Wegetariański kapuśniak z suszonymi pomidorami i pestkami dyni, DS XVI, odc. 29

odc. 29 Doradca Smaku

Wegetariański kapuśniak z suszonymi pomidorami i pestkami dyni, DS XVI, odc. 29

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na wegetariański kapuśniak z pomidorami. Wege odsłona tradycyjnej polskiej zupy, którą zwykle gotujemy na żeberkach i z boczkiem. Wegetariański kapuśniak jest zdrowszy i lżejszy, ale równie pyszny, co jego mięsna wersja.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kapuśniak:

  • cebula

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuki
  • masło

    1 łyżka
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • wywar warzywny

    1,5 litra
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • sałatka z kapusty kwaszonej z marchewką

    1 (500g) słoik
  • passata pomidorowa

    500 mililitrów
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • pomidory suszone z ziołami Smak

    10 sztuk

Pieczone pomiodory:

  • pomidory malinowe

    3 sztuki
  • oliwa

    1 łyżka

Do smaku:

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • sól morska Prymat w młynku

Dodatki:

  • pestki dyni

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wegetariański kapuśniak z suszonymi pomidorami i pestkami dyni, DS XVI, odc. 29

 

1. Cebulę kroimy w piórka, obraną marchewkę w talarki. W garnku na zupę roztapiamy masło. Cebulę podsmażamy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy marchewkę i podsmażamy kilka minut. Wsypujemy paprykę wędzoną, ziele angielskie, liście laurowe i całość zalewamy bulionem. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną.

2. Po 15 minutach dodajemy do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy i gotujemy pod przykryciem kolejne 15 minut.

3. Przygotowujemy pieczone pomidory. Pomidory kroimy w plastry, zaczynając od spodu, i rozkładamy je na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia. Posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 5-10 minut.

4. W międzyczasie kapustę siekamy nożem. Pod koniec gotowania, wraz z zalewą dodajemy ją do zupy, wlewamy także passatę pomidorową i sos sojowy. Doprawiamy papryką słodką mieloną, dodajemy suszone pomidory i mieszamy całość. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy zupę z ognia.

5. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Natkę pietruszki drobno siekamy.

Sposób podania:

Kapuśniaczek podajemy z pieczonymi pomidorami, pestkami dyni i zieloną pietruszką.

Doradca Smaku
Dzięki temu, że pokroimy ziemniaki w drobną kostkę, szybciej się ugotują. Kapustę dodajemy pod koniec gotowania zupy, dopiero gdy reszta warzyw zmięknie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Ana 18.08.2022 11:50
Dlaczego kapusta kwaszona (octem) a nie kiszona naturalnie ?
Doradca Smaku 22.08.2022 12:42
Są różne sposoby zakwaszania warzyw - zakwaszanie i kiszenie. Jeśli wolisz użyć tej kiszonej, to jak najbardziej możesz ją wykorzystać do tego przepisu! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat