Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA

5.0
(171)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Węgierska zupa gulaszowa przygotowana na mięsie wieprzowym, z paprykami i pomidorami. Zupa gulaszowa to pyszne danie jednogarnkowe, świetne na obiad, zimową kolację czy potrawę na gorąco na imprezę. 

Składniki:

mięso wieprzowe bez kości 1 kg
cebula 2 sztuki
marchew 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
ziemniaki 3-4 sztuki
pomidory krojone z puszki 1 puszka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 sztuki
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 1/2 opakowania
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
olej rzepakowy do smażenia
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA

Lubisz dania jednogarnkowe? Ja uwielbiam! Wrzucamy składniki do jednego garnka i pozwalamy im się zaprzyjaźnić. Węgierska zupa gulaszowa to przepyszne danie jednogarnkowe - rozgrzewające, pełne smaku i aromatu.

1/ Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solidnie przyprawą do mięsa, pieprzem i solą. Odstawić na co najmniej dwie godziny – żeby smaki się przegryzły. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć lekko na smalcu. Następnie dodać doprawione mięso i smażyć aż lekko się zarumieni. Podsmażone mięso z cebulą przełożyć do garnka i zalać wodą (około 1-1,5 litra), dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.

2/ Papryki umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie smalcu lub oleju. Można też upiec w piekarniku. Dodać do zupy razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i pomidorami z puszki. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, papryki w proszku. Całość doprawić solidnie przyprawami. Na koniec można zrobić zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1,5 łyżki oleju. Zupę dla gęstości można również zaprawić mąką kukurydzianą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lampart 16.03.2024 10:45
Zupa gulaszowa węgierska robiona jest z wołowiny z cebulą papryką czerwoną, czubricą, kolendrą i kminkiem. Zamiast kupować te wszystkie dodatki lepiej kupić wołowinę, wieprzowina psuje smak, i koniecznie dodać kminku. Gulaszowa na wieprzowinie jak to kanapka z margaryną zamiast masła
Pani Domu 24.03.2015 14:37
bardzo smacznie wygląda
Ewelina1991 24.03.2015 08:08
uwielbiam tą zupę ;)
Róża1 23.03.2015 22:43
taką bardzo lubię :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak