Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry z kalafiorem, kolorowymi paprykami i śmietaną, DS XVI, odc. 13

5.0
(52)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Lubicie tajskie curry, a jego ostrość zależna jest od koloru pasty (żółte, zielone, czerwone)? Sięgnijcie po przepis na curry w wydaniu polskim, czyli po brzegi wypełnione naszymi rodzimymi warzywami: kalafiorem, paprykami i ziemniakami. Taka propozycja inspirowana tajską kuchnią w polskim wydaniu z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Składniki:

Składniki:

ziemniaki 5 sztuk
kalafior 1 sztuka
cebula 1 sztuka
imbir 3-4 cm
żółta papryka 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
Kolendra cała Prymat 1 łyżka
olej rzepakowy 2 łyżki
Kurkuma mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
śmietana 18% 100 ml

Dip:

maślanka 120 ml
Musztarda francuska Prymat 2 łyżeczki
miód 1 łyżeczka
świeża natka pietruszki 3-4 gałązki
sok z cytryny 1/2

Do podania:

świeża kolendra 1/2 pęczka
sok z cytryny 1/2
sezam 1 łyżka
sałata rzymska 1 sztuka

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Składniki na wywar jarzynowy:

marchewka 3 sztuki
Łodyga selera naciowego 2 sztuki
liście kapusty 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
por 1/2 sztuki
korzeń selera 1/4 sztuki
natka pietruszki 1 sztuka
korzeń pietruszki 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
woda zimna 3 litry

Porada

Jeśli nie mamy przygotowanego wcześniej bulionu, w tym przepisie możemy zastąpić go wodą. Ziemniaki możemy też ugotować razem z pozostałymi warzywami. Ale robiąc to osobno, zaoszczędzimy czas.

Przepis i sposób przygotowania na: Curry z kalafiorem, kolorowymi paprykami i śmietaną, DS XVI, odc. 13

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wcześniej przygotowujemy wywar z jarzyn. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.

 

1. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy.

2. Papryki kroimy w dużą kostkę.

3. Kolendrę ucieramy w moździerzu.

4. W dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Wsypujemy kolendrę, a następnie energicznie mieszamy i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażamy ok. 5 minut, aż cebula zmięknie i wrzucamy papryki. Mieszamy i doprawiamy kurkumą.

5. Do garnka z paprykami wrzucamy różyczki kalafiora, doprawiamy chili pieprzem cayenne, dodajemy imbir starty na dużych oczkach tarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Następnie wlewamy 200 ml wywaru z jarzyn i gotujemy całość pod przykryciem ok. 10 minut. Warzywa powinny być al dente. W razie potrzeby dolewamy wywar.

6. Gdy warzywa się duszą, przygotowujemy dip. W misce łączymy maślankę, musztardę, miód, posiekaną natkę pietruszki i sok z połowy cytryny. Mieszamy wszystkie składniki.

7. Pod koniec duszenia do warzyw wsypujemy kmin rzymski i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy ugotowane ziemniaki, śmietanę i łączymy wszystkie składniki curry.

 

SPOSÓB PODANIA:

Curry podajemy ze świeżą kolendrą, skropione sokiem z cytryny i posypane sezamem. Na osobnym głębokim talerzu dookoła układamy liście sałaty. Na środku podajemy dip w małej miseczce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak