Czy dania jednogarnkowe mogą być fit? Oczywiście! Przemyślany dobór składników oraz zastąpienie ciężkich mięs lżejszymi produktami to klucz do sukcesu. Czytaj dalej i poznaj nasze propozycje na smaczne i zdrowe dania jednogarnkowe dla osób dbających o linię.
Dania jednogarnkowe fit – dlaczego warto mieć je w swojej diecie?
Danie jednogarnkowe to bardzo prosty sposób na przygotowanie pożywnego obiadu, który będzie równie smaczny także kolejnego dnia. Jeśli nie możemy pozwolić sobie na spędzenie w kuchni całego przedpołudnia, ale chcemy jeść zdrowo i smacznie, warto postawić na szybkie przepisy ze składnikami dostępnymi w każdym sklepie.
Danie jednogarnkowe świetnie sprawdza się również jako obiad do pracy – do odgrzania w mikrofalówce. Przygotowane samodzielnie jedzenie jest zdecydowanie lepszym pomysłem niż fast food zjedzony w pośpiechu. To szczególnie istotne dla osób dbających o linię i chcących odżywiać się zdrowo.
Zdrowe dania jednogarnkowe – 4 sprawdzone przepisy
● Potrawka z indykiem, groszkiem, szparagami i kaszą gryczaną
Receptura na potrawkę jest bardzo prosta. Takie lekkie i pyszne danie przygotujemy już w 45 minut. Potrzebne będą: kasza gryczana, pierś z indyka, zielony groszek, szparagi, olej rzepakowy i sok z cytryny oraz orzechy nerkowca do posypania porcji na talerzu. Smaku w tym daniu dodają natka pietruszki, sól i pieprz.
Wykorzystana w przepisie pierś z indyka jest chudym mięsem – ubogim w tłuszcz, ale bogatym w dobrze przyswajalne białko. Właśnie dlatego stanowi bardzo popularny składnik lekkostrawnych diet. Pełen przepis na potrawkę z indykiem, groszkiem, szparagami i kaszą jest dostępny na blogu Doradca smaku.
● Dietetyczne leczo z piersią kurczaka
Jak leczo to tylko z kiełbasą lub boczkiem? Niekoniecznie… Dbając o linię, nie musimy odmawiać sobie ulubionych potraw. Wystarczy poszukać ich wersji fit. Danie jednogarnkowe na bazie papryki i pomidorów, z mnóstwem warzyw i mieszanką przypraw, w której główną rolę odgrywa wędzona papryka Prymat, świetnie smakuje także z piersią z kurczaka. Dzięki dodatkowi chudego mięsa zamiast ciężkostrawnej kiełbasy danie będzie lżejsze.
Dietetyczne leczo z piersią kurczaka ma jeszcze jedną, bardzo istotną zaletę. Jest niezwykle proste w przygotowaniu. Aby cieszyć się smacznym obiadem, wystarczy zaledwie pół godziny.
● Kurczak w lekkim sosie pomidorowym z oregano
30 minut, garnek i kilka składników – tylko tyle potrzeba, aby przygotować obiad wg przepisu na kurczaka w lekkim sosie pomidorowym z oregano. To danie mięsne, a więc sycące i pożywne. Mamy jednak pewność, że nie sprawi, że po posiłku będzie towarzyszyć nam uczucie ciężkości. Pierś z kurczaka, podobnie jak z indyka, jest chudym mięsem, odpowiednim dla osób prowadzących zdrowy tryb życia i dbających o swoją dietę.
Pierś podajemy w aromatycznym, pomidorowym sosie, doprawionym świeżym oregano i czosnkiem. Możemy zaserwować ją z brązowym ryżem lub ulubioną kaszą.
● Kolacja: Bulgur z awokado, pomidorkami i granatem
Ostatnia propozycja – bulgur z awokado, pomidorkami i granatem – to dowód na to, że dania jednogarnkowe świetnie sprawdzają się nie tylko na lekki obiad, ale też na zdrową i smaczną kolację.
Bulgur to kasza zawierająca dużo błonnika, a więc wspierająca pracę układu trawiennego. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego może znajdować się w diecie diabetyków. Warto jednak wiedzieć, że wytwarzana jest z pszenicy durum, a więc nie powinny jej spożywać osoby z alergią na gluten.
W naszym przepisie bulgur komponuje się w pysznym i pełnym smaku daniu z awokado, pomidorkami koktajlowymi i granatem. Wszystkie składniki łączymy z dodatkiem jogurtu naturalnego i doprawiamy do smaku suszoną bazylią, papryką wędzoną słodką oraz solą i pieprzem.
Kasze mają korzystny wpływ na działanie naszego organizmu. Zawierają dużo błonnika, witaminy i minerały. Świetnie pasują do dań obiadowych, ale też nadają się na pożywne słodkie śniadanie. Kasza bulgur nie cieszy się w Polsce taką popularnością jak gryczana czy jaglana, ale warto bliżej ją poznać i włączyć w swoją dietę.
Więcej przepisów na dania jednogarnkowe w różnych odsłonach znajdziesz na stronach Doradcy smaku.