Najsmaczniej z musztardą - top przepisy

prymat_lahodna_1896x730

Ceniona za walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne, musztarda od lat pozostaje niezbędnym dodatkiem w każdej kuchni. Podstawowym składnikiem musztardy jest gorczyca (biała lub czarna), woda i ocet. Skąd zatem biorą się wyjątkowe smaki musztard, które możecie znaleźć na sklepowych półkach? Tajemnicą wyjątkowy smaków są niebanalne dodatki oraz proporcje głównych składników. W zależności od tego jakiego rodzaju gorczycy użyje się do produkcji danej musztardy i jakie wybierzemy do niej dodatki możemy uzyskać smak od bardzo ostrego, przez delikatny, po lekko słodki. Musztarda jest znakomitą bazą do marynat, świetnie sprawdza się jako samodzielny sos do kanapek. Dodaje się ją do sosów sałatkowych i często można spotkać ją jako dodatek do deski serów.

 

Musztarda jalapeno zapewnia wyjątkowe doznania kulinarne. Jest to propozycja dla miłośników prawdziwie ostrych smaków i wyrazistych aromatów. Za ostry smak tej musztardy odpowiada dodatek czerwonej papryki jalapeño. To właśnie ten niecodzienny składnik pobudza zmysły i powoduje, że potrawy z jej dodatkiem nabierają zupełnie nowego charakteru. Można ją stosować jako zimny dodatek do potraw z grilla lub lub składnik marynaty do mięs i sosów sałatkowych. Jej ostry smak świetnie podkreśli smak mięsa na burgery, nada pikanterii gulaszom. Dzięki niej odmienicie smak kanapek, ale sprawdzi się również jako dodatek np. do łososia na ostro.

 

Musztarda z whisky Swój charakterystyczny, mocny smak musztarda ta zawdzięcza czarnej gorczycy, a słodką nutę i wyrazisty aromat wydobył z niej dodatek whisky. Powinien po nią sięgnąć każdy, kto poszukuje nowych kulinarnych wrażeń. Urozmaici niejeden sezon grillowy, sprawdzi się jako składnik glazury lub marynata do czerwonych mięs i kaczki. Ciekawą kompozycję smaków stworzy również w połączeniu z delikatnym z natury łososiem.

 

Musztarda czeska to wyjątkowe połączenie białej i czarnej gorczycy, które pozwoliło uzyskać pobudzający zmysły słodko-ostry smak. Zamarynowane w niej mięso uzyska pożądaną kruchość, a jednocześnie pozostanie soczyste. Jest niezastąpiona podczas komponowania sosów kanapkowych. Sprawdzi się również jako dodatek do deski serów i talerza warzywnych przekąsek, a jesienią będzie idealnym składnikiem różnorodnych przetworów warzywnych. Po musztardę czeską warto również sięgnąć przygotowując golonkę, pieczony boczek, a także wytrawne wypieki.

Dzielcie się z nami pomysłami na wykorzystanie naszych musztard do urozmaicenia smaków swoich potraw i korzystacie z zebranych tutaj gotowych przepisów.

prymat