Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, to idealne rozwiązanie, kiedy nie macie pomysłu co zrobić na obiad lub kolację na ciepło.
Jakie składniki do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym przydadzą się najbardziej? Ziemniaki - możesz użyć tych ugotowanych z obiadu, por, cebula i dużo sera!
Możesz dodać kartonik passaty lub 1,5 szklanki bulionu, aby zapiekanka była bardziej wilgotna.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym jest sycąca i ekonomiczna - jest prosta i szybka w przygotowaniu, a co ważne - podzielna, bo wystarczy do nakarmienia wielu osób!
Kroki postępowania
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut. Odcedzamy i studzimy.
Mięso mielone podsmażamy na oleju z dodatkiem przypraw.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plastry i por pokrojony w krążki. Razem podsmażamy około 15 minut.
Ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia do zapiekania. Przyprawiamy Przyprawą do ziemniaków Prymat.
W miseczce przygotowujemy sos. W tym celu łączymy ze sobą jajko, 2/3 szklanki śmietany (czyli nieco więcej niż połowę szklanki) oraz ketchup.
Czasami, jeśli mięso jest zbyt chude warto dodać sos pomidorowy (passatę - 1 kartonik) lub 1,5 szklanki bulionu. Wtedy zapiekanka będzie bardziej wilgotna.
Sos rozkładamy na górnej warstwie, tj. na ziemniakach. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy około 30 minut.
Smacznego :)