Przepis i sposób przygotowania na: Azjatycki rosół z pieczonej kaczki
Rosół z kaczki to orientalna propozycja bulionu, który dzięki starannie dobranym przyprawom i dodatkom zyskuje orientalny charakter. W przypadku rosołów azjatyckich niezwykle ważną rolę odgrywają przyprawy i sposób ich przygotowania. By wydobyć ich pełnię smaku i aromatu, należy wcześniej uprażyć je na patelni i dopiero potem dodać do bulionu. Mięso w rosole azjatyckim jest równie ważne, ponieważ jego wywar stanowi główną nutę smakową daniu. Kaczka sprawdza się tutaj idealnie, ponieważ jest tłustym mięsem, a jak wiemy to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku.
Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem przygotowania rosołu azjatyckiego pamiętaj o pokrojeniu warzyw!
1. Z kaczki wyciąć piersi, korpus i udka i ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem wraz z warzywami i piec około 1 godzinę w temp. 200°C.
2. Następnie do dużego garnka włożyć upieczone mięso z warzywami, dodać czosnek, cebulę, zalać wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte i gotować na małym ogniu 2 godziny, aż mięso zacznie mięknąć.
3. Przyprawy podprażyć minutę na gorącej suchej patelni i dodać do wywaru.
4. Pod koniec gotowania dodać pokrojony imbir, potłuczoną trawę cytrynową, przekrojoną na pół papryczkę chili i gotować do miękkości mięsa.
5. Po ugotowaniu, rosół przecedzić przez sito, podgrzać i doprawić do smaku sosem rybnym, sojowym, sokiem z limonki, pieprzem i cukrem.
6. Na delikatnie rozgrzanej patelni po prażeniu przypraw ułożyć pierś z kaczki ponacinaną skórą do dna patelni. Wytopić tłuszcz, przewrócić na drugą stronę, następnie wystudzić i pokroić na cienkie plastry.
7. Do miski włożyć plastry kaczki, grzyby shitake, makaron ryżowy, kolendrę, szczypior, marynowany.