Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegetariański ramen z grzybami i kaparami

5.0
(36)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wegetariański ramen pełen smaków i aromatu. Znajdziecie w nim grzyby, szpinak, tofu, kapary, jajko...same smakowite rzeczy. Klikajcie po przepis!

Składniki:

wywar warzywny 2 litry
kapary całe Smak 2 łyżki
cebula czerwona 1 sztuka
szpinak baby 200 gramów
makaron soba 200 gramów
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
pasta tamaryndowa 2 łyżki
sos sojowy 3 łyżki
grzyby shimeji 100 gramów
pasta miso ciemna 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
olej sezamowy 2 łyżki
marchew 1 sztuka
tofu wędzone 100 gramów
świeża kolendra 1 pęczek
jaja 2 sztuki
sezam czarny do posypania

Do smaku:

Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariański ramen z grzybami i kaparami

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek w plasterki. Marchew ścieramy na tarce.

Do gorącego rosołu warzywnego dodajemy pastę tamaryndowca, sos sojowy, ziele angielskie, pastę miso i mieszamy.

Na patelni na oleju sezamowym smażymy cebulę czerwoną, czosnek, grzyby, marchewkę, pod koniec wrzucamy liście szpinaku i doprawiamy do smaku pieprzem czarnym grubo mielonym.

Gotujemy jajka na pół miękko. Gotujemy makaron soba. Siekamy kolendrę i szczypior z dymką. Tofu kroimy w kostkę.

Tak przygotowane warzywa dodajemy do gorącego wywaru i doprawiamy do smaku.

Do miseczek wkładamy ciepły makaron, kawałki wędzonego tofu, po pół jajka, kapary, kolendrę, szczypior, czarny sezam i całość zalewamy gorącym aromatycznym wywarem. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak