Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w miodowo-musztardowej marynacie

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Karkówka - pyszna i aromatyczna - dzięki musztardowo-miodowej marynacie. Sprawdź przepis na soczystą karkówkę z grilla!

Składniki:

Marynata do mięsa:

karkówka 4 plastry
olej słonecznikowy 4 łyżki
keczup 2 łyżki
miód 2 łyżki
Musztarda czeska Prymat 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 2 łyżki
Bazylia suszona Prymat 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki

Dressing sałatkowy:

Musztarda francuska Prymat 2 łyżki
oliwa 4 łyżki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
sałata lodowa 1 sztuka
jabłka 2 sztuki
ogórek 1 sztuka

Porada

Grillowaną karkówkę podawaj z sałatą i boczkiem. Kawałki boczku możecie również dodać do sałatki. Użyj zielonych jabłek typu granny smith.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w miodowo-musztardowej marynacie

W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty: olej, ketchup, miód, musztardę Czeską, sos sojowy, suszony czosnek, suszoną bazylię, słodką paprykę i sól. Dokładnie wymieszaj trzepaczką i zamarynuj w niej mięso.

Mięso przełóż do miski i wstaw do lodówki na 24 godziny.

Przygotuj sos sałatkowy z musztardy Francuskiej, oliwy z oliwek, suszonej Bazylii, soku z cytryny i soli. Dressing dokładnie wymieszaj trzepaczką. W międzyczasie przygotuj składniki na sałatkę.

Sałatę lodową pokrój na mniejsze kawałki. Z jabłek usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki, a następnie mniejsze kawałki. Ogórka pokrój w kawałki.

Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Następnie polej dressingiem i ponownie wymieszaj.

W międzyczasie grilluj kawałki karkówki oraz plastry boczku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak