Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Zielone curry z warzywami i wołowiną, odc. 30
Sposób przygotowania:
1. Pręgę wołową gotujemy w rosole. Sparzamy brokuły.
2. Czosnek kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę. Rozgrzewamy wok z olejem rzepakowym i wrzucamy pokrojone składniki. Smażymy chwilę do zeszklenia.
3. Zawartość woka posypujemy cukrem trzcinowym, dodajemy zieloną pastę curry i podsmażamy minutę, a następnie dokładamy liście kafiru.
4. Trawę cytrynową przekrawamy wzdłuż i opukujemy nożem. Przekrojoną na dwie połówki wrzucamy do woka. Chwilę mieszamy i dodajemy przyprawę garam masala.
5. Smażymy minutę, a następnie dodajemy groszek cukrowy i zielony oraz małe różyczki brokułów. Mieszamy i ponownie chwilę podsmażamy.
6. Do woka wlewamy rosół i mleczko kokosowe. Dokładnie mieszamy całość i zagotowujemy na małym ogniu.
7. Ugotowaną w rosole pręgę wołową kroimy na mniejsze kawałki, które następnie smarujemy musztardą.
8. Wołowinę przekładamy do woka i dusimy w sosie ok. 5 minut. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem ognistym.
9. Drobno siekamy kolendrę.
Sposób podania:
Zielone curry z wołowiną i warzywami posypujemy natką kolendry.