Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kapuśniak:
-
cebula
1 sztuka -
marchew
2 sztuki -
masło
1 łyżka -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Ziele angielskie całe Prymat
2 ziarna -
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki -
wywar warzywny
1,5 litra -
ziemniaki
3 sztuki -
sałatka z kapusty kwaszonej z marchewką
1 (500g) słoik -
passata pomidorowa
500 mililitrów -
sos sojowy
3 łyżki -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
pomidory suszone z ziołami Smak
10 sztuk
Pieczone pomiodory:
-
pomidory malinowe
3 sztuki -
oliwa
1 łyżka
Do smaku:
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
-
sól morska Prymat w młynku
Dodatki:
-
pestki dyni
3 łyżki -
natka pietruszki
1/2 pęczka
Przepis i sposób przygotowania Wegetariański kapuśniak z suszonymi pomidorami i pestkami dyni, DS XVI, odc. 29
1. Cebulę kroimy w piórka, obraną marchewkę w talarki. W garnku na zupę roztapiamy masło. Cebulę podsmażamy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy marchewkę i podsmażamy kilka minut. Wsypujemy paprykę wędzoną, ziele angielskie, liście laurowe i całość zalewamy bulionem. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną.
2. Po 15 minutach dodajemy do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy i gotujemy pod przykryciem kolejne 15 minut.
3. Przygotowujemy pieczone pomidory. Pomidory kroimy w plastry, zaczynając od spodu, i rozkładamy je na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia. Posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 5-10 minut.
4. W międzyczasie kapustę siekamy nożem. Pod koniec gotowania, wraz z zalewą dodajemy ją do zupy, wlewamy także passatę pomidorową i sos sojowy. Doprawiamy papryką słodką mieloną, dodajemy suszone pomidory i mieszamy całość. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy zupę z ognia.
5. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Sposób podania:
Kapuśniaczek podajemy z pieczonymi pomidorami, pestkami dyni i zieloną pietruszką.
Dzięki temu, że pokroimy ziemniaki w drobną kostkę, szybciej się ugotują. Kapustę dodajemy pod koniec gotowania zupy, dopiero gdy reszta warzyw zmięknie.![]()
Komentarze (1)