Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z batatów, z kalafiorem i szafranem, DS XVI, odc. 40
Ten przepis to:
- pomysł na gulasz wegetariański;
- odżywcze, zdrowe danie obiadowe z batatów, kalafiora i marchewki;
- przepis na dodatki: pyszny dip ziołowy oraz grzanki z serem i papryką wędzoną.
Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
Składniki i przepis na wywar z jarzyn
1. Batata obieramy i kroimy w dużą kostkę. Cebulę i papryczki chili drobno siekamy, czosnek miażdżymy praską, a imbir trzemy na tarce. Umytego kalafiora dzielimy na różyczki.
2. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i imbir oraz papryczki chili. Mieszamy i podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy przyprawę curry, a następnie bataty. Dolewamy połowę porcji wywaru z jarzyn, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 minut.
3. Marchewkę kroimy w cienkie talarki i dorzucamy do garnka.
4. Szafran wkładamy do małej miski i zalewamy 2 łyżkami bulionu warzywnego. Po chwili, gdy szafran uwolni aromat, dodajemy go wraz z bulionem do gulaszu. Dolewamy pozostałą część bulionu oraz dokładamy różyczki kalafiora i wsypujemy paprykę wędzoną. Dusimy kilka minut.
5. W międzyczasie robimy grzanki. Na kromkach chleba układamy plasterki sera i posypujemy wędzoną papryką. Grzanki zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia się sera. Temperatura to 180 stopni Celsjusza, z ustawioną opcją grill.
6. Do gulaszu dodajemy pomidory z puszki. Doprowadzamy gulasz do wrzenia i ściągamy z ognia.
7. Przygotowujemy dip. Drobno siekamy zioła (kolendrę, pietruszkę, miętę) i łączymy w misce ze śmietaną, serkiem oraz sokiem z limonki. Doprawiamy solą i mieszamy wszystkie składniki dipu.
Sposób podania:
Gulasz z batatami i kalafiorem dekorujemy świeżymi ziołami i ćwiartką limonki. Danie podajemy ze śmietankowym dipem i grzankami z serem.