Przepis i sposób przygotowania na: Boeuf Stroganow – Strogonow
- pomysł na jednogarnkowy obiad
- możesz przechowywać go w lodówce nawet do 3 dni
- pyszne połączenie wołowiny i świeżych warzyw
- strogonow, przepis tradycyjny, wołowy
Boeuf strogonow to super pomysł na jednogarnkowy obiad dla zapracowanych. Jeśli nie masz czasu na codzienne gotowanie, tą potrawę możesz przyrządzić nawet na 3 dni i przechowywać w lodówce. Najlepiej przyrządzić go z wołowiny bez błonek, jeśli nie macie możliwości zakupu np. polędwicy lub ligawy, zadbajcie o to, aby mięso dokładnie oczyścić z białych błonek.
Oczyszczone mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki (w prawdziwym strogonowie kroi się w paski, natomiast my śmiało możemy pokroić w kostkę).
Obrane cebule kroimy w piórka. Oczyszczone grzyby jeśli są nieduże zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. Paprykę kroimy w niewielkie paseczki.
W dużym garnku z grubym dnem – u mnie tzw. ” gęsiarka ” rozgrzewamy tłuszcz, a następnie dodajemy posiekaną w piórka cebulkę i złocimy kilka minut.
Dodajemy obtoczone w mące mięso (rozdzielając kawałek po kawałku - jeśli włożymy za dużo mięsa, temperatura tłuszczu się obniży, wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość).
Obsmażamy mieszając przez ok. 7-10 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby.
Zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i paprykę – dokładnie mieszamy.
Przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 30-40 minut (czas duszenia zależy też od wielkości mięsa) – mieszamy od czasu do czasu tak, aby mięso nie przywarło.
Jeśli jest taka potrzeba podlewamy jeszcze szklanką bulionu. Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę oraz przecier pomidorowy. Dodajemy gorący sos z gęsiarki i dokładnie rozrabiamy.
Cały czas mieszając powoli wlewamy całość do duszącego się mięsa.
Na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gotowe. Smacznego!