Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariański kapuśniak z suszonymi pomidorami i pestkami dyni, DS XVI, odc. 29
1. Cebulę kroimy w piórka, obraną marchewkę w talarki. W garnku na zupę roztapiamy masło. Cebulę podsmażamy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy marchewkę i podsmażamy kilka minut. Wsypujemy paprykę wędzoną, ziele angielskie, liście laurowe i całość zalewamy bulionem. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną.
2. Po 15 minutach dodajemy do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy i gotujemy pod przykryciem kolejne 15 minut.
3. Przygotowujemy pieczone pomidory. Pomidory kroimy w plastry, zaczynając od spodu, i rozkładamy je na wyłożonej folią aluminiową blaszce do pieczenia. Posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 5-10 minut.
4. W międzyczasie kapustę siekamy nożem. Pod koniec gotowania, wraz z zalewą dodajemy ją do zupy, wlewamy także passatę pomidorową i sos sojowy. Doprawiamy papryką słodką mieloną, dodajemy suszone pomidory i mieszamy całość. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy zupę z ognia.
5. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Sposób podania:
Kapuśniaczek podajemy z pieczonymi pomidorami, pestkami dyni i zieloną pietruszką.