Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka

    1,5 kg
  • miód

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • musztarda

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynkę oczyścić, wypłukać i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego dodajemy miód, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz tymianek, wszystko dokładnie wymieszać i natrzeć dokładnie mięso. Pozostawić w naczyniu przez kilka godzin lub całą noc. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec pod przykryciem przez 45 minut, kolejno ściągnąć pokrywkę, podlać powstałym sosem i piec z termoobiegiem przez 30 minut. Po zrumienieniu przewrócić mięso na drugą stronę, podlać sosem i piec przez kolejne 30 minut. Jeśli zajdzie taka potrzeba wydłużyć czas pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Asiex92 30.04.2020 17:16
Najlepsza szynka w marynacie jaka jadlam. Wybredne dzieci nawet wszystko zjadly z talerza. Jest pyszna i delikatna. Ideał
Ada-Gaba 15.06.2016 16:37
doskonała szynka
mysza75 27.01.2015 11:06
ale pyszności aż chce się jeść
misia53 26.01.2015 23:17
Taką szyneczkę bym sobie życzyła
Wafelek2601 26.01.2015 20:47
Aż chce się jeść
Wiktoria29 26.01.2015 20:47
smakowicie wygląda ta szyneczka
Cynamonka 26.01.2015 20:43
Już czuję ten zapach :D
cooked 26.01.2015 20:16
aż ślinka cieknie :)
kasienka23 26.01.2015 20:09
doskonała szynka, aż ślinka cieknie na jej widok :)
halina17 26.01.2015 19:51
Dobra pieczona szynka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat