Przepis i sposób przygotowania na: Wegański bigos z grzybami shitake i suszonymi śliwkami, DS XVI, odc. 18
Przygotowanie:
1. Czerwoną cebulę, czosnek i imbir siekamy. Kapustę w razie potrzeby namaczamy i odsączamy, siekamy nożem. Grzyby shitake zalewamy gorącą wodą, moczymy przez 5 minut i odsączamy. Grzyby, suszone śliwki i suszone pomidory kroimy w paski.
2. W głębokim garnku na dużym ogniu rozgrzewamy olej. Przekładamy cebulę, czosnek oraz imbir, doprawiamy papryką wędzoną i mieszamy całość. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy kapustę, suszone śliwki i grzyby shitake. Następnie doprawiamy bigos kurkumą, dolewamy wodę oraz sos sojowy, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Mieszamy i dusimy łącznie ok. 40-50 minut, do czasu, aż kapusta zrobi się miękka.
3. Gdy bigos się dusi, obieramy jabłko i trzemy je na grubych oczkach tarki. W połowie gotowania przekładamy je do garnka. Dodajemy także suszone pomidory i kmin rzymski. Dokładnie mieszamy całość i dalej dusimy. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.
4. Pestki dyni podprażamy na suchej, rozgrzanej patelni. Natkę pietruszki siekamy.
Sposób podania:
Wegański bigos dekorujemy natką pietruszki i pestkami dyni.
Żeby sobie ułatwić gotowanie możesz użyć gotowej kompozycji przypraw do bigosu.