Przepis i sposób przygotowania na: Chili con carne z gorzką czekoladą, DS XVI, odc. 4
1. Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Gotujemy również czerwoną fasolę. (podpowiedź: Moczymy fasolę całą noc, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez godzinę. Pod koniec gotowania solimy).
2. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Papryki kroimy w kostkę.
3. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy 2 łyżki oliwy. Podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy paprykę słodką mieloną i mieszamy, a następnie przekładamy składniki do garnka.
3. Na patelnię, na której smażyły się cebula i czosnek, przekładamy boczek. Podsmażamy, aż się wytopi, a gdy będzie chrupiący, przekładamy go na talerz.
4. W międzyczasie rostbef przekładamy do miski. Posypujemy papryką wędzoną słodką, polewamy oliwą i dokładnie obtaczamy w przyprawie.
5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Mięso przekładamy na patelnię, na której smażył się boczek. Obsmażamy krótko z każdej strony, a następnie wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy minimum 1,5 godziny do miękkości. Jeżeli chcemy uzyskać efekt szarpanej wołowiny, pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 3 godziny.
6. W garnku podgrzewamy wcześniej przełożoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy papryki, wlewamy bulion warzywny, solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy pod przykryciem 30 minut. W międzyczasie sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
7. Gdy bulion odparuje, do garnka dodajemy pomidory i całość mieszamy. Gotujemy ok. 20 minut.
8. Zaparzamy kawę. Dodajemy wraz z czekoladą do garnka z warzywami. Mieszamy całość. Wlewamy passatę pomidorową i doprawiamy chili pieprz cayenne. Chwilę mieszamy, dodajemy ugotowaną fasolę czerwoną oraz odsączoną kukurydzę. Ponownie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. To jest baza dla dania z mięsem i bez mięsa.
10. Wyjmujemy wołowinę z piekarnika, otwieramy rękaw i odkładamy, aby odpoczęła.
Sposób podania:
Chili sin carne (bez mięsa)
Chili możemy podawać także w wegetariańskiej odsłonie. Posypujemy danie oregano, skrapiamy sokiem z limonki i dekorujemy ćwiartką owocu, świeżą kolendrą i kleksem śmietany.
Chili con carne (z mięsem)
W wersji mięsnej na talerz z chilli con carne wykładamy szarpaną wołowinę i boczek. Podajemy z limonką, oregano, kleksem śmietany i świeżą miętą.