Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Wegetariańska potrawka z czerwoną fasolą, odc. 20

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(97)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Potrawka z fasoli czerwonej, cukinii, pieczarek, papryki z dodatkiem oliwek – to proste w przygotowaniu i sycące danie wegetariańskie. Spróbujecie?

Składniki:

papryka czerwona
1 sztuka
cukinia
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
cebula
1 sztuka
pomidory pelati
200 gramów
fasola czerwona
200 gramów
pieczarki
5 sztuk
oliwki zielone Smak
30 gramów
czarne oliwki Smak
30 gramów
ser burrata
4 każda po 125 g sztuki
bazylia świeża
1 pęczek
orzechy pistacjowe niesolone
10 gramów
olej rzepakowy
150 mililitrów

Do smaku:

Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat
Sklep Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Wegetariańska potrawka z czerwoną fasolą, odc. 20

W przepisie na wegetariańską potrawkę można znaleźć pyszne składniki, które razem smakują jeszcze lepiej. To przede wszystkim aksamitna burrata, warzywa jak cukinia czy fasola, a do tego chrupiące pistacje. Czy taka wegetariańska potrawka odbiega czymś od tej mięsnej? Tak - odbiega wprzód swoim cudownym smakiem! 

1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Paprykę kroimy w średniej wielkości plastry. Cukinię kroimy na pół, usuwamy nasiona, następnie kroimy w większe na kawałki.

 

2. Na rozgrzanym w garnku oleju podsmażamy cebulę, czosnek i cukinię. W trakcie mieszamy. Dodajemy pomidory, czerwoną fasolę, zielone oliwki, mieszamy. Doprawiamy do smaku przyprawą do dań z fasoli.

 

3. Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na suchej rozgrzanej patelni. Doprawiamy do smaku solą i chili pieprzem cayenne. Pieczarki przekładamy do warzyw i dodajemy czarne oliwki. Bazylię i orzechy pistacjowe siekamy. Na talerz wykładamy potrawkę z warzyw i ser burrata. Posypujemy bazylią i orzechami pistacjowymi.

 

Jak widać, wegetariańska potrawka zawiera w sobie bardzo ciekawe połączenia smakowe - pod sera, przez warzywa, aż po przyprawy, zioła i orzechy. Całość jest treściwa i idealnie nadaje się na wegetariański obiad. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 07.10.2018 11:01
Bardzo smakowite danie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak