Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili con carne z gorzką czekoladą, DS XVI, odc. 4

5.0
(58)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Oto przepis na chili con carne lub chili sin carne. Zrób taką wersję, jaką jadasz lub zamierzasz podać swoim gościom. Aromatyczne i pełne różnorodnych smaków danie inspirowane kuchnią meksykańską.

Składniki:

Bulion:

marchew 3 sztuki
seler naciowy 2 sztuki
liście kapusty 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
por 1/2 sztuki
korzeń selera 1/4 sztuki
korzeń pietruszki 3 sztuki
natka pietruszki 1/2 pęczka
ziele angielskie 4-5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
woda zimna 3 litry

Mięso:

rostbef wołowy 1,5 kilograma
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
boczek wędzony 200 gramów

Chili sin carne (bez mięsa):

cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
pomidory malinowe 500 gramów
bulion warzywny 500 mililitrów
zaparzona mocna kawa 100 mililitrów
gorzka czekolada 6 kostek
passata pomidorowa 500 mililitrów
kukurydza konserwowa 200 gramów
fasola czerwona 300 gramów

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku 2 szczypty
Pieprz czarny Prymat w młynku 2 szczypty

Do dekoracji:

Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
limonka 1/4 na porcję sztuki
świeża kolendra kilka liści
śmietana 18% na porcję łyżka

Porada

Jak łatwo pozbyć się gniazd nasiennych z papryki? Wystarczy odciąć górną część, a resztę pokroić jak ananasa. Rostbef w przepisie można zastąpić innym kawałkiem wołowiny, np. ligawą lub polędwicą. Aby mięso było chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, przed pieczeniem warto je krótko obsmażyć na patelni.

Przepis i sposób przygotowania na: Chili con carne z gorzką czekoladą, DS XVI, odc. 4

1. Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Gotujemy również czerwoną fasolę. (podpowiedź: Moczymy fasolę całą noc, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez godzinę. Pod koniec gotowania solimy).

2. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Papryki kroimy w kostkę.

3. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy 2 łyżki oliwy. Podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy paprykę słodką mieloną i mieszamy, a następnie przekładamy składniki do garnka.

3. Na patelnię, na której smażyły się cebula i czosnek, przekładamy boczek. Podsmażamy, aż się wytopi, a gdy będzie chrupiący, przekładamy go na talerz.

4. W międzyczasie rostbef przekładamy do miski. Posypujemy papryką wędzoną słodką, polewamy oliwą i dokładnie obtaczamy w przyprawie.

5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Mięso przekładamy na patelnię, na której smażył się boczek. Obsmażamy krótko z każdej strony, a następnie wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy minimum 1,5 godziny do miękkości. Jeżeli chcemy uzyskać efekt szarpanej wołowiny, pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 3 godziny.

6. W garnku podgrzewamy wcześniej przełożoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy papryki, wlewamy bulion warzywny, solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy pod przykryciem 30 minut. W międzyczasie sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

7. Gdy bulion odparuje, do garnka dodajemy pomidory i całość mieszamy. Gotujemy ok. 20 minut.

8. Zaparzamy kawę. Dodajemy wraz z czekoladą do garnka z warzywami. Mieszamy całość. Wlewamy passatę pomidorową i doprawiamy chili pieprz cayenne. Chwilę mieszamy, dodajemy ugotowaną  fasolę czerwoną oraz odsączoną kukurydzę. Ponownie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. To jest baza dla dania z mięsem i bez mięsa.

10. Wyjmujemy wołowinę z piekarnika, otwieramy rękaw i odkładamy, aby odpoczęła.

Sposób podania:

Chili sin carne (bez mięsa)

Chili możemy podawać także w wegetariańskiej odsłonie. Posypujemy danie oregano, skrapiamy sokiem z limonki i dekorujemy ćwiartką owocu, świeżą kolendrą i kleksem śmietany.

Chili con carne (z mięsem)

W wersji mięsnej na talerz z chilli con carne wykładamy szarpaną wołowinę i  boczek. Podajemy z limonką, oregano, kleksem śmietany i świeżą miętą.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak