Boeuf Stroganow – Strogonow

Boeuf Stroganow – Strogonow

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    600 g
  • cebula

    3 szt
  • papryka

    1 szt
  • grzyby

    50 g
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyzki
  • śmietana kwaśna 18 %

    3 lyzki
  • mąka pszenna

    50 g
  • olej rzepakowy

    80 ml
  • sól

    1 łyzeczka
  • bulion warzywny

    500 ml
  • liść laurowy

    3 szt
  • pieprz czarny mielony

    0,5 lyzeczki
  • ziele angielskie całe

    1 szczypta
  • papryka ostra mielona

    1 lyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Oczyszczone mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki ( w ” prawdziwym ” strogonowie kroi się w paski , natomiast my śmiało możemy pokroić w kostkę ).

Obrane cebule kroimy w piórka.

Oczyszczone grzyby jeśli są nieduże zostawiamy w całości , większe kroimy na pół.

Paprykę kroimy w niewielkie paseczki.

W dużym garnku z grubym dnem – u mnie tzw. ” gęsiarka ” rozgrzewamy tłuszcz , a następnie dodajemy posiekaną w piórka cebulkę i złocimy kilka minut.

Dodajemy obtoczone w mące mięso ( rozdzielając kawałek po kawałku - jeśli włożymy naraz za dużo mięsa, temperatura tłuszczu się obniży,wołowina puści sok i raczej będzie się dusić, niż smażyć, a w rezultacie straci soczystość).

Obsmażamy mieszając przez ok. 7-10 minut.

Dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby.

Zalewamy gorącym bulionem , dodajemy sól , pieprz , liście laurowe , ziele angielskie i paprykę – dokładnie mieszamy.

Przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 30 – 40 minut ( czas duszenia zależy też od wielkości mięsa ) – mieszamy od czasu do czasu , tak by mięso nie przywarło.

Jeśli jest taka potrzeba podlewamy jeszcze szklanką bulionu.

Do osobnego naczynia wlewamy śmietanę oraz przecier pomidorowy.

Dodajemy gorący sos z gęsiarki i dokładnie rozrabiamy.

Cały czas mieszając powoli wlewamy całość do duszącego się mięsa.

Na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 10 minut i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Gotowe!

Smacznego!

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Patriszja

13.12.2013 15:44
smakowicie wygląda :)

2milutka

12.12.2013 23:02
uwielbiam tę zupę

Konczi

12.12.2013 20:59
aż zgłodniałam!

elka72

12.12.2013 20:52
Bardzo lubię strogonowa,Twój wygląda bardzo apetycznie.

Małgorzata106

12.12.2013 20:39
przepyszne danie

carmen

12.12.2013 20:33
pięknie wygląda :)

Renataj

12.12.2013 19:35
Prezentuje się bardzo apetycznie.

IwonaDD

12.12.2013 19:35
wygląda wspaniale

patryska76

12.12.2013 19:22
Zdecydowanie moje smaki ;-)

idealme

12.12.2013 18:57
wygląda bardzo smacznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat