Doradca Smaku VIII: Gicz cielęca w sosie pomidorowo-musztardowym, odc. 29

odc. 29 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Gicz cielęca w sosie pomidorowo-musztardowym, odc. 29

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • gicz cielęca

    2 plastry z kością
  • seler

    1 szt.
  • cebula

    2 szt.
  • marchewka

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    100-150 ml
  • pomidory pelati

    1 puszka
  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżeczki

Do smaku

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • tymianek

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku VIII: Gicz cielęca w sosie pomidorowo-musztardowym, odc. 29

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Gicz cielęca w sosie pomidorowo-musztardowym, odc. 29 foto
Seler, cebule, marchewkę i czosnek kroimy w kostkę.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Gicz cielęca w sosie pomidorowo-musztardowym, odc. 29 foto
Gicz cielęcą doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy plastry giczy, aż będą rumiane.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Gicz cielęca w sosie pomidorowo-musztardowym, odc. 29 foto
Następnie przekładamy mięso na talerz i na tej samej patelni przez 3–4 minuty smażymy seler z liściem laurowym. Następnie dodajemy marchewkę, cebulę i czosnek. Dolewamy bulion warzywny, doprawiamy suszonym tymiankiem i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pomidory pelati (wraz z zalewą) i musztardę. Całość dusimy przez kilka minut.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Gicz cielęca w sosie pomidorowo-musztardowym, odc. 29 foto
Warzywa przekładamy z patelni do naczynia żaroodpornego, na to układamy usmażone plastry giczy cielęcej. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200˚C.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Gicz cielęca w sosie pomidorowo-musztardowym, odc. 29 foto
Danie przekładamy na talerz i gotowe! Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Bożena Matuszczyk 23.04.2018 22:47
Gicz cielęca kusi smakiem jak i wyglądem.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat