Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Bogracz z kluskami wg Piotra Ogińskiego
Wołowinę solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanym smalcu przez ok. 4 minuty, po czym dodajemy boczek i smażymy kolejne 2 minuty.
Podsmażone mięso przekładamy do garnka, zostawiając jak najwięcej smalcu na patelni, dodajemy kolorową paprykę, pomidory z puszki, zalewamy bulionem, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, kminek oraz pieprz i dusimy na wolnym ogniu przez 1.5-2 godziny, lub aż nasza wołowina będzie miękka.
Kiedy mięso jest gotowe, na patelni na której wcześniej smażyliśmy mięso podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty, po czym na patelnię dodajemy węgierską paprykę oraz mąkę i całość podsmażamy przez ok. 30 sekund, zalewamy wodą, solimy, pieprzymy, gotujemy przez minutę, dodajemy do gulaszu, który doprawiamy jeszcze świeżym rozmarynem oraz cukrem i gotujemy przez 5 minut.
W międzyczasie ugotowane i ubite ziemniaki łączymy z mąką oraz jajkiem, dokładnie mieszamy i formujemy kopytka, tak jak w filmie.
Kluski gotujemy na wrzątku, przez 2 minuty od wypłynięcia, po czym wykładamy na talerz, obok nakładamy bogracz, który zdobimy pietruszką i podajemy.
Smacznego!