Przepis i sposób przygotowania na: Forszmak lubelski
Forszmak lubelski z kiszonymi ogórkami to tradycyjne danie jednogarnkowe znane w kuchni polskiej. Kojarzone z imprezami, bo potrawa z mięsem i wyrazistym sosem idealnie pasuje jako podkład pod cięższe trunki, syci i jest smaczny. Dodatkowo przyrządza się go z niedrogiego mięsa (np. karkówki) i pozostałych wędlin. Może warto wrócić do tradycji i zrobić na domówkę aromatyczny forszmak?
Mięso kroimy w paski i smażymy na dwóch łyżkach oleju.
Kiełbasę kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w piórka.
Ogórki obieramy i kroimy w kostkę.
Kiełbasę, cebulę wrzucamy do mięsa, smażymy aż cebula się zeszkli. Zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy i dusimy 45 min na małym ogniu.
Następnie dodajemy ogórki, przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy jeszcze 15 min.
Z pozostałej oliwy sporządzamy zasmażkę, rozprowadzamy odrobiną wody i dodajemy do całości, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Podajemy z kiszonymi ogórkami pokrojonymi w paseczki lub z kleksem kwaśnej śmietany.