Bigos staropolski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kiszona

    2 kilogramy
  • kapusta biała

    0,5 kilograma
  • wywar mięsny

    0,5 litra
  • mięso wołowe

    0,5 kilograma
  • kiełbasa podwawelska

    200 gram
  • boczek wędzony

    200 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • jabłka

    2 sztuki
  • musztarda

    1 łyżka
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • śliwki suszone

    garść
  • grzyby suszone

    garść
  • liść laurowy

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    5 sztuki
  • pieprz czarny ziarnisty

    8 sztuk
  • owoc jałowca

    6 sztuk
  • wino czerwone wytrawne

    100 ml.
  • sól i pieprz

  • przyprawa do bigosu

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawimy na kilka godzin. Kapustę białą drobno szatkujemy, kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do dużego garnka.Mięso wołowe kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.dodajemy do kapusty.Boczek ,kiełbasę,cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju,przekładamy do kapusty.Dodajemy namoczone grzyby,śliwki,obrane i pokrojone na cząstki jabłko,miód,musztardę,liście laurowe,ziarna ziela,pieprzu i jałowca.Wszystko zalewamy wywarem z mięsa.Garnek wstawiamy na gaz i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem,do miękkości mięsa i kapusty.Co jakiś czas bigos mieszamy żeby nam się nie przypalił.Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy ,wino, przyprawę do bigosu,ewentualnie doprawiamy solą.
bogusia 82
Bigos jest najlepszy jeśli będziemy go gotować 2-3 dni po kilka minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 29.12.2016 15:37
wspaniały bigos,własnie takiego przepisu szukałam
ttrytka 26.10.2015 15:24
wspaniały bigos
Maridka19 30.06.2015 09:41
Pyszny domowy bigosik :)
Konczi 30.06.2015 08:54
mmmm cudny bigos, na pierwszy rzut przypomina mi się bigos mojej cioci ... był najlepszym bigosem na świecie !
ben-ka 30.06.2015 08:44
Dawno nie gotowałam bigosu.........
olkaaa 30.06.2015 07:31
uwielbiam bigos

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat