Chili con carne z gorzką czekoladą, DS XVI, odc. 4

odc. 4 Doradca Smaku

Chili con carne z gorzką czekoladą, DS XVI, odc. 4

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Oto przepis na chili con carne lub chili sin carne. Zrób taką wersję, jaką jadasz lub zamierzasz podać swoim gościom. Aromatyczne i pełne różnorodnych smaków danie inspirowane kuchnią meksykańską.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bulion:

  • marchew

    3 sztuki
  • seler naciowy

    2 sztuki
  • liście kapusty

    2 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • por

    1/2 sztuki
  • korzeń selera

    1/4 sztuki
  • korzeń pietruszki

    3 sztuki
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • ziele angielskie

    4-5 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • woda zimna

    3 litry

Mięso:

  • rostbef wołowy

    1,5 kilograma
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • boczek wędzony

    200 gramów

Chili sin carne (bez mięsa):

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • pomidory malinowe

    500 gramów
  • bulion warzywny

    500 mililitrów
  • zaparzona mocna kawa

    100 mililitrów
  • gorzka czekolada

    6 kostek
  • passata pomidorowa

    500 mililitrów
  • kukurydza konserwowa

    200 gramów
  • fasola czerwona

    300 gramów

Do smaku:

  • sól morska Prymat w młynku

    2 szczypty
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    2 szczypty

Do dekoracji:

  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • limonka

    1/4 na porcję sztuki
  • świeża kolendra

    kilka liści
  • śmietana 18%

    na porcję łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chili con carne z gorzką czekoladą, DS XVI, odc. 4

1. Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Gotujemy również czerwoną fasolę. (podpowiedź: Moczymy fasolę całą noc, zalewamy świeżą wodą i gotujemy przez godzinę. Pod koniec gotowania solimy).

2. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Papryki kroimy w kostkę.

3. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy 2 łyżki oliwy. Podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy paprykę słodką mieloną i mieszamy, a następnie przekładamy składniki do garnka.

3. Na patelnię, na której smażyły się cebula i czosnek, przekładamy boczek. Podsmażamy, aż się wytopi, a gdy będzie chrupiący, przekładamy go na talerz.

4. W międzyczasie rostbef przekładamy do miski. Posypujemy papryką wędzoną słodką, polewamy oliwą i dokładnie obtaczamy w przyprawie.

5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Mięso przekładamy na patelnię, na której smażył się boczek. Obsmażamy krótko z każdej strony, a następnie wkładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy minimum 1,5 godziny do miękkości. Jeżeli chcemy uzyskać efekt szarpanej wołowiny, pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 3 godziny.

6. W garnku podgrzewamy wcześniej przełożoną cebulę z czosnkiem. Dodajemy papryki, wlewamy bulion warzywny, solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy pod przykryciem 30 minut. W międzyczasie sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

7. Gdy bulion odparuje, do garnka dodajemy pomidory i całość mieszamy. Gotujemy ok. 20 minut.

8. Zaparzamy kawę. Dodajemy wraz z czekoladą do garnka z warzywami. Mieszamy całość. Wlewamy passatę pomidorową i doprawiamy chili pieprz cayenne. Chwilę mieszamy, dodajemy ugotowaną  fasolę czerwoną oraz odsączoną kukurydzę. Ponownie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. To jest baza dla dania z mięsem i bez mięsa.

10. Wyjmujemy wołowinę z piekarnika, otwieramy rękaw i odkładamy, aby odpoczęła.

Sposób podania:

Chili sin carne (bez mięsa)

Chili możemy podawać także w wegetariańskiej odsłonie. Posypujemy danie oregano, skrapiamy sokiem z limonki i dekorujemy ćwiartką owocu, świeżą kolendrą i kleksem śmietany.

Chili con carne (z mięsem)

W wersji mięsnej na talerz z chilli con carne wykładamy szarpaną wołowinę i  boczek. Podajemy z limonką, oregano, kleksem śmietany i świeżą miętą.

 

 

Doradca Smaku
Jak łatwo pozbyć się gniazd nasiennych z papryki? Wystarczy odciąć górną część, a resztę pokroić jak ananasa. Rostbef w przepisie można zastąpić innym kawałkiem wołowiny, np. ligawą lub polędwicą. Aby mięso było chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, przed pieczeniem warto je krótko obsmażyć na patelni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat