Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą

5.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą- przepis na pyszną grillowaną rybę! W połączeniu z sosem musztardowym,  młodą kapustą i porem, stanowi wyśmienite danie z grilla! Ryba jest wyjątkowo delikatna, a surówka aromatyczna. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki:

Lista składników:

pstrąg patroszony
3 sztuki
cytryna
kilka plastrów

Musztardowa marynata:

masło miękkie
80 g
Musztarda delikatesowa Prymat
3 łyżki
miód
1/2 łyżeczki
sok z cytryny
1 łyżeczka
sól do smaku
Sklep Prymat
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
do oprószenia
Sklep Prymat

Młoda kapusta z grilla:

młoda kapusta
1/4 sztuki
por
10 cm kawałek
olej rzepakowy
30 ml
czosnek
2 ząbki
natka kolendry
1/2 pęczka
miód płynny
1 łyżka
sok z limetki
1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku
masło zimne
1 łyżka

Porada

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ryby z grilla, dużo bardziej niż mięsa, są lekkostrawne, szybkie w przygotowaniu a po za tym ryba nie wiele wymaga, tylko sól, delikatne przyprawy i cytryna. Radzę Wam włączyć ryby do codziennego menu, są pyszne!

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą

Pstrąg z grilla z masłem musztardowym to wyjątkowo ciekawa i smaczna propozycja dla nie tylko miłośników ryb. Ta potrawa może być idealnym wyborem na lunch z przyjaciółmi. Połączenie smaku delikatnego mięsa pstrąga z masłem musztardowym sprawi, że Wasze kubki smakowe będą zachwycone.

Kroki postępowania

1

Wypatroszone pstrągi myję, osuszam ręcznikiem papierowym, doprawiam do smaku solą i przyprawą z każdej strony również wewnątrz. Miękkie masło ucieram z musztardą, miodem, sokiem z cytryny i szczyptą soli.

Krok 1 - Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą foto
2

Przygotowuję kapustę: Kapustę siekam dość grubo nożem, por kroje w pół krążki, mieszam, skrapiam sokiem z limonki, polewam olejem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję sól, miód oraz pieprz, mieszam.

Krok 2 - Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą foto
3

Wykładam na kawałek folii aluminiowej, posypuję listkami kolendry, dodaję wiórki zimnego masła, zawijam dokładnie tworząc kieszonkę.

Krok 3 - Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą foto
4

Musztardową marynatę wkładam do środka ryby po równo nadzienia, dociskam, odstawiam na 20 minut do lodówki.

Krok 4 - Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą foto
5
Ryby przekładam na kratkę do grillowania, obkładam plasterkami cytryny, grilluję z każdej strony razem z młodą kapustą, około 15 minut na średnim żarze. Podaje na talerzu razem. Smacznego!
Krok 5 - Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą foto

Jeśli szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy posiłek, grillowany pstrąg z masłem jest idealnym wyborem. Przygotuj go na grillu lub patelni grillowej i delektuj się wspaniałym smakiem ryby.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 05.09.2016 07:59
kocham rybki, ten pstrąg na pewno jest bardzo smaczny
cukiereczek 04.09.2016 12:37
smaczna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak