Karkówka w miodowo-musztardowej marynacie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Karkówka - pyszna i aromatyczna - dzięki musztardowo-miodowej marynacie. Sprawdź przepis na soczystą karkówkę z grilla!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata do mięsa:

  • karkówka

    4 plastry
  • olej słonecznikowy

    4 łyżki
  • keczup

    2 łyżki
  • miód

    2 łyżki
  • Musztarda czeska Prymat

    1 łyżka
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżki
  • Bazylia suszona Prymat

    2 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    2 łyżeczki

Dressing sałatkowy:

  • Musztarda francuska Prymat

    2 łyżki
  • oliwa

    4 łyżki
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka
  • sałata lodowa

    1 sztuka
  • jabłka

    2 sztuki
  • ogórek

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty: olej, ketchup, miód, musztardę Czeską, sos sojowy, suszony czosnek, suszoną bazylię, słodką paprykę i sól. Dokładnie wymieszaj trzepaczką i zamarynuj w niej mięso.

Mięso przełóż do miski i wstaw do lodówki na 24 godziny.

Przygotuj sos sałatkowy z musztardy Francuskiej, oliwy z oliwek, suszonej Bazylii, soku z cytryny i soli. Dressing dokładnie wymieszaj trzepaczką. W międzyczasie przygotuj składniki na sałatkę.

Sałatę lodową pokrój na mniejsze kawałki. Z jabłek usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki, a następnie mniejsze kawałki. Ogórka pokrój w kawałki.

Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Następnie polej dressingiem i ponownie wymieszaj.

W międzyczasie grilluj kawałki karkówki oraz plastry boczku.

Doradca Smaku
Grillowaną karkówkę podawaj z sałatą i boczkiem. Kawałki boczku możecie również dodać do sałatki. Użyj zielonych jabłek typu granny smith.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat