Kolacja: Bulgur z awokado, pomidorkami i granatem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta wegetariańska | Dzień 1 | Kolacja

KOMENTARZ: Karina Białek, dietetyk aplikacji Peater:

„Bulgur to rodzaj kaszy powstałej z pszenicy twardej. Cechuje się stosunkowo dużą zawartością błonnika pokarmowego, głównie jego frakcji nierozpuszczalnej. Dzięki czemu wpływa na wzmożenie ruchów perystaltycznych i regulację pasażu treści jelitowej.”

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne kolacje znajdziesz w Diecie Wegetariańskiej, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza bulgur

    44 g (4 łyżki)
  • pomidorki koktajlowe

    96 g (6 szt.)
  • granat

    34 g (2 łyżki)
  • awokado

    114 g (ok. 1/2 szt.)
  • jogurt naturalny 2%

    46 g (2 łyżki)
  • Bazylia suszona Prymat

    1 g (2 szczypty)
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    2 g (2 szczypty)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 g (2 szczypty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.

2. Pomidorki umyj i pokrój.

3. Owoc granatu przekrój i wyłuskaj ziarenka.

4. Awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ i pokrój w kostkę.

5. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat