Co na obiad: Curry z dynią i kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Klasyk kuchni indyjskiej w jesiennej odsłonie, czyli curry z dynią i kurczakiem. Intensywnego smaku dopełniają sezonowe warzywa: papryka, czosnek, imbir, chili oraz szpinak.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Curry:

  • olej

  • czosnek

    2 ząbki
  • imbir

    4 cm
  • papryczka chili

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • przyprawa curry

    4 łyżeczki
  • chili pieprz cayenne

    1/4 łyżeczki
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • pomidory

    2 szt.
  • woda

    0.5 l
  • zupa dyniowa

    150 ml
  • dynia hokkaido

    1/4 szt.
  • sól morska

  • czerwona cebula

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • świeża kolendra

  • szpinak

    100 g

Kurczak:

  • pierś z kurczaka

    200 g
  • sok z 1/2 cytryny

  • masło orzechowe

    100 g
  • jogurt naturalny

    150 g
  • przyprawa curry

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek, imbir, papryczkę chili oraz cebulę przez ok 2-3 minuty. Do podsmażonych warzyw dodajemy przyprawę curry, suszone chili oraz ziele angielskie, dodajemy troszeczkę oleju i prażymy przez minutę ciągle mieszając, po czym wrzucamy pomidory oraz zupę z dyni i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną dynię, solimy i dusimy pod przykryciem kolejne 25-30 minut.

Kiedy dynia się dusi, w misce łączymy wszystkie składniki na kurczaka, dobrze mieszamy i zostawiamy go w lodówce na 20 minut. Zamarynowanego kurczaka smażymy na oleju przez 4 minuty, po czym dodajemy do niego czerwoną cebulę oraz paprykę. Smażymy jeszcze minutę i całość przekładamy do curry i dusimy 15 minut. Gotowe curry kończymy dodając kolendrę oraz szpinak, całość mieszamy i podajemy z brązowym ryżem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat