Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ogórki gruntowe
3 kilogramy
Na zalewę:
-
woda
1.5 litra -
cukier
1 szklanka -
ocet
1 szklanka -
sól
2 łyżki -
musztarda
2 łyżki -
tabasco
2.5 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Ogórki w musztardzie i tabasco Zewy
Ogórki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki.
Usunąć gniazda nasienne i pokroić jeszcze na połówki.
Włożyć ogórki do słoików.
Składniki zalewy zagotować i zalać nią ogórki.
Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut od zagotowania wody w garnku. Wystudzone słoiki z ogórkami przechowywać w chłodnym miejscu.
Ogórki mogą być większe, a musztarda może być stołowa lub sarepska.![]()
Komentarze (0)