Doradca Smaku XV: Zielone curry z warzywami i wołowiną, odc. 30

odc. 30 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Zielone curry z warzywami i wołowiną, odc. 30

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Na widok tego dania aż robi się zielono! Koniecznie wypróbujcie danie z najnowszego przepisu Doradcy Smaku na zielone curry z warzywami i wołowiną w stylu orientalnym. Jestem pewnien, że Wam posmakuje!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • pręga wołowa

    1/2 kilograma
  • Musztarda miodowa Prymat

    2 łyżki

Sos:

  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • cukier trzcinowy

    1 łyżka
  • pasta curry zielona

    2 łyżeczki
  • suszone liście kafiru

    5 sztuk
  • trawa cytrynowa

    1 gałązka
  • groszek cukrowy

    15 sztuk
  • zielony groszek

    1/2 szklanki
  • brokuły

    4 różyczki
  • rosół na prędze wołowej

    200 ml
  • mleczko kokosowe

    250 ml
  • natka kolendry

    1/3 sztuki

Do smaku:

  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

  • Pieprz ognisty mielony Prymat

Do dekoracji:

  • świeża kolendra

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 

Sposób przygotowania:

 

1. Pręgę wołową gotujemy w rosole. Sparzamy brokuły.

2. Czosnek kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę. Rozgrzewamy wok z olejem rzepakowym i wrzucamy pokrojone składniki. Smażymy chwilę do zeszklenia.

3. Zawartość woka posypujemy cukrem trzcinowym, dodajemy zieloną pastę curry i podsmażamy minutę, a następnie dokładamy liście kafiru.

4. Trawę cytrynową przekrawamy wzdłuż i opukujemy nożem. Przekrojoną na dwie połówki wrzucamy do woka. Chwilę mieszamy i dodajemy przyprawę garam masala.

5. Smażymy minutę, a następnie dodajemy groszek cukrowy i zielony oraz małe różyczki brokułów. Mieszamy i ponownie chwilę podsmażamy.

6. Do woka wlewamy rosół i mleczko kokosowe. Dokładnie mieszamy całość i zagotowujemy na małym ogniu.

7. Ugotowaną w rosole pręgę wołową kroimy na mniejsze kawałki, które następnie smarujemy musztardą.

8. Wołowinę przekładamy do woka i dusimy w sosie ok. 5 minut. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem ognistym.

9. Drobno siekamy kolendrę.

 

Sposób podania:

Zielone curry z wołowiną i warzywami posypujemy natką kolendry.

 

 

 

 

Doradca Smaku
W przepisie możemy wykorzystać pręgę wołową i rosół z obiadu z poprzedniego dnia. Ten przepis to świetne rozwiązania, aby przygotować nowe, ciekawe danie z wołowej pręgi. Bukiet warzyw w tym daniu może być skomponowany wg naszych preferencji. Curry będzie świetnie smakować także z marchewką czy kalafiorem, a nawet włoszczyzną z rosołu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat