Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Bogracz z kluskami wg Piotra Ogińskiego

5.0
(51)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bogracz to węgierska zupa gulaszowa, która swą nazwę wzięła od kociołka, w którym tradycyjnie ją przygotowywano. Jak zwykle w kuchni węgierskiej, mamy tu dużo różnokolorowej papryki i mnóstwo aromatu.

Składniki:

Bogracz:

karkówka wołowa 400 g
smalec 100 g
pieprz kolorowy
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
wędzony boczek 100 g
papryka czerwona 1 szt.
papryka zielona 1 szt.
papryka żółta 1 szt.
pomidory krojone z puszki 1 puszka
bulion 1 l
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt.
ziele angielskie 5 ziaren
Kminek cały Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki
cebula biała 2 szt.
czosnek 3 ząbki
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
mąka pszenna 70 g
woda 150 ml
cukier 2 łyżeczki
rozmaryn 1 gałązka
pietruszka

Kluski:

ziemniaki typu C 800 g
mąka ziemniaczana 200 g
jajko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Bogracz z kluskami wg Piotra Ogińskiego

Wołowinę solimy, pieprzymy i smażymy na rozgrzanym smalcu przez ok. 4 minuty, po czym dodajemy boczek i smażymy kolejne 2 minuty.

Podsmażone mięso przekładamy do garnka, zostawiając jak najwięcej smalcu na patelni, dodajemy kolorową paprykę, pomidory z puszki, zalewamy bulionem, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, kminek oraz pieprz i dusimy na wolnym ogniu przez 1.5-2 godziny, lub aż nasza wołowina będzie miękka.

Kiedy mięso jest gotowe, na patelni na której wcześniej smażyliśmy mięso podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty, po czym na patelnię dodajemy węgierską paprykę oraz mąkę i całość podsmażamy przez ok. 30 sekund, zalewamy wodą, solimy, pieprzymy, gotujemy przez minutę, dodajemy do gulaszu, który doprawiamy jeszcze świeżym rozmarynem oraz cukrem i gotujemy przez 5 minut.

W międzyczasie ugotowane i ubite ziemniaki łączymy z mąką oraz jajkiem, dokładnie mieszamy i formujemy kopytka, tak jak w filmie.

Kluski gotujemy na wrzątku, przez 2 minuty od wypłynięcia, po czym wykładamy na talerz, obok nakładamy bogracz, który zdobimy pietruszką i podajemy.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak