Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników:
-
pstrąg patroszony
3 sztuki -
cytryna
kilka plastrów
Musztardowa marynata:
-
masło miękkie
80 g -
Musztarda delikatesowa Prymat
3 łyżki -
miód
1/2 łyżeczki -
sok z cytryny
1 łyżeczka -
sól do smaku
-
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
do oprószenia
Młoda kapusta z grilla:
-
młoda kapusta
1/4 sztuki -
por
10 cm kawałek -
olej rzepakowy
30 ml -
czosnek
2 ząbki -
natka kolendry
1/2 pęczka -
miód płynny
1 łyżka -
sok z limetki
1 łyżka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku -
masło zimne
1 łyżka
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Wypatroszone pstrągi myję, osuszam ręcznikiem papierowym, doprawiam do smaku solą i przyprawą z każdej strony również wewnątrz. Miękkie masło ucieram z musztardą, miodem, sokiem z cytryny i szczyptą soli.

Przygotowuję kapustę: Kapustę siekam dość grubo nożem, por kroje w pół krążki, mieszam, skrapiam sokiem z limonki, polewam olejem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję sól, miód oraz pieprz, mieszam.

Wykładam na kawałek folii aluminiowej, posypuję listkami kolendry, dodaję wiórki zimnego masła, zawijam dokładnie tworząc kieszonkę.

Musztardową marynatę wkładam do środka ryby po równo nadzienia, dociskam, odstawiam na 20 minut do lodówki.

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ryby z grilla, dużo bardziej niż mięsa, są lekkostrawne, szybkie w przygotowaniu a po za tym ryba nie wiele wymaga, tylko sól, delikatne przyprawy i cytryna. Radzę Wam włączyć ryby do codziennego menu, są pyszne!![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się