Boeuf Stroganow – Strogonow

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    600 gramów
  • cebula

    3 sztuki
  • papryka

    1 sztuka
  • pieczarki

    30 dag
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • śmietana 18%

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    50 gramów
  • olej rzepakowy

    80 mililitrów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • bulion warzywny

    500 mililitrów
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    szczypta
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczone mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki (w prawdziwym strogonowie kroi się w paski, natomiast my śmiało możemy pokroić w kostkę).

Obrane cebule kroimy w piórka. Oczyszczone grzyby jeśli są nieduże zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. Paprykę kroimy w niewielkie paseczki.

W dużym garnku z grubym dnem – u mnie tzw. ” gęsiarka ” rozgrzewamy tłuszcz, a następnie dodajemy posiekaną w piórka cebulkę i złocimy kilka minut.

Dodajemy obtoczone w mące mięso (rozdzielając kawałek po kawałku - jeśli włożymy za dużo mięsa, temperatura tłuszczu się obniży, wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość).

Obsmażamy mieszając przez ok. 7-10 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby.

Zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i paprykę – dokładnie mieszamy.

Przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 30-40 minut (czas duszenia zależy też od wielkości mięsa) – mieszamy od czasu do czasu tak, aby mięso nie przywarło.

Jeśli jest taka potrzeba podlewamy jeszcze szklanką bulionu. Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę oraz przecier pomidorowy. Dodajemy gorący sos z gęsiarki i dokładnie rozrabiamy.

Cały czas mieszając powoli wlewamy całość do duszącego się mięsa.

Na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gotowe. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patriszja 13.12.2013 15:44
smakowicie wygląda :)
2milutka 12.12.2013 23:02
uwielbiam tę zupę
Konczi 12.12.2013 20:59
aż zgłodniałam!
elka72 12.12.2013 20:52
Bardzo lubię strogonowa,Twój wygląda bardzo apetycznie.
Małgorzata106 12.12.2013 20:39
przepyszne danie
carmen 12.12.2013 20:33
pięknie wygląda :)
Renataj 12.12.2013 19:35
Prezentuje się bardzo apetycznie.
IwonaDD 12.12.2013 19:35
wygląda wspaniale
patryska76 12.12.2013 19:22
Zdecydowanie moje smaki ;-)
idealme 12.12.2013 18:57
wygląda bardzo smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat