Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Dania jednogarnkowe na imprezę – łatwo i smacznie!

Dania jednogarnkowe na imprezę – łatwo i smacznie!

Urodziny, imieniny, spotkanie rodzinne, mecz reprezentacji Polski, a może zabawa sylwestrowa? Każda okazja jest dobra na domówkę w gronie najbliższych. Udana impreza w domu nie może się obejść bez czegoś na ząb. Wśród popularnych pomysłów na takie spotkania pojawiają się gotowe przekąski – krakersy, paluszki, a także minikanapki, koreczki czy sałatki w różnych odsłonach. Często jednak w prywatkowym menu brakuje ciepłego dania. Jakie danie jednogarnkowe zrobić na imprezę?

Ciepłe danie jednogarnkowe podane w środku imprezy pozwala ono nabrać sił do dalszej zabawy. Jeśli chcemy zaskoczyć swoich gości, a jednocześnie nie planujemy spędzać na przygotowaniach całego dnia, możemy postawić na danie jednogarnkowe na imprezę. Oto kilka wskazówek, jak stworzyć ciekawe menu z ciepłą potrawą w roli głównej oraz sprawdzone przepisy na proste, a jednocześnie pełne smaku dania.

Ciepłe danie jednogarnkowe na imprezę – dlaczego warto mieć je w swoim menu?

Dania jednogarnkowe kojarzone są zwykle z przygotowywanym w pośpiechu obiadem. Warto spojrzeć jednak na nie z innej perspektywy. Tego typu potrawy świetnie sprawdzają się podczas imprez. Dlaczego? Powodów jest co najmniej kilka.

Po pierwsze, dania jednogarnkowe są proste w przygotowaniu i gwarantują bogaty smak. Sekret tkwi zwykle w odpowiednio dobranych przyprawach, które wydobywają aromat, podkreślają walory innych składników. Jednogarnkowe propozycje dań znajdziemy w każdej kuchni świata, dzięki czemu możemy dowolnie komponować nasze menu. Tradycyjny, polski chłopski garnek, turecki pilaw czy chili con carne rodem z Teksasu są świetnym pretekstem do zorganizowania tematycznej imprezy. Co więcej, dania jednogarnkowe to nie tylko ciężkie, mięsne propozycje. Możemy przygotować np. wegetariańskie leczo, czy bezmięsne, aromatyczne curry.

Po drugie, po takie danie nasi goście mogą sięgnąć w każdej chwili. Warto więc zaopatrzyć się w naprawdę duży garnek. Napad głodu po północy? Żaden problem. Danie jednogarnkowe, które można szybko podgrzać, czeka na gości, tak samo pyszne i pożywne jak kilka godzin wcześniej. Odgrzana w mikrofalówce pizza po kilku godzinach nigdy nie będzie równie smaczna, co tuż po wyjęciu z pieca. Domowy gulasz natomiast nie straci swoich walorów nawet kolejnego dnia.

Po trzecie, danie jednogarnkowe na imprezę jest bardzo wygodnym rozwiązaniem. To sposób, aby zaoszczędzić czas, także na zmywanie naczyń o poranku. Co więcej, gospodarz może cieszyć się towarzystwem swoich gości. Nie musi spędzać połowy wieczoru na zaglądaniu do kuchni, kontrolowaniu czasu przygotowania poszczególnych elementów dań. Wszystko jest w jednym garnku lub na jednej patelni. Wygodne do podania i równie smaczne o każdej porze.

3 łatwe przepisy na ciepłe dania jednogarnkowe na imprezę

1 - Fasolka po bretońsku

Jeśli chcemy przygotować szybkie i bardzo pożywne danie, możemy postawić na fasolkę po bretońsku – z kiełbasą i aromatycznym boczkiem. Pomidorowy sos spaja wszystkie składniki w pożywną i pyszną całość. W tradycyjnej wersji przepisu suchą fasolę należy dzień wcześniej namoczyć, a następnie ugotować. To jednak wymaga czasu, którego przed imprezą często może brakować.

Wygodną alternatywą jest przepis na ekspresową fasolkę po bretońsku z puszki. Będzie gotowa w około pół godziny, a do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników. Smak tradycyjnego dania w tak krótkim czasie uzyskamy dzięki przyprawom. Liść laurowy i ziele angielskie to podstawa, ale warto dodać również ostrą paprykę, majeranek i garść świeżych ziół. Danie podajemy z bagietką lub z kromką chleba.

2 - Danie jednogarnkowe z ryżem i mięsem mielonym

Również 30 minut wystarczy, aby przygotować danie jednogarnkowe z ryżem i mięsem mielonym. Proste składniki oraz sprawdzone połączenie przypraw – to tajemnica tego przepisu. W garnku poza ryżem i mięsem powinny się znaleźć papryki, cebula, czosnek, kukurydza konserwowa i pomidory z puszki oraz bulion. Wyrazisty smak nadają przyprawy, m.in. słodka i ostra papryka, oregano czy kmin rzymski. Do każdej porcji dodajemy trochę żółtego sera i posiekaną natkę pietruszki. Prawda, że proste?

 3 - Bigos staropolski

Bigos to z pewnością sprawdzony i bardzo popularny pomysł na ciepłe danie jednogarnkowe na imprezę. Wymaga więcej czasu na przygotowanie, ale z pewnością ma szansę odegrać główną rolę na naszym stole. Kapusta, mięso, kiełbasa i boczek oraz dodatki, jak grzyby czy wędzone śliwki stanowią podstawę tego dania. Im dłużej gotujemy całość, tym bardziej aromatyczna będzie nasza potrawa. Warto zaplanować jej przygotowanie dużo wcześniej. Najwięcej smaku i aromatu uzyskamy, gotując bigos przez 2-3 dni po kilkanaście minut. Każdy miłośnik polskiej, tradycyjnej kuchni, powinien poznać przepis na bigos staropolski. Zwykle podajemy go na święta, ale to również idealne danie na imprezę w większym gronie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak