Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariański ramen z grzybami i kaparami
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek w plasterki. Marchew ścieramy na tarce.
Do gorącego rosołu warzywnego dodajemy pastę tamaryndowca, sos sojowy, ziele angielskie, pastę miso i mieszamy.
Na patelni na oleju sezamowym smażymy cebulę czerwoną, czosnek, grzyby, marchewkę, pod koniec wrzucamy liście szpinaku i doprawiamy do smaku pieprzem czarnym grubo mielonym.
Gotujemy jajka na pół miękko. Gotujemy makaron soba. Siekamy kolendrę i szczypior z dymką. Tofu kroimy w kostkę.
Tak przygotowane warzywa dodajemy do gorącego wywaru i doprawiamy do smaku.
Do miseczek wkładamy ciepły makaron, kawałki wędzonego tofu, po pół jajka, kapary, kolendrę, szczypior, czarny sezam i całość zalewamy gorącym aromatycznym wywarem.