Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą

Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników:

  • pstrąg patroszony

    3 sztuki
  • cytryna

    kilka plastrów

Musztardowa marynata:

  • masło miękkie

    80 g
  • musztarda delikatesowa

    3 łyżki
  • miód

    1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • przyprawa do ryb

    do oprószenia

Młoda kapusta z grilla:

  • młoda kapusta

    1/4 sztuki
  • por

    10 cm kawałek
  • olej rzepakowy

    30 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka kolendry

    1/2 pęczka
  • miód płynny

    1 łyżka
  • sok z limetki

    1 łyżka
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • masło zimne

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą foto

Wypatroszone pstrągi myję, osuszam ręcznikiem papierowym, doprawiam do smaku solą i przyprawą z każdej strony również wewnątrz. Miękkie masło ucieram z musztardą, miodem, sokiem z cytryny i szczyptą soli.

Krok 2 - Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą foto

Przygotowuję kapustę: Kapustę siekam dość grubo nożem, por kroje w pół krążki, mieszam, skrapiam sokiem z limonki, polewam olejem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję sól, miód oraz pieprz, mieszam.

Krok 3 - Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą foto

Wykładam na kawałek folii aluminiowej, posypuję listkami kolendry, dodaję wiórki zimnego masła, zawijam dokładnie tworząc kieszonkę.

Krok 4 - Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą foto

Musztardową marynatę wkładam do środka ryby po równo nadzienia, dociskam, odstawiam na 20 minut do lodówki.

Krok 5 - Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą foto
Ryby przekładam na kratkę do grillowania, obkładam plasterkami cytryny, grilluję z każdej strony razem z młodą kapustą, około 15 minut na średnim żarze. Podaje na talerzu razem. Smacznego!
2milutka
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ryby z grilla, dużo bardziej niż mięsa, są lekkostrawne, szybkie w przygotowaniu a po za tym ryba nie wiele wymaga, tylko sól, delikatne przyprawy i cytryna. Radzę Wam włączyć ryby do codziennego menu, są pyszne!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anka1988

05.09.2016 07:59
kocham rybki, ten pstrąg na pewno jest bardzo smaczny

cukiereczek

04.09.2016 12:37
smaczna rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat