Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Wegetariańska potrawka z czerwoną fasolą, odc. 20
W przepisie na wegetariańską potrawkę można znaleźć pyszne składniki, które razem smakują jeszcze lepiej. To przede wszystkim aksamitna burrata, warzywa jak cukinia czy fasola, a do tego chrupiące pistacje. Czy taka wegetariańska potrawka odbiega czymś od tej mięsnej? Tak - odbiega wprzód swoim cudownym smakiem!
1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Paprykę kroimy w średniej wielkości plastry. Cukinię kroimy na pół, usuwamy nasiona, następnie kroimy w większe na kawałki.
2. Na rozgrzanym w garnku oleju podsmażamy cebulę, czosnek i cukinię. W trakcie mieszamy. Dodajemy pomidory, czerwoną fasolę, zielone oliwki, mieszamy. Doprawiamy do smaku przyprawą do dań z fasoli.
3. Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na suchej rozgrzanej patelni. Doprawiamy do smaku solą i chili pieprzem cayenne. Pieczarki przekładamy do warzyw i dodajemy czarne oliwki. Bazylię i orzechy pistacjowe siekamy. Na talerz wykładamy potrawkę z warzyw i ser burrata. Posypujemy bazylią i orzechami pistacjowymi.