Przepis i sposób przygotowania na: Chłopski garnek (danie jednogarnkowe)
Danie jednogarnkowe pod nazwą chłopski garnek kryje w sobie proste i łatwo dostępne składniki. O głębi smaku i aromacie tego dania decydują użyte przyprawy: kmin rzymski, lubczyk, oregano i cynamon. To danie jednogarnkowe z kiełbasą, warzywami nasyci i rozgrzeje w chłodny dzień lub wieczór.
Ziemniaki obieramy, kroimy na duże kawałki, wrzucamy do garnka, podlewamy szklanką zimnej wody, dodajemy domową kostkę rosołową. Zagotowujemy, dusimy przez chwilę pod przykryciem.
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, wrzucamy do ziemniaków, wlewamy sok pomidorowy.
Kiełbasę kroimy na duże kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Por kroimy na plasterki. Seler naciowy kroimy na kawałki.
Składniki razem z przyprawami dodajemy do ziemniaków. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszamy.
Papryki kroimy na większe części, dodajemy do całości i dusimy do ich miękkości. W razie potrzeby uzupełniamy płyn (sok pomidorowy). Często mieszamy.
Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.