Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolady wołowe w sosie musztardowym

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Rolady wołowe z niespodzianką w środku, w aksamitnym sosie musztardowym to świetna propozycja na smakowity obiad.

Składniki:

Rolady:

zrazówka wołowa 1 kilogram
boczek wędzony 200 gramów
ogórki kwaszone Smak 4 sztuki
cebula 3 sztuki
czosnek 2 ząbki
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżki
Przyprawa do mięs Prymat 3 łyżki
masło klarowane 1 łyżka
mąka 1 szklanka
olej rzepakowy do smażenia 1/2 szklanki

Sos musztardowy:

masło klarowane 1 łyżka
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
Musztarda sarepska Prymat 3 łyżki
wino czerwone wytrawne 100 mililitrów
rosół wołowy 1/2 litra

Do smaku:

Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatki:

ziemniaki ugotowane 6 sztuk
masło klarowane 1 łyżka
przyprawa do dań z ziemniaków 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolady wołowe w sosie musztardowym

Roladki:

Kroimy cebulę i czosnek, wrzucamy na patelnię i smażymy na maśle. Kroimy  plastry ogórki kwaszone i boczek. Ziemniaki obieramy i gotujemy.

Mięso kroimy w plastry, układamy na desce, nakładamy folię spożywczą i lekko rozbijamy.

Rozbite mięso smarujemy musztardą z jednej strony, oprószamy przyprawą do mięsa, nakładamy plastry boczku, ogórków, ostudzoną cebulę z czosnkiem i dokładnie zwijamy na koniec spinając wykałaczkami lub szpilką do zrazów. Tak przygotowane zrazy oprószamy mąką i smażmy na złoty kolor z każdej strony. Wyjmujemy z rondla/patelni.

Sos:

W rondlu, w którym obsmażane było mięso dusimy na maśle cebulę, czosnek, dodajemy musztardę, wlewamy wino, rosół, mieszamy i redukujemy.

Do tak przygotowanego sosu wkładamy obsmażone zrazy i dusimy do miękkości.

Kroimy ugotowane ziemniaki w łódki. Oprószamy je przyprawą do ziemniaków i smażymy na maśle na złoty kolor.

Gotowe zrazy wyjmujemy i układamy na półmisku. Sos miksujemy doprawiając, a dla wzmocnienia smaku dodajemy kolejną łyżkę musztardy.  Jeśli sos będzie za rzadki możemy dodać zasmażkę i go zagotować.

Zrazy polewamy sosem i podajemy z aromatycznymi ziemniakami oraz mizerią z koperkiem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak