Przepis i sposób przygotowania na: Bigos staropolski
Bigos staropolski, w którym kryje się mnóstwo smaków i aromatów. W bigosie staropolskim mamy kiełbasę, boczek i mięso. Ponadto robimy go z dwóch rodzajów kapusty - słodkiej i kiszonej. W bigosie staropolskim nie może zabraknąć śliwek, jabłek, miodu i aromatycznych przypraw. Jak zrobić dobry, domowy bigos? Sprawdź ten przepis!
1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawimy na kilka godzin. Kapustę białą drobno szatkujemy, kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do dużego garnka.
2. Mięso wołowe kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodajemy do kapusty.
3. Boczek, kiełbasę, cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, przekładamy do kapusty.
4. Dodajemy namoczone grzyby, śliwki, obrane i pokrojone na cząstki jabłko, miód, musztardę, liście laurowe, ziarna ziela, pieprzu i jałowca. Wszystko zalewamy wywarem z mięsa.
5. Garnek wstawiamy na gaz i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem, do miękkości mięsa i kapusty. Co jakiś czas bigos mieszamy żeby nam się nie przypalił.
6. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, wino, przyprawę do bigosu, ewentualnie doprawiamy solą.