Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy ramen z boczkiem i jajkiem

5.0
(43)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Poznaj przepis na domowy ramen z boczkiem i jajkiem. Inspirowane kuchnią japońską danie na bazie rosołu oczaruje Cię bogactwem składników oraz głębią smaków. 

Składniki:

Mięso

surowy boczek wieprzowy ze skórą 1/2 kilograma
olej rzepakowy
Chili z solą morską Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Bulion

kości wieprzowe 1 kilogram
włoszczyzna 1 pęczek
cebula 1/2 sztuki
mąka 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
woda 4 litry
Goździki całe Prymat 5 sztuk
Kolendra cała Prymat 10 ziaren
shio tare 1/2 szklanki
pasta sojowa MISO 1 łyżka
cebula dymka 1 pęczek
nori 1 płat
bambus pędy 100 gramów
makaron ramen 400 gramów
jajko 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy ramen z boczkiem i jajkiem

Ramen to popularna japońska zupa na bazie rosołu, która obecnie robi furorę na całym świecie. Możesz go zakosztować w restauracjach, lub zrobić samodzielnie korzystając z tego przepisu na domowy ramen z boczkiem i jajkiem. 

Dowiesz się m.in.

  • z jakich składników przygotować ramen?
  • jak długo gotować ramen?
  • jak należy przygotować boczek do ramenu?

Kroki przygotowania

1

Pokrojone kości wieprzowe włożyć do garnka, zalać wodą tak, aby przykryć mięso i gotować pod przykryciem przez około 2 godziny.

2

W międzyczasie, połówkę cebuli z łupiną pokroić w kostkę, wymieszać z łyżką mąki i uprażyć na patelni. Obrać i posiekać włoszczyznę. 

3

Do ugotowanego mięsa dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, uprażoną cebulę z łupiną, czosnek i przyprawy. Gotować jeszcze przez godzinę.

4

Dodać do smaku shio tare (lub sos sojowy), pastę miso i gotować około pół godziny.

5

W czasie gotowania rosołu skórę boczku ponacinać w kwadraty, natrzeć olejem, doprawić solą i pieprzem oraz włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na dwie godziny. Na ostatnie 15 minut zwiększyć temperaturę do 230°C. 

6

Tak przygotowany boczek przełożyć na deskę i pokroić w plastry, a pozostałe na blaszce smaki i soki dodać do ramenu. 

7

Ugotować makaron ramen oraz jajka na miękko. Pokroić cebulę dymkę oraz białą część pora. Obrać jajka z łupinek.

8

Do misek włożyć boczek, jajka, makaron ramen, cebulę dymkę, białą część pora, pędy bambusa, paski nori. Zalać całość gorącym bulionem ramen.

Domowy ramen z boczkiem i jajkiem to jedna z wielu propozycji na japońską zupę. Wypróbuj także inne warianty dania, np. ramen wegetariański z grzybami czy ramen z boczkiem i kurczakiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak