Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Bogracz:
-
karkówka wołowa
400 g -
smalec
100 g -
pieprz kolorowy
-
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
-
wędzony boczek
100 g -
papryka czerwona
1 szt. -
papryka zielona
1 szt. -
papryka żółta
1 szt. -
pomidory krojone z puszki
1 puszka -
bulion
1 l -
Liść laurowy suszony Prymat
4 szt. -
ziele angielskie
5 ziaren -
Kmin rzymski mielony Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 łyżeczki -
cebula biała
2 szt. -
czosnek
3 ząbki -
Papryka węgierska słodka mielona Prymat
2 łyżeczki -
mąka pszenna
70 g -
woda
150 ml -
cukier
2 łyżeczki -
rozmaryn
1 gałązka -
pietruszka
Kluski:
-
ziemniaki typu C
800 g -
mąka ziemniaczana
200 g -
jajko
1 szt.
Sposób przygotowania
Wołowinę solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanym smalcu przez ok. 4 minuty, po czym dodajemy boczek i smażymy kolejne 2 minuty.
Podsmażone mięso przekładamy do garnka, zostawiając jak najwięcej smalcu na patelni, dodajemy kolorową paprykę, pomidory z puszki, zalewamy bulionem, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, kminek oraz pieprz i dusimy na wolnym ogniu przez 1.5-2 godziny, lub aż nasza wołowina będzie miękka.
Kiedy mięso jest gotowe, na patelni na której wcześniej smażyliśmy mięso podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty, po czym na patelnię dodajemy węgierską paprykę oraz mąkę i całość podsmażamy przez ok. 30 sekund, zalewamy wodą, solimy, pieprzymy, gotujemy przez minutę, dodajemy do gulaszu, który doprawiamy jeszcze świeżym rozmarynem oraz cukrem i gotujemy przez 5 minut.
W międzyczasie ugotowane i ubite ziemniaki łączymy z mąką oraz jajkiem, dokładnie mieszamy i formujemy kopytka, tak jak w filmie.
Kluski gotujemy na wrzątku, przez 2 minuty od wypłynięcia, po czym wykładamy na talerz, obok nakładamy bogracz, który zdobimy pietruszką i podajemy.
Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się