Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szynka
1,5 kilograma -
miód
1 łyżka -
oliwa
1 łyżka -
musztarda
2 łyżki -
czosnek
2 ząbki -
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Przyprawa do mięs Prymat
Przepis i sposób przygotowania Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie
- szybkie, prosty i sprawdzony przepis,
- szynka pieczona w marynacie miodowo-musztardowej smakuje wybornie,
- przygotuj ją na świąteczny obiad i nie tylko,
Szynkę oczyścić, wypłukać i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego dodajemy miód, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięs, musztardę oraz tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać i natrzeć dokładnie mięso. Pozostawić w naczyniu przez kilka godzin lub całą noc.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec pod przykryciem przez 45 minut, kolejno ściągnąć pokrywkę, podlać powstałym sosem i piec z termoobiegiem przez 30 minut.
Po zrumienieniu przewrócić mięso na drugą stronę, podlać sosem i piec przez kolejne 30 minut.
Jeśli zajdzie taka potrzeba wydłużyć czas pieczenia.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis i napiszcie w komentarzach jak oceniacie finalny efekt. Jak dla nas szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie to sztos!
Komentarze (10)