Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Strogonow drobiowy

5.0
(87)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Proste do przygotowania, pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe. Sycący obiad z dodatkiem kurczaka, pieczarek, pomidorów i cebuli, który przygotujesz naprawdę szybko. Co na obiad? Strogonow drobiowy!

Składniki:

Strogonow

pierś z kurczaka
500 gramów
papryka czerwona
2 sztuki
pieczarki
350 gramów
cebula
2 sztuki
pomidory krojone z puszki
1 sztuka
bulion warzywny
300 mililitrów
Musztarda francuska Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
śmietana 30%
2 łyżki
sos sojowy ciemny
3 łyżki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Strogonow drobiowy

Strogonow ma kilka różnych wersji. Oryginalny robi się z polędwicy wołowej, która jak wiem, nie należy do najtańszych mięs. Pyszną - i szybszą w przygotowaniu - alternatywą jest strogonow drobiowy. To jednogarnkowe dania składa się z mięsa kurczaka, pieczarek, papryki i pomidorów. 

Cebulę obrać i posiekać. Paprykę oczyścić i pokroić na paski. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki, a pierś z kurczaka pokroić w kostkę.

W większym rondlu na oleju podsmażyć cebulę, następnie dodać pierś z kurczaka, potem pieczarki, a na koniec paprykę. Całość zalać bulionem, dodać pomidory z puszki i musztardę.

Gotować na małym ogniu około 15 minut. Doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem oraz dodać śmietanę, wymieszać.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Sprawdźcie też:

- strogonow przepis tradycyjny wołowy

- przepis na strogonowa z pieczarkami i ogórkiem kiszonym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak