Przepis i sposób przygotowania na: Domowy ramen z boczkiem i jajkiem
Ramen to popularna japońska zupa na bazie rosołu, która obecnie robi furorę na całym świecie. Możesz go zakosztować w restauracjach, lub zrobić samodzielnie korzystając z tego przepisu na domowy ramen z boczkiem i jajkiem.
Dowiesz się m.in.
- z jakich składników przygotować ramen?
- jak długo gotować ramen?
- jak należy przygotować boczek do ramenu?
Kroki przygotowania
Pokrojone kości wieprzowe włożyć do garnka, zalać wodą tak, aby przykryć mięso i gotować pod przykryciem przez około 2 godziny.
W międzyczasie, połówkę cebuli z łupiną pokroić w kostkę, wymieszać z łyżką mąki i uprażyć na patelni. Obrać i posiekać włoszczyznę.
Do ugotowanego mięsa dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, uprażoną cebulę z łupiną, czosnek i przyprawy. Gotować jeszcze przez godzinę.
Dodać do smaku shio tare (lub sos sojowy), pastę miso i gotować około pół godziny.
W czasie gotowania rosołu skórę boczku ponacinać w kwadraty, natrzeć olejem, doprawić solą i pieprzem oraz włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na dwie godziny. Na ostatnie 15 minut zwiększyć temperaturę do 230°C.
Tak przygotowany boczek przełożyć na deskę i pokroić w plastry, a pozostałe na blaszce smaki i soki dodać do ramenu.
Ugotować makaron ramen oraz jajka na miękko. Pokroić cebulę dymkę oraz białą część pora. Obrać jajka z łupinek.
Do misek włożyć boczek, jajka, makaron ramen, cebulę dymkę, białą część pora, pędy bambusa, paski nori. Zalać całość gorącym bulionem ramen.