Dania jednogarnkowe są popularne w kulturach i kuchniach całego świata, także w Polsce. Nasz rodzimy, tradycyjny bigos to danie jednogarnkowe. Tak samo kapuśniak czy fasolka po bretońsku, leczo lub gulasz. Ale na tym nie koniec. Nasz wybór przepisów na dania jednogarnkowe to zbiór dań, które Wy, użytkownicy Doradcy Smaku oceniliście najlepiej i najczęściej po nie sięgacie. Wiele z nich zapewne robiła Wasza mama albo babcia, jak np. bigos staropolski, fasolkę po bretońsku z kiełbasą, cebulą, czosnkiem i majerankiem, czy kapuśniak z mięsem i papryką. Potrawy przyrządzane e w jednym garnku mają bogaty smak i aromat. To zasługa różnorodnych składników i przypraw.
W chłodniejszej porze roku najlepiej smakuje danie jednogarnkowe z mięsem mielonym - na przykład chili con carne czy danie jednogarnkowe z makaronem - na przykład zapiekanka makaronowa. Niezależnie czy preferujesz potrawy gotowane, czy pieczone, dania jednogarnkowe oferują różnorodność smaków, a jednocześnie są łatwe w przygotowaniu - w końcu wrzucamy wszystkie składniki do jednego garnka i gotowe!
Dania jednogarnkowe mają wiele zalet. Poza bogactwem smaków, które w sobie łączą, nie są trudne w przygotowaniu i w zasadzie robią się same. Wystarczy połączyć w jednym naczyniu składniki i przyprawy i … czekamy. Jest jednak kilka przepisów na szybkie dania jednogarnkowe, które nie wymagają wiele czasu. Na przykład fasolkę pomidorową czy leczo.
Potrawy jednogarnkowe kojarzą nam się z imprezami. I słusznie najbardziej popularne dania jednogarnkowe na imprezę to bogracz, bigos, flaki czy strognow. Strognow ma wiele wersji – klasyczna z wołowiny i prostsza i bardziej ekonomiczna – z kurczaka. Jeśli zamierzacie zrobić pyszny bogracz nie zapomnijcie o papryce węgierskiej, a bigos doprawcie mieszanką do bigosu, która jest dobrze przygotowaną kompozycja przypraw podkreślająca smak tej tradycyjnej potrawy.
Jeśli wśród Waszych gości są osoby nie jedzące mięsa, pomińcie je. Przygotujcie wegetariański kapuśniak czy aromatyczne curry z kalafiora i papryk. Dania wegetariańskie są pyszne, jeśli połączycie właściwe składniki i odpowiednio jej przyprawicie. Aby daniom wege nadać aromat wędzenia, przyprawcie je papryką wędzoną. Jej aromat jest w stanie zmylić największych mięsożerców ;)
Dania jednogarnkowe mogą być fit! Niemożliwe? A jednak! Wystarczy, że bazą tych potraw będzie kasza gryczana czy bulgur, a tłuste mięso wieprzowe zastąpicie filetem z piersi kurczaka.
Gotujcie dania jednogarnkowe – są odżywcze, pełne smaku i w jesienne dni rozgrzeją i dodadzą energii!
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: