Przepis i sposób przygotowania na: Rolady wołowe w sosie musztardowym
Roladki:
Kroimy cebulę i czosnek, wrzucamy na patelnię i smażymy na maśle. Kroimy plastry ogórki kwaszone i boczek. Ziemniaki obieramy i gotujemy.
Mięso kroimy w plastry, układamy na desce, nakładamy folię spożywczą i lekko rozbijamy.
Rozbite mięso smarujemy musztardą z jednej strony, oprószamy przyprawą do mięsa, nakładamy plastry boczku, ogórków, ostudzoną cebulę z czosnkiem i dokładnie zwijamy na koniec spinając wykałaczkami lub szpilką do zrazów. Tak przygotowane zrazy oprószamy mąką i smażmy na złoty kolor z każdej strony. Wyjmujemy z rondla/patelni.
Sos:
W rondlu, w którym obsmażane było mięso dusimy na maśle cebulę, czosnek, dodajemy musztardę, wlewamy wino, rosół, mieszamy i redukujemy.
Do tak przygotowanego sosu wkładamy obsmażone zrazy i dusimy do miękkości.
Kroimy ugotowane ziemniaki w łódki. Oprószamy je przyprawą do ziemniaków i smażymy na maśle na złoty kolor.
Gotowe zrazy wyjmujemy i układamy na półmisku. Sos miksujemy doprawiając, a dla wzmocnienia smaku dodajemy kolejną łyżkę musztardy. Jeśli sos będzie za rzadki możemy dodać zasmażkę i go zagotować.
Zrazy polewamy sosem i podajemy z aromatycznymi ziemniakami oraz mizerią z koperkiem.