Rolady wołowe w sosie musztardowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Rolady wołowe z niespodzianką w środku, w aksamitnym sosie musztardowym to świetna propozycja na smakowity obiad.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rolady:

  • zrazówka wołowa

    1 kilogram
  • boczek wędzony

    200 gramów
  • ogórki kwaszone Smak

    4 sztuki
  • cebula

    3 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    2 łyżki
  • Przyprawa do mięs Prymat

    3 łyżki
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • mąka

    1 szklanka
  • olej rzepakowy do smażenia

    1/2 szklanki

Sos musztardowy:

  • masło klarowane

    1 łyżka
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • Musztarda sarepska Prymat

    3 łyżki
  • wino czerwone wytrawne

    100 mililitrów
  • rosół wołowy

    1/2 litra

Do smaku:

  • Sól ziołowa jodowana Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatki:

  • ziemniaki ugotowane

    6 sztuk
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • przyprawa do dań z ziemniaków

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Roladki:

Kroimy cebulę i czosnek, wrzucamy na patelnię i smażymy na maśle. Kroimy  plastry ogórki kwaszone i boczek. Ziemniaki obieramy i gotujemy.

Mięso kroimy w plastry, układamy na desce, nakładamy folię spożywczą i lekko rozbijamy.

Rozbite mięso smarujemy musztardą z jednej strony, oprószamy przyprawą do mięsa, nakładamy plastry boczku, ogórków, ostudzoną cebulę z czosnkiem i dokładnie zwijamy na koniec spinając wykałaczkami lub szpilką do zrazów. Tak przygotowane zrazy oprószamy mąką i smażmy na złoty kolor z każdej strony. Wyjmujemy z rondla/patelni.

Sos:

W rondlu, w którym obsmażane było mięso dusimy na maśle cebulę, czosnek, dodajemy musztardę, wlewamy wino, rosół, mieszamy i redukujemy.

Do tak przygotowanego sosu wkładamy obsmażone zrazy i dusimy do miękkości.

Kroimy ugotowane ziemniaki w łódki. Oprószamy je przyprawą do ziemniaków i smażymy na maśle na złoty kolor.

Gotowe zrazy wyjmujemy i układamy na półmisku. Sos miksujemy doprawiając, a dla wzmocnienia smaku dodajemy kolejną łyżkę musztardy.  Jeśli sos będzie za rzadki możemy dodać zasmażkę i go zagotować.

Zrazy polewamy sosem i podajemy z aromatycznymi ziemniakami oraz mizerią z koperkiem.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat