Co na obiad: Bogracz z kluskami wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Bogracz to węgierska zupa gulaszowa, która swą nazwę wzięła od kociołka, w którym tradycyjnie ją przygotowywano. Jak zwykle w kuchni węgierskiej, mamy tu dużo różnokolorowej papryki i mnóstwo aromatu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bogracz:

  • karkówka wołowa

    400 g
  • smalec

    100 g
  • pieprz kolorowy

  • sól himalajska

  • wędzony boczek

    100 g
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • papryka zielona

    1 szt.
  • papryka żółta

    1 szt.
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • bulion

    1 l
  • liście laurowe

    4 szt.
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • kmin rzymski

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    2 łyżeczki
  • biała cebula

    2 szt.
  • czosnek

    3 ząbki
  • papryka węgierska

    2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    70 g
  • woda

    150 ml
  • cukier

    2 łyżeczki
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • pietruszka

Kluski:

  • ziemniaki typu C

    800 g
  • mąka ziemniaczana

    200 g
  • jajko

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wołowinę solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanym smalcu przez ok. 4 minuty, po czym dodajemy boczek i smażymy kolejne 2 minuty.

Podsmażone mięso przekładamy do garnka, zostawiając jak najwięcej smalcu na patelni, dodajemy kolorową paprykę, pomidory z puszki, zalewamy bulionem, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, kminek oraz pieprz i dusimy na wolnym ogniu przez 1.5-2 godziny, lub aż nasza wołowina będzie miękka.

Kiedy mięso jest gotowe, na patelni na której wcześniej smażyliśmy mięso podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty, po czym na patelnię dodajemy węgierską paprykę oraz mąkę i całość podsmażamy przez ok. 30 sekund, zalewamy wodą, solimy, pieprzymy, gotujemy przez minutę, dodajemy do gulaszu, który doprawiamy jeszcze świeżym rozmarynem oraz cukrem i gotujemy przez 5 minut.

W międzyczasie ugotowane i ubite ziemniaki łączymy z mąką oraz jajkiem, dokładnie mieszamy i formujemy kopytka, tak jak w filmie.

Kluski gotujemy na wrzątku, przez 2 minuty od wypłynięcia, po czym wykładamy na talerz, obok nakładamy bogracz, który zdobimy pietruszką i podajemy.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat