Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Chili con carne z gorzką czekoladą, DS XVI, odc. 4

5.0
(58)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Oto przepis na chili con carne lub chili sin carne. Zrób taką wersję, jaką jadasz lub zamierzasz podać swoim gościom. Aromatyczne i pełne różnorodnych smaków danie inspirowane kuchnią meksykańską.

Składniki:

Bulion:

marchew
3 sztuki
seler naciowy
2 sztuki
liście kapusty
2 sztuki
czosnek
1 ząbek
por
1/2 sztuki
korzeń selera
1/4 sztuki
korzeń pietruszki
3 sztuki
natka pietruszki
1/2 pęczka
ziele angielskie
4-5 ziaren
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuki
Sklep Prymat
woda zimna
3 litry

Mięso:

rostbef wołowy
1,5 kilograma
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
oliwa
2 łyżki
boczek wędzony
200 gramów

Chili sin carne (bez mięsa):

cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
papryka czerwona
1 sztuka
papryka żółta
1 sztuka
papryka zielona
1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
pomidory malinowe
500 gramów
bulion warzywny
500 mililitrów
zaparzona mocna kawa
100 mililitrów
gorzka czekolada
6 kostek
passata pomidorowa
500 mililitrów
kukurydza konserwowa
200 gramów
fasola czerwona
300 gramów

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku
2 szczypty
Pieprz czarny Prymat w młynku
2 szczypty
Sklep Prymat

Do dekoracji:

Oregano suszone Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
limonka
1/4 na porcję sztuki
świeża kolendra
kilka liści
śmietana 18%
na porcję łyżka

Porada

Jak łatwo pozbyć się gniazd nasiennych z papryki? Wystarczy odciąć górną część, a resztę pokroić jak ananasa. Rostbef w przepisie można zastąpić innym kawałkiem wołowiny, np. ligawą lub polędwicą. Aby mięso było chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, przed pieczeniem warto je krótko obsmażyć na patelni.

Przepis i sposób przygotowania na: Chili con carne z gorzką czekoladą, DS XVI, odc. 4

1. Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Gotujemy również czerwoną fasolę. (podpowiedź: Moczymy fasolę całą noc, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez godzinę. Pod koniec gotowania solimy).

2. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Papryki kroimy w kostkę.

3. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy 2 łyżki oliwy. Podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy paprykę słodką mieloną i mieszamy, a następnie przekładamy składniki do garnka.

3. Na patelnię, na której smażyły się cebula i czosnek, przekładamy boczek. Podsmażamy, aż się wytopi, a gdy będzie chrupiący, przekładamy go na talerz.

4. W międzyczasie rostbef przekładamy do miski. Posypujemy papryką wędzoną słodką, polewamy oliwą i dokładnie obtaczamy w przyprawie.

5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Mięso przekładamy na patelnię, na której smażył się boczek. Obsmażamy krótko z każdej strony, a następnie wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy minimum 1,5 godziny do miękkości. Jeżeli chcemy uzyskać efekt szarpanej wołowiny, pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 3 godziny.

6. W garnku podgrzewamy wcześniej przełożoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy papryki, wlewamy bulion warzywny, solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy pod przykryciem 30 minut. W międzyczasie sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

7. Gdy bulion odparuje, do garnka dodajemy pomidory i całość mieszamy. Gotujemy ok. 20 minut.

8. Zaparzamy kawę. Dodajemy wraz z czekoladą do garnka z warzywami. Mieszamy całość. Wlewamy passatę pomidorową i doprawiamy chili pieprz cayenne. Chwilę mieszamy, dodajemy ugotowaną  fasolę czerwoną oraz odsączoną kukurydzę. Ponownie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. To jest baza dla dania z mięsem i bez mięsa.

10. Wyjmujemy wołowinę z piekarnika, otwieramy rękaw i odkładamy, aby odpoczęła.

Sposób podania:

Chili sin carne (bez mięsa)

Chili możemy podawać także w wegetariańskiej odsłonie. Posypujemy danie oregano, skrapiamy sokiem z limonki i dekorujemy ćwiartką owocu, świeżą kolendrą i kleksem śmietany.

Chili con carne (z mięsem)

W wersji mięsnej na talerz z chilli con carne wykładamy szarpaną wołowinę i  boczek. Podajemy z limonką, oregano, kleksem śmietany i świeżą miętą.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak