Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z wołowiną i ogórkami konserwowymi, DS XVI, odc. 38

5.0
(36)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Leczo jest po brzegi wypełnione różnokolorowymi warzywami, które wraz z odpowiednimi przyprawami nadają mu smaku i aromatu. Wypróbujcie przepis Doradcy Smaku na leczo z wołowiną i... ogórkami konserwowymi! To będzie pyszne! 

Składniki:

Składniki:

rostbef wołowy 800 g
oliwa 2 łyżki
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka

Leczo:

cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
cukinia 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
żółta papryka 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
wywar warzywny 500 ml
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
pomidory 1 kg
passata pomidorowa 250 ml
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
ogórki konserwowe Smak 6 sztuk
kapary całe Smak 2 łyżki

Do podania:

tymianek świeży kilka gałązek

Do smaku:

Sól w młynku Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

Porada

Warzywa na leczo możemy pokroić zgodnie z naszymi upodobaniami. Jeśli lubimy większe kawałki, możemy pokroić paprykę i cukinię wg naszych preferencji. Świeże pomidory w leczo możemy również zastąpić pomidorami z puszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z wołowiną i ogórkami konserwowymi, DS XVI, odc. 38

1. Rostbef wyciągamy wcześniej z lodówki, tak aby był w temperaturze pokojowej. Mięso nacieramy oliwą i doprawiamy suszonym oregano, a następnie w rękawie do pieczenia wkładamy do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy 1-1,5 godziny.

2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy czosnek. Cukinię myjemy, ale nie obieramy ze skórki. Obie papryki oraz cukinię kroimy w drobną kostkę.

3. W dużym garnku, w którym będziemy gotować leczo, rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę oraz czosnek, dodajemy majeranek, mieszamy i chwilę podsmażamy.

4. Następnie wrzucamy papryki i cukinię, doprawiamy warzywa papryką węgierską i mieszamy całość.

5. Gdy warzywa lekko zmiękną, zalewamy je połową porcji bulionu z jarzyn, dodajemy liście laurowe i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

6. W tym czasie sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę i dodajemy do garnka wraz z passatą pomidorową. Składniki mieszamy, dodajemy suszone oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy kolejne 10-15 minut, aż pomidory się rozpadną.

7. Ogórki konserwowe kroimy w talarki i na koniec gotowania wraz z kaparami dodajemy do leczo.

 

Sposób podania:

Leczo możemy podać w dwóch odsłonach – wegetariańskiej bądź mięsnej, z kawałkami upieczonego rostbefu. Danie dekorujemy świeżym tymiankiem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak