Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Zielone curry z warzywami i wołowiną, odc. 30

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(33)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Na widok tego dania aż robi się zielono! Koniecznie wypróbujcie danie z najnowszego przepisu Doradcy Smaku na zielone curry z warzywami i wołowiną w stylu orientalnym. Jestem pewnien, że Wam posmakuje!

Składniki:

Składniki:

pręga wołowa 1/2 kilograma
Musztarda miodowa Prymat 2 łyżki

Sos:

czosnek 1 ząbek
cebula czerwona 1/2 sztuki
olej rzepakowy 2 łyżki
cukier trzcinowy 1 łyżka
pasta curry zielona 2 łyżeczki
suszone liście kafiru 5 sztuk
trawa cytrynowa 1 gałązka
groszek cukrowy 15 sztuk
zielony groszek 1/2 szklanki
brokuły 4 różyczki
rosół na prędze wołowej 200 ml
mleczko kokosowe 250 ml
natka kolendry 1/3 sztuki

Do smaku:

Przyprawa garam masala orientalna Prymat
Pieprz ognisty mielony Prymat

Do dekoracji:

świeża kolendra

Porada

W przepisie możemy wykorzystać pręgę wołową i rosół z obiadu z poprzedniego dnia. Ten przepis to świetne rozwiązania, aby przygotować nowe, ciekawe danie z wołowej pręgi. Bukiet warzyw w tym daniu może być skomponowany wg naszych preferencji. Curry będzie świetnie smakować także z marchewką czy kalafiorem, a nawet włoszczyzną z rosołu.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Zielone curry z warzywami i wołowiną, odc. 30

 

Sposób przygotowania:

 

1. Pręgę wołową gotujemy w rosole. Sparzamy brokuły.

2. Czosnek kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę. Rozgrzewamy wok z olejem rzepakowym i wrzucamy pokrojone składniki. Smażymy chwilę do zeszklenia.

3. Zawartość woka posypujemy cukrem trzcinowym, dodajemy zieloną pastę curry i podsmażamy minutę, a następnie dokładamy liście kafiru.

4. Trawę cytrynową przekrawamy wzdłuż i opukujemy nożem. Przekrojoną na dwie połówki wrzucamy do woka. Chwilę mieszamy i dodajemy przyprawę garam masala.

5. Smażymy minutę, a następnie dodajemy groszek cukrowy i zielony oraz małe różyczki brokułów. Mieszamy i ponownie chwilę podsmażamy.

6. Do woka wlewamy rosół i mleczko kokosowe. Dokładnie mieszamy całość i zagotowujemy na małym ogniu.

7. Ugotowaną w rosole pręgę wołową kroimy na mniejsze kawałki, które następnie smarujemy musztardą.

8. Wołowinę przekładamy do woka i dusimy w sosie ok. 5 minut. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem ognistym.

9. Drobno siekamy kolendrę.

 

Sposób podania:

Zielone curry z wołowiną i warzywami posypujemy natką kolendry.

 

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak