Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Rolady:
-
zrazówka wołowa
1 kilogram -
boczek wędzony
200 gramów -
ogórki kwaszone Smak
4 sztuki -
cebula
3 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
Musztarda delikatesowa Prymat
2 łyżki -
Przyprawa do mięs Prymat
3 łyżki -
masło klarowane
1 łyżka -
mąka
1 szklanka -
olej rzepakowy do smażenia
1/2 szklanki
Sos musztardowy:
-
masło klarowane
1 łyżka -
cebula
2 sztuki -
czosnek
3 ząbki -
Musztarda sarepska Prymat
3 łyżki -
wino czerwone wytrawne
100 mililitrów -
rosół wołowy
1/2 litra
Do smaku:
-
Sól ziołowa jodowana Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Dodatki:
-
ziemniaki ugotowane
6 sztuk -
masło klarowane
1 łyżka -
przyprawa do dań z ziemniaków
2 łyżki
Sposób przygotowania
Roladki:
Kroimy cebulę i czosnek, wrzucamy na patelnię i smażymy na maśle. Kroimy plastry ogórki kwaszone i boczek. Ziemniaki obieramy i gotujemy.
Mięso kroimy w plastry, układamy na desce, nakładamy folię spożywczą i lekko rozbijamy.
Rozbite mięso smarujemy musztardą z jednej strony, oprószamy przyprawą do mięsa, nakładamy plastry boczku, ogórków, ostudzoną cebulę z czosnkiem i dokładnie zwijamy na koniec spinając wykałaczkami lub szpilką do zrazów. Tak przygotowane zrazy oprószamy mąką i smażmy na złoty kolor z każdej strony. Wyjmujemy z rondla/patelni.
Sos:
W rondlu, w którym obsmażane było mięso dusimy na maśle cebulę, czosnek, dodajemy musztardę, wlewamy wino, rosół, mieszamy i redukujemy.
Do tak przygotowanego sosu wkładamy obsmażone zrazy i dusimy do miękkości.
Kroimy ugotowane ziemniaki w łódki. Oprószamy je przyprawą do ziemniaków i smażymy na maśle na złoty kolor.
Gotowe zrazy wyjmujemy i układamy na półmisku. Sos miksujemy doprawiając, a dla wzmocnienia smaku dodajemy kolejną łyżkę musztardy. Jeśli sos będzie za rzadki możemy dodać zasmażkę i go zagotować.
Zrazy polewamy sosem i podajemy z aromatycznymi ziemniakami oraz mizerią z koperkiem.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się