Chłopski garnek (danie jednogarnkowe)

Chłopski garnek (danie jednogarnkowe)

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Staraliśmy się zrobić danie dla dwóch osób. Nie udało się, więc jeść będziemy drugi dzień :P. Pyszne danie jednogarnkowe - chłopski garnek pełen warzyw, z dodatkiem sycącej kiełbasy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki

    600 gramów
  • pomidory malinowe

    600 gramów
  • sok pomidorowy

    250 mililitrów
  • kiełbasa

    500 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • selera naciowego

    3 sztuki
  • bulion warzywny

    2 łyżki
  • kumin

    1 łyżeczka
  • Lubczyk Prymat

    2 łyżeczki
  • oregano

    1 łyżeczka
  • cynamon

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, kroimy na duże kawałki, wrzucamy do garnka, podlewamy szklanką zimnej wody, dodajemy domową kostkę rosołową. Zagotowujemy, dusimy przez chwilę pod przykryciem.

Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, wrzucamy do ziemniaków, wlewamy sok pomidorowy.

Kiełbasę kroimy na duże kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Por kroimy na plasterki. Seler naciowy kroimy na kawałki.

Składniki razem z przyprawami dodajemy do ziemniaków. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszamy.

Papryki kroimy na większe części, dodajemy do całości i dusimy do ich miękkości. W razie potrzeby uzupełniamy płyn (sok pomidorowy). Często mieszamy.

Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy kiełbasy ze świniobicia, można dodać każdą inną, ulubioną. Jeśli nie macie domowej kostki rosołowej, użyjcie 500 ml bulionu warzywnego, jednak wtedy musicie zredukować sos. Opcjonalnie dodajcie ryż, który idealnie wkomponuje się w potrawę i szybciej otrzymacie pożądany efekt.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat