Obiad: Potrawka z indykiem, groszkiem, szparagami i kaszą gryczaną

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta Hashimoto | Dzień 3 | Obiad

Ewelina Ogrzewała, dietetyk aplikacji Peater:

„Zielone warzywa, a w szczególności groszek, to skarbnica korzystnych dla naszego zdrowia substancji. Dzięki wysokiej zawartości błonnika poprawia pracę jelit. Z kolei witamina K zwiększy wchłanianie wapnia, wzmocni kości i zadba o Twoje serce.”

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne obiady znajdziesz w Diecie Hashimoto, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    38 g (ok. 3 łyżki)
  • pierś z indyka

    100 g
  • zielony groszek

    88 g (ok. 1/2 szklanki)
  • szparagi zielone

    68 g (ok. 4 szt.)
  • olej rzepakowy rafinowany

    9 ml (ok. 1 i 1/2 łyżki)
  • sok z cytryny

    11 ml (ok. 1 i 1/2 łyżki)
  • świeża natka pietruszki

    1 g (ok. 1/2 łyżki)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 g (ok. 1 i 1/2 szczypty)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 g (ok. 1 i 1/2 szczypty)
  • orzechy nerkowca

    11 g (ok. 1/2 łyżki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.

2. Groszek wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj do miękkości, a następnie odcedź.

3. Mięso umyj, osusz, pokrój i natrzyj solą i pieprzem, a następnie usmaż na rozgrzanej patelni z tłuszczem.

4. Szparagi umyj, osusz i odłam zdrewniałe końcówki, a następnie natrzyj je olejem i posyp solą. Przełóż je na rozgrzaną patelnię i smaż przez około 5 minut. Obracaj co minutę, by równo się przypiekły.

5. Kaszę wymieszaj z groszkiem i przełóż na talerz. Na wierzchu ułóż mięso oraz szparagi. Całość skrop sokiem z cytryny i posyp posiekaną natką pietruszki oraz orzechami.

Doradca Smaku
* Szparagi możesz również ugotować w wodzie lub na parze. ** Orzechy możesz podprażyć na suchej patelni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat