Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegański bigos z grzybami shitake i suszonymi śliwkami, DS XVI, odc. 18

5.0
(78)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Oto przepis na wegański bigos z grzybami shitake, suszonymi pomidorami, jabłkiem oraz śliwkami. Nutkę wędzenia zawdzięcza przyprawom, a swój głęboki smak - świetnie dobranym składnikom!

Składniki:

cebula czerwona 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
imbir świeży 1 cm
kapusta kiszona 500 gramów
grzyby shitake 100 gramów
śliwki suszone 50 gramów
pomidory suszone Smak 6 sztuk
olej rzepakowy 2 łyżki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
woda 500 mililitrów
sos sojowy 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
jabłko 1 sztuka
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Do dekoracji:

pestki dyni 2 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczka

Porada

Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, należy namoczyć ją w wodzie i odsączyć. Jeśli smak jest odpowiedni, możemy pominąć ten krok.

Przepis i sposób przygotowania na: Wegański bigos z grzybami shitake i suszonymi śliwkami, DS XVI, odc. 18

Przygotowanie:

1. Czerwoną cebulę, czosnek i imbir siekamy. Kapustę w razie potrzeby namaczamy i odsączamy, siekamy nożem.  Grzyby shitake zalewamy gorącą wodą, moczymy przez 5 minut i odsączamy. Grzyby, suszone śliwki i suszone pomidory kroimy w paski.

2. W głębokim garnku na dużym ogniu rozgrzewamy olej. Przekładamy cebulę, czosnek oraz imbir, doprawiamy papryką wędzoną i mieszamy całość. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy kapustę, suszone śliwki i grzyby shitake. Następnie doprawiamy bigos kurkumą, dolewamy wodę oraz sos sojowy, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Mieszamy i dusimy łącznie ok. 40-50 minut, do czasu, aż kapusta zrobi się miękka.

3. Gdy bigos się dusi, obieramy jabłko i trzemy je na grubych oczkach tarki. W połowie gotowania przekładamy je do garnka. Dodajemy także suszone pomidory i kmin rzymski. Dokładnie mieszamy całość i dalej dusimy. Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.

4. Pestki dyni podprażamy na suchej, rozgrzanej patelni. Natkę pietruszki siekamy.

Sposób podania:

Wegański bigos dekorujemy natką pietruszki i pestkami dyni.

Żeby sobie ułatwić gotowanie możesz użyć gotowej kompozycji przypraw do bigosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beti 24.08.2023 18:52
Bigos jest przepyszny ja robię dla syna ale jemy wszyscy
Doradca Smaku 25.08.2023 08:58
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam całą rodzinkę :) Doradca Smaku
Seba9999 05.04.2022 13:05
Bigos pycha. Już 2gi raz robię. Dla mojej żony która sporadycznie je mięso, idealnie. Zdecydowanie lepsze przepisy od P. Sowy.
Doradca Smaku 07.04.2022 15:44
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu Tobie i Małżonce :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak