Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegetariański kapuśniak z suszonymi pomidorami i pestkami dyni, DS XVI, odc. 29

5.0
(28)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na wegetariański kapuśniak z pomidorami. Wege odsłona tradycyjnej polskiej zupy, którą zwykle gotujemy na żeberkach i z boczkiem. Wegetariański kapuśniak jest zdrowszy i lżejszy, ale równie pyszny, co jego mięsna wersja.

Składniki:

Kapuśniak:

cebula 1 sztuka
marchew 2 sztuki
masło 1 łyżka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
wywar warzywny 1,5 litra
ziemniaki 3 sztuki
sałatka z kapusty kwaszonej z marchewką 1 (500g) słoik
passata pomidorowa 500 mililitrów
sos sojowy 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
pomidory suszone z ziołami Smak 10 sztuk

Pieczone pomiodory:

pomidory malinowe 3 sztuki
oliwa 1 łyżka

Do smaku:

Pieprz czarny Prymat w młynku
sól morska Prymat w młynku

Dodatki:

pestki dyni 3 łyżki
natka pietruszki 1/2 pęczka

Porada

Dzięki temu, że pokroimy ziemniaki w drobną kostkę, szybciej się ugotują. Kapustę dodajemy pod koniec gotowania zupy, dopiero gdy reszta warzyw zmięknie.

Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariański kapuśniak z suszonymi pomidorami i pestkami dyni, DS XVI, odc. 29

 

1. Cebulę kroimy w piórka, obraną marchewkę w talarki. W garnku na zupę roztapiamy masło. Cebulę podsmażamy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy marchewkę i podsmażamy kilka minut. Wsypujemy paprykę wędzoną, ziele angielskie, liście laurowe i całość zalewamy bulionem. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną.

2. Po 15 minutach dodajemy do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy i gotujemy pod przykryciem kolejne 15 minut.

3. Przygotowujemy pieczone pomidory. Pomidory kroimy w plastry, zaczynając od spodu, i rozkładamy je na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia. Posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 5-10 minut.

4. W międzyczasie kapustę siekamy nożem. Pod koniec gotowania, wraz z zalewą dodajemy ją do zupy, wlewamy także passatę pomidorową i sos sojowy. Doprawiamy papryką słodką mieloną, dodajemy suszone pomidory i mieszamy całość. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy zupę z ognia.

5. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Natkę pietruszki drobno siekamy.

Sposób podania:

Kapuśniaczek podajemy z pieczonymi pomidorami, pestkami dyni i zieloną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ana 18.08.2022 11:50
Dlaczego kapusta kwaszona (octem) a nie kiszona naturalnie ?
Doradca Smaku 22.08.2022 12:42
Są różne sposoby zakwaszania warzyw - zakwaszanie i kiszenie. Jeśli wolisz użyć tej kiszonej, to jak najbardziej możesz ją wykorzystać do tego przepisu! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak