Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boeuf Stroganow – Strogonow

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Strogonow wołowy to pyszne jednogarnkowe danie, które z łatwością przygotujesz w swoim domu. To danie doskonale smakuje również kolejnego dnia, więc możesz spokojnie zabrać go ze sobą do pracy!

Składniki:

polędwica wołowa 600 gramów
cebula 3 sztuki
papryka 1 sztuka
pieczarki 30 dag
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
śmietana 18% 3 łyżki
mąka pszenna 50 gramów
olej rzepakowy 80 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
bulion warzywny 500 mililitrów
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Ziele angielskie mielone Prymat szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Boeuf Stroganow – Strogonow

  • pomysł na jednogarnkowy obiad
  • możesz przechowywać go w lodówce nawet do 3 dni
  • pyszne połączenie wołowiny i świeżych warzyw

Boeuf strogonow to super pomysł na jednogarnkowy obiad dla zapracowanych. Jeśli nie masz czasu na codzienne gotowanie, tą potrawę możesz przyrządzić nawet na 3 dni i przechowywać w lodówce. Najlepiej przyrządzić go z wołowiny bez błonek, jeśli nie macie możliwości zakupu np. polędwicy lub ligawy, zadbajcie o to, aby mięso dokładnie oczyścić z białych błonek. 

Oczyszczone mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki (w prawdziwym strogonowie kroi się w paski, natomiast my śmiało możemy pokroić w kostkę).

Obrane cebule kroimy w piórka. Oczyszczone grzyby jeśli są nieduże zostawiamy w całości, większe kroimy na pół. Paprykę kroimy w niewielkie paseczki.

W dużym garnku z grubym dnem – u mnie tzw. ” gęsiarka ” rozgrzewamy tłuszcz, a następnie dodajemy posiekaną w piórka cebulkę i złocimy kilka minut.

Dodajemy obtoczone w mące mięso (rozdzielając kawałek po kawałku - jeśli włożymy za dużo mięsa, temperatura tłuszczu się obniży, wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość).

Obsmażamy mieszając przez ok. 7-10 minut. Dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby.

Zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i paprykę – dokładnie mieszamy.

Przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 30-40 minut (czas duszenia zależy też od wielkości mięsa) – mieszamy od czasu do czasu tak, aby mięso nie przywarło.

Jeśli jest taka potrzeba podlewamy jeszcze szklanką bulionu. Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę oraz przecier pomidorowy. Dodajemy gorący sos z gęsiarki i dokładnie rozrabiamy.

Cały czas mieszając powoli wlewamy całość do duszącego się mięsa.

Na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gotowe. Smacznego!

Strogonow wołowy doskonale smakuje ze świeżym domowym pieczywem.  Jeśli dodacie do przepisu więcej bulionu i ziemniaczki pokrojone w kostkę, wyjdzie doskonała zupa z mięsem wołowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

quinto 30.06.2023 11:01
No i wszędzie te pieczarki. Dramat. Czy w Rosji hodowano pieczarki?? :)) Według mnie najlepsze podgrzybki, dopiero gdy brakuje sięga się po pieczarki.
Doradca Smaku 03.07.2023 06:15
Autorka sugeruje pieczarki, ale jeśli masz leśne grzybki wykorzystaj je :) Nadadzą aromat! Pozdrawiam, Doradca Smaku.
Patriszja
Patriszja 13.12.2013 15:44
smakowicie wygląda :)
2milutka 12.12.2013 23:02
uwielbiam tę zupę
Konczi 12.12.2013 20:59
aż zgłodniałam!
elka72 12.12.2013 20:52
Bardzo lubię strogonowa,Twój wygląda bardzo apetycznie.
Małgorzata106 12.12.2013 20:39
przepyszne danie
carmen 12.12.2013 20:33
pięknie wygląda :)
Renataj 12.12.2013 19:35
Prezentuje się bardzo apetycznie.
IwonaDD 12.12.2013 19:35
wygląda wspaniale
patryska76 12.12.2013 19:22
Zdecydowanie moje smaki ;-)
idealme 12.12.2013 18:57
wygląda bardzo smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak