Przepis i sposób przygotowania na: Strogonow drobiowy
Strogonow ma kilka różnych wersji. Oryginalny robi się z polędwicy wołowej, która jak wiem, nie należy do najtańszych mięs. Pyszną - i szybszą w przygotowaniu - alternatywą jest strogonow drobiowy. To jednogarnkowe dania składa się z mięsa kurczaka, pieczarek, papryki i pomidorów.
Cebulę obrać i posiekać. Paprykę oczyścić i pokroić na paski. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki, a pierś z kurczaka pokroić w kostkę.
W większym rondlu na oleju podsmażyć cebulę, następnie dodać pierś z kurczaka, potem pieczarki, a na koniec paprykę. Całość zalać bulionem, dodać pomidory z puszki i musztardę.
Gotować na małym ogniu około 15 minut. Doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem oraz dodać śmietanę, wymieszać.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.