Flaki cielęce w pomidorach z oliwkami, kaparami i parmezanem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Tradycyjny smak - flaki... jednak przepis nieco podkręcony dodatkami: kaparami, oliwkami oraz parmezanem. Spróbujecie?

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ugotowane flaki cielęce

    0,6 kilograma
  • chorizo

    100 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • rosół z kury

    0,5 litra
  • pomidor pelati

    400 gramów
  • czarne oliwki Smak

    8 sztuk
  • oliwki zielone Smak

    8 sztuk
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • parmezan starty

    100 gramów
  • ciabatta

    1 sztuka
  • olej z suszonych pomidorów

    do smażenia

Do smaku:

  • sól morska

  • tymianek Prymat

  • pieprz czarny mielony

  • liść laurowy

  • słodka papryka Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane flaki kroimy w dużą kostkę. W rondlu na oleju z suszonych pomidorów smażymy pokrojone: chorizo, cebulę, czosnek i flaki.

Następnie dodajemy przyprawy, wlewamy rosół, pomidory pelati i dusimy do miękkości.

Do tak przygotowanych flaków dodajemy, oliwki, kapary i doprawiamy do smaku.

Podajemy w miseczkach posypane serem parmezanem z pokrojoną, świeżą ciabatą i świeżymi ziołami.    

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat