Co można zrobić na obiad szybko i tanio? Jakie potrawy bez mięsa są pełne smaku i sycące? Co przygotować, aby nie trzeba było zmywać stosu brudnych naczyń po obiedzie? Odpowiedź na te trzy pytania jest jedna – to dania bezmięsne jednogarnkowe. Są aromatyczne, szybkie w przygotowaniu i nie wymagają wiele pracy. Oto 6 propozycji na dania jednogarnkowe bez mięsa, które przygotujesz w mgnieniu oka.
Wegetariański kapuśniak z suszonymi pomidorami i pestkami dyni
Kapuśniak to zupa niezwykle popularna w polskiej kuchni, tradycyjnie przygotowywana na żeberkach z boczkiem. Jej wersja wege jest lżejsza, ale równie pyszna. Jak można osiągnąć taki efekt? Wśród składników na tę zupę znajduje się papryka wędzona Prymat. Przypomina ona w smaku wędzone mięso, dlatego kapuśniak będzie zbliżony do oryginału. Jeśli przygotowujesz dania wegetariańskie jednogarnkowe, ale zależy Ci na uzyskaniu "mięsnego" smaku, świetnym rozwiązaniem jest właśnie dodanie papryki wędzonej.
Nasz przepis na wegetariański kapuśniak bazuje na tradycyjnej recepturze, znajdziesz w nim jednak również nowoczesny twist. Pieczone pomidory i pestki dyni nadadzą daniu wyjątkowy charakter.
Kaszotto z dynią i tofu to danie bardzo proste. Kolorowe warzywa cieszą oko i są idealne na obiad w jesienne dni. Potrawę przygotujesz już w 45 minut w garnku z grubym dnem. Podstawą są warzywa – poza dynią także papryka, cebula i cukinia – oraz kasza. Tofu zastępuje mięso w wielu daniach wegetariańskich i wegańskich. To wysokobiałkowy produkt o delikatnym, neutralnym smaku, dlatego jest bardzo uniwersalny i pasuje do różnorodnych dań. W kaszotto smak warzyw i tofu dopełniają gałka muszkatołowa Prymat oraz świeża bazylia.
Wegański bigos z grzybami shitake i suszonymi śliwkami
Niektórym trudno wyobrazić sobie bigos bez boczku, kiełbasy i podsmażonego mięsa. Czy da się uzyskać smak tradycyjnej polskiej potrawy bez dodawania tych składników? Wszelkie wątpliwości w tej kwestii rozwiewa nasz przepis na wegański bigos z grzybami shitake i suszonymi śliwkami. Nowoczesną wersję staropolskiej potrawy, z azjatyckim akcentem, zaprezentowała Daria Ładocha w jednym z odcinków Doradcy smaku. W bigosie znalazły się poza shitake również takie składniki jak świeży imbir i sos sojowy. Nutę wędzenia zapewnia odpowiednio skomponowana mieszanka przypraw. Ten bigos z pewnością można zaserwować na świątecznym stole.
Bigos wegetariański z parówkami sojowymi
Nasza kolejna propozycja na danie wegetariańskie jednogarnkowe jest bardzo prosta. To potrawa inspirowana flagowym daniem polskiej kuchni – łatwa w przygotowaniu, a więc idealna na szybki obiad. O ile tradycyjny bigos najlepiej gotować z przerwami przez kilka dni, o tyle bigos wegetariański z parówkami sojowymi możesz zrobić w trzy kwadranse. Wystarczy sześć składników (młoda kapusta, pomidory, pieczarki, parówki sojowe, czosnek, żółta cukinia), sól i pieprz do smaku.
Gulasz z batatów, z kalafiorem i szafranem
Gulasz to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. W wielu kuchniach świata ma on różne odsłony. My proponujemy wersję bezmięsną, wg przepisu na gulasz z batatów z kalafiorem i szafranem. Danie ma azjatycki charakter dzięki przyprawie curry orientalnej Prymat oraz chilli Prymat. W recepturze znajduje się także szafran. To niezwykle szlachetna przyprawa. Mówi się, że jest cenniejsza niż złoto. Jej intensywny kolor i korzenny smak z wyczuwalną nutką goryczy sprawdzą się również w daniach jednogarnkowych z ryżem bez mięsa.
Wegetariańska potrawka z czerwoną fasolą
Warzywa strączkowe są bardzo ważnym elementem wegetariańskiej kuchni. Fasola ma w niej bardzo wiele zastosowań. Przygotujesz z niej bezmięsne kotleciki, pasty do smarowania pieczywa, a nawet brownie. Pomysłem na szybkie, ale efektowne jednogarnkowe danie jest wegetariańska potrawka z czerwoną fasolą. Czas przygotowania tego dania to zaledwie 30 minut. Lista składników nie jest długa, a prostota przygotowania i fakt, że po obiedzie nie będzie trzeba zmywać stosu garnków i patelni przemawiają za tym, aby wprowadzić to danie do swojego menu.
Co jest potrzebne? Przede wszystkim warzywa (papryka, cukinia, cebula, czerwona fasola, pomidory pelati), oliwki i pieczarki. Wszystkie składniki łączą się w jednym garnku dzięki odpowiedniemu doprawieniu – w tym przypadku przyprawą do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat oraz chili pieprzem cayenne Prymat. Danie podajemy z serem burrata, posypane listkami bazylii i pistacjami. To restauracyjna potrawa do zaserwowania we własnym domu.
Więcej inspiracji i przepisów na dania jednogarnkowe znajdziesz na stronach Doradcy smaku.