Ogórki w musztardzie i tabasco Zewy

Ogórki w musztardzie i tabasco Zewy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ogórki z musztardą chyba każdy zna. Ja wzbogaciłam je o nutkę ostrości, czyli dodałam tabasco. Jeszcze ich nie próbowałam bo muszą się przegryźć. Zalewa miała fajny smak, więc ogórki będą dobre. I możecie wykorzystać ogórki większe, nie muszą być małe.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki gruntowe

    3 kilogramy

Na zalewę:

  • woda

    1.5 litra
  • cukier

    1 szklanka
  • ocet

    1 szklanka
  • sól

    2 łyżki
  • musztarda

    2 łyżki
  • tabasco

    2.5 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ogórki w musztardzie i tabasco Zewy

Ogórki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki.
Usunąć gniazda nasienne i pokroić jeszcze na połówki.
Włożyć ogórki do słoików.

Składniki zalewy zagotować i zalać nią ogórki.

Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut od zagotowania wody w garnku. Wystudzone słoiki z ogórkami przechowywać w chłodnym miejscu.

ZEWA
Ogórki mogą być większe, a musztarda może być stołowa lub sarepska.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat