Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka w miodowo musztardowej glazurze

5.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na marynatę

miód płynny 250 g
musztarda dijon 185 g
Musztarda francuska Prymat 2 łyżki
olej 2 łyżki
sos worcestershire 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo

skrzydełka kurczaka 1 1/2 kg
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
ziarna sezamu 3 łyżki
ketchup 2 łyżki
sos sojowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka w miodowo musztardowej glazurze

Przygotowanie marynaty:
W dużej misce łączymy wszystkie składniki na marynatę. Dokładnie mieszamy i odlewamy ok. ½ szklanki, którą póki co odstawiamy (przygotujemy z niej na koniec glazurę)

Skrzydełka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na trzy części – końcówki skrzydełek wyrzucam. Mięso nacieramy solą i pieprzem. Podzielone skrzydełka wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc (należy przemieszać skrzydełka od czasu do czasu).

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Skrzydełka wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika na ok. 30-35 minut.

Po tym czasie odkrywamy naczynie, temperaturę pieczenia zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy skrzydełka jeszcze ok. 40 minut.

Odłożoną wcześniej marynatę (około połowy szklanki) przelewamy do rondelka, dodajemy do niej ketchup i sos sojowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż sos zgęstnieje ok. 7 minut.

Upieczone skrzydełka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy przygotowaną glazurą i posypujemy ziarnami sezamu. Blachę wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 minut.

Skrzydełka podajemy ciepłe posypane posiekanym szczypiorkiem z ulubionymi sosami.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 22.06.2016 12:45
pyszne, narobiłaś mi smaka
Ola1984 22.06.2016 10:43
Świetnie przygotowana porcja mięska.
smerfetka79 21.06.2016 23:29
mój mąż byłby zachwycony. Zapisuję do ulubionych.
norweska20 21.06.2016 23:19
apetyczna propozycja
Iwusia 21.06.2016 22:59
ależ soczyste mięsko
mysza75 21.06.2016 22:13
jakie fajne skrzydełka
cukiereczek 21.06.2016 19:56
super przekąska na towarzyskie spotkanie
kd045 21.06.2016 18:43
Super przepis !!
RenataZ-et 21.06.2016 18:15
Bardzo dobre
Konczi 21.06.2016 17:13
Pyszniutki przepis
Kuchenka 21.06.2016 17:00
smacznie wygląda :D
ilka01 21.06.2016 16:59
bardzo fajny przepis :)
Maridka19 21.06.2016 16:48
Super w sam raz na kibicowanie :)
Justi2401 21.06.2016 16:06
Pysznie doprawione skrzydełka :)
Habibi 21.06.2016 15:52
robię dość podobne, zainspirowana kuchnią Siby Mtongany :)
jagoda5913 21.06.2016 15:49
super przekąska :)
ania2610 21.06.2016 15:00
idealna propozycja w sam raz na mecz i nie tylko! :)
Agnieszka-87-25 21.06.2016 14:32
super danie
Futka 21.06.2016 14:24
Wspaniałe i bardzo smakowite skrzydełka :D
mirosława4 21.06.2016 14:11
zapewne były smaczne
Wacław 21.06.2016 13:59
pyszna przekąska na mecz ;-)
2milutka 21.06.2016 13:13
Rewelacyjne!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak