Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowe moczone w mleku z musztardą

5.0
(31)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników:

schab bez kości 1 kilogram

Do moczenia:

mleko 700 mililitrów
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka

Do przyprawiania i panierowania:

sól i pieprz do smaku
jaja 2 sztuki
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
woda zimna 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 szklanki

Do smażenia:

masło klarowane 100 gramów

Porada

Mleka powinno być tyle, aby kotlety były całkowicie przykryte. Białe błonki na kotletach warto odciąć lub ponacinać ostrym nożem, dzięki temu kotlety nie będą kurczyły się podczas smażenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe moczone w mleku z musztardą

Schab podzielić na kotlety. Każdego kotleta dobrze rozbić tłuczkiem. W misce wymieszać mleko z musztardą. Włożyć kotlety i odstawić na kilka godzin (lub nawet na całą noc). Wymoczone kotlety osuszyć na ręczniku papierowym, oprószyć pieprzem i solą. Panierować w roztrzepanym z musztardą, solą i wodą jajku oraz w bułce tartej. Panierkę każdorazowo lekko docisnąć do kotleta, a nadmiar strzepnąć. Kotlety smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym maśle klarowanym lub smalcu. Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 15.07.2017 09:48
I mięsko jest bardzo soczyste ;) A to podstawa w dobrych schabowych :)
Ola1984 05.07.2017 17:04
Nie pozostaje nic innego jak skorzystać z przepisu ;)
Malinka 04.07.2017 17:24
Chętnie bym zjadła taki obiad ;)
SzczyptaChili 04.07.2017 16:06
Lubię tą wersję schabowych , podczas smażenia pięknie pachnie musztardą :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak