Dietetyczne leczo z piersią kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    2 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • cukinia

    2 sztuka
  • pieczarki

    200 gram
  • pierś z kurczaka podwójna

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • przecier pomidorowy

    400 gram
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • ząbek czosnku

    2 sztuka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/4 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuka
  • ziele angielskie

    4 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę ze szczyptą soli i cukru. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i chwilę podsmażyć. Dorzucić pokrojone na plasterki pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i razem z cukinią pokroić w grubą kostkę. Dodać do reszty składników. Podlać niewielką ilością wody (ok. 1/2 szklanki), dodać ziele, liść, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić pod przykryciem ok. 15 minut na wolnym ogniu. Kiedy składniki będą lekko miękkie dodać przecier pomidorowy, koncentrat, paprykę słodką i ostrą oraz cukier. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić do zgęstnienia sosu i miękkości warzyw.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 18.07.2016 12:37
Wygląda bardzo zachęcająco!
bartek8585 19.05.2016 22:05
zdecydowanie to coś dla mnie!
dollce 27.02.2016 21:05
Super propozycja :)
KORAL 29.01.2016 19:43
Coś dla mnie , lubię leczo.
anka1988 29.12.2015 21:16
pachnie obłędnie!
IwonaKa 29.11.2015 22:50
bardzo lubię leczo,z piersią jeszcze nie robiłam
Renataj 29.11.2015 21:30
Bardzo smakowicie się prezentuje:)
Malinka 29.11.2015 17:59
Leczo bardzo lubię, a Twoje wprost zjadam oczami :)
RenataZ-et 29.11.2015 16:12
bardzo fajne leczo!
marenka 29.11.2015 15:09
wygląda apetycznie...;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat