana morska w tubie do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Cynamon cały Prymat 1 sztuka
Anyż nasiona Prymat 1/2 łyżeczki
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 5 liści

Porada

Wybierając kaczkę, możecie również wybrać jej części, np. porcję rosołową, korpus, szyję czy skrzydła.

Przepis i sposób przygotowania na: Azjatycki rosół z pieczonej kaczki

Rosół z kaczki to orientalna propozycja bulionu, który dzięki starannie dobranym przyprawom i dodatkom zyskuje orientalny charakter. W przypadku rosołów azjatyckich niezwykle ważną rolę odgrywają przyprawy i sposób ich przygotowania. By wydobyć ich pełnię smaku i aromatu, należy wcześniej uprażyć je na patelni i dopiero potem dodać do bulionu. Mięso w rosole azjatyckim jest równie ważne, ponieważ jego wywar stanowi główną nutę smakową daniu. Kaczka sprawdza się tutaj idealnie, ponieważ jest tłustym mięsem, a jak wiemy to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku.

Sposób przygotowania:

Przed rozpoczęciem przygotowania rosołu azjatyckiego pamiętaj o pokrojeniu warzyw!

1. Z kaczki wyciąć piersi, korpus i udka i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem wraz z warzywami i piec około 1 godzinę w temp. 200°C.

2. Następnie do dużego garnka włożyć upieczone mięso z warzywami, dodać czosnek, cebulę, zalać wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte i gotować na małym ogniu 2 godziny, aż mięso zacznie mięknąć.

3. Przyprawy podprażyć minutę na gorącej suchej patelni i dodać do wywaru.

4. Pod koniec gotowania dodać pokrojony imbir, potłuczoną trawę cytrynową, przekrojoną na pół papryczkę chili i gotować do miękkości mięsa. 

5. Po ugotowaniu, rosół przecedzić przez sito, podgrzać i doprawić do smaku sosem rybnym, sojowym, sokiem z limonki, pieprzem i cukrem.  

6. Na delikatnie rozgrzanej patelni po prażeniu przypraw ułożyć pierś z kaczki ponacinaną skórą do dna patelni. Wytopić tłuszcz, przewrócić na drugą stronę, następnie wystudzić i pokroić na cienkie plastry.

7. Do miski włożyć plastry kaczki, grzyby shitake, makaron ryżowy, kolendrę, szczypior, marynowany. 

Pamiętajcie, że każdy rosół z kaczki, rosół azjatycki, czy każdy inny bulion, powinien długo gotować się na małym ogniu. To niezwykle ważne, by wydobyć smak wszystkich dodanych do niego produktów. Nie zapomnijcie również o sposobie solenia rosołu. Wszystkie niezbędne wskazówki znajdziecie w poradzie "Jak solić rosół" w serwisie Doradca Smaku. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak